Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Sunday, December 8, 2013

O Allah... I'm now 35 weeks ++

Bismillah...

Alhamdulillah hambaMu yang lemah ni masih mampu rafa'kan rasa syukur berulang kali, Allah bagi nikmat kesihatan, sedangkan masa yang sama, ku tahu ada yang diluar sana sedang sakit2, di wad, tak dapat ke kuliah dan sebagainya.. Allah juga bagi peluang untuk meneruskan kandungan hingga kini sudah mencapai 35 minggu..

Setiap hari bertarung dengan nafsu, menangis dan memujuk hati... "Hanani kena pergi kuliah.. kena pergi... nanti tak faham......"

Malam hari dah jadi macam burung hantu... sukar sekali untuk melelapkan mata, kadang hingga jam 2 pagi masih belum mampu untuk tidur dengan nyenyak.... dan sungguh, bila Allah beri peluang untuk aku tidur lena samada malam atau siang, sejurus bangun aku ucapkan puji-pujian bagi Allah... senyum, dan rasa sangat bertenaga.. ^_^

Kadang dah rasa semacam contraction *tak tahulah betul atau tak sebab takda pengalaman*... perut juga acap kali mengeras, dalam sehari tu dah lebih 10 kali kot, apatah lagi time berjalan.. hanya Allah yang tahu sukarnya, tapi sakit tu boleh lagi ditahan2... ternanti2 tanda nak bersalin hehe, awal lagi lah.. tapi baby insyaAllah dah cukup beratnya jadi takda lah risau sangat... checkup 34 minggu baru ni dia sudah 2.65kg alhamdulillah... boleh jadi kurang dari tu, boleh jadi lebih dari tu...

Kelengkapan untuk menyambut cahaya mata pertama boleh dikatakan selesai, alhamdulillah, ada-ada sahaja rezeki Allah bagi untuk si solehah dalam rahim ini... sehingga ada yang disimpan dalam plastik terlebih dahulu... Bila tengok pakaian2 kecik dan cute ni, berdebar hati hanya Allah yang tahu, gembira melipat-lipat pakaian tersebut, tapi dalam masa yang sama bimbang andai ia hanya menjadi simpanan... kalau ada apa-apa berlaku, moga Allah berikan aku ketenangan dan kekuatan... (walaubgaimanapun, ku mohon perlindunganMU dari ianya berlaku)...

Kini selalu pujuk baby untuk keluar cepat2 sebab dah rasa tak larat sangat.. Bila ingat balik ayat alquran surah albaqarah tersebut, mula istighfar balik..... andai baik keluar awal, Allah mudahkanlah.... kalau tak, ku redha bila2 sahaja pun, segalanya ketentuan Allah... :')

Encik wan abdbaith juga sangat sibuk kebelakangan ini.. alhamdulillah rezeki dari Allah.. nak tak nak, kena usaha.. bukan main tnggu sahaja kan abang... teringat dia pesan : "Biar lah rindu, nanges2 sbb pisah kejap ni jadi suatu bukti bahawa kita berusaha cari rezeki.... " .. start hari tu, aku mula kuatkan diri.... tak lagi menangis bila kena tinggal sorang-sorang kat rumah, tak lagi asyik duk meng'call' abang.... :) -menanti tetap menanti, alhamdulillah....

Sbg isteri, bila suami balik kita paling seronok....."abang nak air, nak makan? nak rehat..bla3.. "hehe... esok pagi sebelum dia keluar kita juga yang paling awal bangun sediakan sarapan, gosokkan pakaiannya.... siapa tahu kan, perpisahan yang kita anggap kejap sahaja boleh jadi perpisahan buat selamanya.... Jadi, bila dia ada, usaha sebaik mungkin untuk tunaikan tanggungjawab kita, permudahkan urusannya, senangkan hatinya dan biarlah dia miliki tenaga utk bekerja hari tu melalui air tangan kita....... kena rajin masak la ye :p .. apapun paling penting, sentiasa meminta maaf darinya..

_________________

Ok.. skrg kena sambung buat talkhis kitab albidayah wa annihayah sbg mengisi masa sunyi ketiadaan suami seketika.. mungkin dia akan sampai umah dalam kul 2 pagi jap lagi. *tengok jam, ada lagi 4 jam* ... sunyinye -_-...dont cry n be strong ye hanani!


Wednesday, November 20, 2013

Nov 2013 :)

Bismillah.

Alhamdulillah, setelah sekian lama jari jemari tak menaip laju, hari ni Allah bagi peluang untuk itu...

