Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Sunday, November 4, 2012

'Work' is just a part of it ~ not 'the main purpose'

Bismillah..

Alhamdulillah lagi dan lagi....tiap kali dilafaz alhamdulillah... tiap kali itulah kita akan rasa lega,, bersyukur, tak jeles dengan orang, tak rasa tak puas hati, rasa tenang dan syukur, gembira dan lapang dengan apa yang ada..

Pokoknya hari ni, suami dah keluar awal2, kul 9 pagi lagi untuk temani pensyarah2 dari UIA yang datang lawat Jordan University...dan saya yang bakal exam bersendirian di rumah.. Namun ihtimal suami balik zohor nanti, dan time itu, saya pula yang akan keluar membawa adik2 baru yang minta tolong teman ke pejabat post di Balad, setengah jam dari sini..dan insyaAllah urusan tak lama kat sana.. Sejurus dekat asar saya akan pulang... dan lepas asar pula, suami yang akan keluar mengajar junior2 madah ulum quran dalam bab tertentu... (T_T)... masyaAllah..lepas tu, sejurus lepas maghrib, kami akan sama2 pi talaqi bersama Syeikh Solah Al-Khalidi, suami urus tentang live-streaming syeikh.. jadi, dia akan pergi awal sikit. hampir seharian kami tak jumpa dan borak2 hanya lepas sampai umah dalam kul 8 malam nanti...kebetulan dia puasa hari ni, so, time beliau buka puasa tu la saya boleh temankan :)

Bila pikir2 ....

Cabaran dalam rumahtangga bermula apabila suami mendapat 'kerja'.. means kerja tetap atau tak tetap itu sama saja... benar2 cabaran... apatah lagi isteri juga kerja sekalipun sebagai penuntut ilmu... nak boleh ke bertemu mata, borak2, gurau2, bukan suatu yang mudah.. dan wajiblah akan mula timbul rasa 'cemburu' dll.. tapi kematangan kita lah yang boleh atasi hal2 remeh tu...

I knew my husband does not like to be a lecturer.. dan kepakaran dia pun ke arah teknikal, pengurusan dan lain2.. Jadi saya tanya dia, ''abang nak sambung master kan ? hanani dengar dari ust nasir haritu, biasanya yang sambung belajar ni bidang kerjanya ke arah pensyarah..''

Tapi dia jawab .. ''Bukan lah sebab kerja sangat pun abang nak sambung .. cuma belajar tu seronok...''

Dush.Dush... kena tumbuk oleh diri sendiri. Saya tahu beliau seorang yang skema, jadi tak pelik kalau dia rasa seronok duk dalam kelas 'berjam2' walaupun ngantuk, tulis, duk maktabah, buat assingment, ada cikgu dll..

Betul tu..

So, dapat satu pengajaran untuk diri sendiri.

Thursday, November 1, 2012

Halaqah 'Ijlis bina, nukminu sa'ah"


Bismillah.

Alhamdulillah terus dikurnia nikmat Iman, Islam. Moga kekal hingga ke akhhirnya...

Satu perkara yang ingin dikongsikan kali ini berkisar halaqah mahabbah yang lazim ada dalam kehidupan kita iaitu usrah. Kalau di Amman, Jordan, kami panggilnya sbg halaqah murabbi.

Bersama adik-adik baru tahun seramai 8 orang terdiri daripada ; syahirah, syafiqah, husna, fatimah, hani, husna naimmah, syakirah, dan iman :) semuanya pelbagai wajah, warna, jiwa dan pendekatan.. Namun alhamdulillah hati ni rasa seronok dapat berhalaqah cinta bersama mereka.

Melihat kepelbagaian mereka. ada yang pendiam, ada yang suka berbicara, ada yang banyak idea, yang suka hanggukkan kepala dan lain-lain menjadikan halaqah itu tidak bosan.. tidak sunyi dan tidak terlalu 'galak'...

Kematangan mereka semua berjaya membuatkan saya rasa tak segan dan tak kaku dalam meng'handle' usrah... Ada-ada saja yang sudi untuk berkongsi. Justeru, tidak lah terlalu bimbang andai tidak ada sebarang persediaan khas sebelum bermurabbi..

Secara kebiasaannya, kami tidak suka mengambil masa yang lama untuk bermurabbi. Sekadar setengah jam, sejam itu pun sudah memadai.. Andai ia benar2 diisi dengan peringatan, perkongsian yang boleh menambah iman. ia lebih bermakna berbanding berbincang suatu isu dalam tempoh masa yang sangatt lama...

Itulah pengalaman... berdasarkan pengalaman 'rasa boring' usrah zaman lampau yang biasanya dibuat hampir 2 jam, saya dan mereka cuba ubah kali ini agar perasaan itu tidak berulang kembali...dan semestinya tidak terikat dengan silibus.... Usrah bukanlah tempat untuk menamatkan silibus dan sebagainya, tapi ia sebagai suatu tempat penjanaan untuk jana kembali iman kita yang maybe dah hampir layu..

Tahap keimanan itu bukanlah straight sepanjang masa... ia naik dan turun.. Apa yang saya rasai tatkala menerima sebarang perkongsian dari adik2 ni, seolah-olah 'mcm ditiup angin sejuk hingga menaikkan bulu roma' apabila disebut sesuatu yang benar2 menyentuh jiwa...

yup, diakui ketika kami masing2 bercerita tentang bagaimana Rasulullah SAW di akhir hidup beliau, sahabat2 menangis dan ada yang tidak mampu menerima hakikat itu.... tatkala adik2 usrah berkongsi walau sepatah, saya sedaya menahan rasa sebak... ok. halaqah kali itu berjaya buatkan saya rindu pada Rasulullah s.a.w ..

Semalam murabbi diadakan tak sampai 30 minit berkisar tentang amalan istiqamah yang tak sanggup 'anda semua' tinggalkan... itu soalan yang saya lontarkan supaya setiap ahli boleh berkongsi... bukanlah untuk memanggil rasa riak atau ujub dalam diri masing2, tapi supaya menjadi titik tolak perubahan... Lazim apabila kita berkongsi, kita akan amalkan kan?.. :) . Yup. Akan amalkan!

Masing2 berkongsi... ada yang bicaranya memang menyentuh hati... seolah apa yang digambarkan tentang 'indahnya' amalan sunnah itu lahir tulus dari hati masing2, iaitu berdasarkan pengalaman dan apa yang dilalui sendiri..


Tatkala itu, terasa ada sesuatu yang menyapa dalam diri... indahnya jika saya juga mampu rasai hal itu wahai adik2 tercinta.... halawatul iman :)

Subhanallah... :)

Sangat indah untuk berhalaqah , berukhuwah..
Sangat sayang pada mereka.... kalau boleh, tiap masa ingin 'ganggu'..hehe

Moga Allah beri kami kejayaan di dunia di akhirat..

Insan yang baik hubungannya dengan Allah dan Rasul serta manusia.. insyaAllah kehidupannya berjalan dngan tenang.. Pengajiannya makin baik dari semasa ke semasa, dan dirinya makin lama makin menjauhi keburukan.. itulah kemanisan imann yang menepis pahitnya kemaksiatan pada tuhan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...