1- Imtihan al-awwal 

Syukur pada Allah, telah berlalu beberapa subjek imtihan. Smooth dan alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya, saya sebagai hambaNYA hanya mampu berusaha , berusaha menjaga adab dalam kuliah, berusaha untuk tidak ponteng, berusaha untuk faham dan mendengar, serta berusaha untuk ulangkaji pelajaran.

Yup. Saya yakin dan percaya kejayaan itu bukan mutlaq milik kita. Ia adalah suatu kurniaan yang diizinkanNYA untuk sampai pada kita. Kunci keizinan datang daripada Allah, dalam masa yang sama, Allah dah perintahkan kita untuk berusaha, bukan menanti dan berdoa semata. Inilah sunnatullah!

Sementelahan bagi yang dah berusaha dan menjaga segala macam, tapi kejayaan itu masih belum digapai, pasti tersemat hikmah yang cantik untuk diamati dan dikoreksi. Insan yang cerdik, mampu berfikir sesuatu di sebalik sesuatu..:)

Saya bersyukur Allah beri peluang merasai dapat markah tinggi. Alhamdulillah.

Sebelum ini, nama NUR HANANI dipanggil dan ditegur. Hari itu, nama NUR HANANI dipanggil untuk diberitakan markah yang membuat mata hampir menitis. alhamdulillah... inilah pemberian dari Allah untk menguji sejauh mana hamba NYA bersyukur, atau kufur.

2- 32 Minggu (Fasa trimester akhir)

Semester pengajian dirasa makin mencabar, apatah lagi bila kandungan sudah mencecah 8 bulan. Sakit tulang pelvis semakin kerap, kadangkala perut juga terasa pedih-pedih(terfikir, adakah itu rasanya contraction??).

Tiap kali bangun dari kerusi dalam dewan kuliah, terus terasa semacam bayi menolak2 untuk suruh mama dia 'pergi tandas'..... tapi bila tengok jam, hanya ada 10 minit sahaja untuk melangkah ke kuliah seterusnya... Inilah saat paling perit yang saya rasai sepanjang semester ini. Berjalan dalam keadaan ''nak ke toilet'' sangat-sangat, ia sungguh memeritkan... sakit, apatah lagi bila kena langkah tangga satu persatu.

Tulang belakang juga makin kerap lenguh, pernafasan makin sukar tatkala duduk. Kekurangan oksigen menyebabkan diri rasa mengantuk.

Tapi saat indah ialah bila 'si solehah' dalam rahim ini menendang-nendang seolah bagitau "mama/ ummi jangan tido!! " hehe... alhamdulillah, sering saya tersenyum dalam kelas... kadang-kadang bila dia terlalu aktif, saya gosok perut perlahan-lahan sambil pesan "awak senyap sikit..... mama/ummi tengah belajar ni"

Bila musim exam, saya suka belajar dalam keadaan bising, sambil menerangkan apa yang dibaca kepada dia dalam rahim....

Semasa scan, Dr memberitahu beratnya kini 2.3kg :) alhamdulillah, normal la walaupun lebih berat sikit. hihi. harap anak mama/ ummi tak terlalu berat, dan tak terlalu kecik, sedang-sedang dan sekadar apa yang mama/ummi awak mampu la ye...

Hm...

Sekali sekala menangis juga depan suami, bila rasa macam sangat tak larat dan nak rehat..suami yang penyayang sering memberi nasihat, sambil borak-borak dengan baby dan berpesan pada baby agar jangan buat mama / ummi sakit..... hehe...

Apapun, inilah saat yang rasanya saya tak mungkin temui dah lepas ini,, belum tentu next pengalaman mengandung sama seprti kali ini....

Ya Allah peliharalah hambaMU ini ameen.


Friday, November 1, 2013

Benih Al hubb yang disiram

Subhanallah alhamdulillah Allahu akbar :)

Syukur pada Allah yang melimpahkan nikmat dan kurniaanNYA hingga kita hari ini masih lagi mampu berdiri , ke sana ke mari, mampu melaksanakan amanah dan tanggungjawab serta menunaikan hak-hak insan yang berhak..

Dengan limit wifi internet bundle yang sangat terhad, saya tidak boleh terlalu lama berada di depan komputer, tidak sempat ingin berkongsi perkara yang banyak sangat ingin dikongsi, mungkin sekadar melalukan jari, semoga bermanfaat untuk anak dalam kandungan bila dewasa nanti, bermanfaat juga buat insan yang membaca.

7 Bulan lebih sudah berlalu.. alhamdulillah syukur pada Allah.. bertambah2 rasa sayang pada insan dalam kandungan dan insan yang banyak membantu... suami tersayang yang tak lekang membantu.. sweet sangat bila suami berbicara dengan anak dalam kandungan.... baby bagi respon dengan tendang lagi dan lagi >_<

________________________
Bicara tentang cinta - al hubb

Ia ibarat sebiji benih yang ditanam, menghasilkan bunga yang pelbagai warna, menghasilkan pokok dan berbuah. Hubb al-walidain (cintakan ibu bapa), hubb al-'asyirah(cintakan keluarga), hubb al-asdiqa' (cintakan rakan taulan)... dan tak lupa juga yang paling penting, hubbullah dan hubburrasul (cintakan Allah dan rasul)..

Benih ini perlu dicari terlebih dahulu...

Di mana ingin dicari?

Carilah ia dengan menuntut ilmu. Benar sahabat. Hanya ilmu sahajalah yang boleh memandu kita untuk menemui kesemua hubb-hubb yang saya sebutkan di atas dan bahkan banyak lagi hubb..

Ilmu mengajar kita tentang pencipta, mengajar kita tentang makhluk. Mengajar kita tentang amanah, tentang tanggungjawab..

Kadangkala kita temui benih cinta tanpa kita pinta. Terjatuh hati pada akhlak seseorang, pada kebaikan seseorang dan pada paras rupa..
-------------

Saat kita sudah mula menemui benih cinta ini.. kita perlu sedar semuanya dalam keadaan baik... mustahil seseorang menemui benih cinta yang buruk. Hatta cinta sesama manusia.... !

--------------

Jadi bagaimana selepas itu?

1- Tapis dan lakukan pilihan

Ingin menanam dan melihatnya membesar atau sekadar menyimpannya dalam simpanan yang terpelihara.

Cintakan Allah, Rasul, cintakan ibubapa, cintakan guru, sahabat2, dan alam sekitar.. semua ini cinta yang pasti kita perlu tanam, kita tak mungkin mampu hidup tanpa bernaung di bawahnya, tanpa menghirup oksigen yang dibekalkan tanaman ini...

Sedangkan cintakan hamba Allah berlainan jantina pula... kita masih perlu menilai.. Perlukah?

2- Mencari tapak untuk menanam benih cinta

3- Menyiram, dan membekalkan ia dengan segala keperluannya

Benih cinta yang sudah ditanam ini, memerlukan air, memerlukan cahaya suria dan memerlukan baja untuk ia tumbuh dengan cantik!

Siramilah ia dengan air taqwa, dengan cahaya iman, dengan baja kualiti ihsan... pokoknya, segala yang kita gunakan ia berjenama ISLAM! bukan cap ayam :)

Menyayangi ibubapa, memenuhi keperluan mereka.. memberi kasih sayang sebagaimana yang Islam anjurkan, menyantuni, mendoakan.... nescaya cinta ini pasti makin berkembang, mekar... dan pastinya kita akan turut mampu menghidu wangi bau bungaan yang terhasil... juga mampu menikmati keindahan warna-warni bunga tersebut... alangkah cantik kan!

Ia ibarat.... kita menerima perkara yang sama. Menyayangi insan lain, kita juga akan disayangi... Memberi pada insan lain, kita juga akan menerima .. ^^ .

Bagaimana pula kalau kita tak menerima sebagaimana yang kita beri?? :'(

Bersabarlah... memang itu lumrah hidup.. tak semua perkara tumbuh dan mewangi sebagaimana yang kita harapkan, sekalipun kita sudah melakukan yang terbaik....

Itu kan ujian Allah, kenapa nak sedih... ? :)

Di sini, kita kena tahu, Allah sedang uji kita dengan suatu perkara... ikhlas yang pertama2!!

__________________________

Cinta berlainan jantina?

Bagaimana ingin menyiramnya ?

Perkara yang sama kita lakukan...

Namun , tapak itu perlulah mendapat pengesahan dari pemilik insan tersebut... andai wanita, temuilah bapanya untuk mendapatkan keizinan untuk menyiram benih cinta :)

Cantik kan?

Menyiramnya dalam sebuah istana perkahwinan yang indah.... pasti ia mekar mewangi, cantik, dan indah sangat tatkala dipandang!

_____________________

Bagaimana pula kalau dah tersilap cara??

Ok.. kalau tersilap..

1- Bertaubat dan mohon ampun pada Allah
Syarat-syarat taubat :
a- Memohon keampunan Allah dengan niat sadiqah (benar2)
b- Keazaman yang kuat untuk berubah

2- Carilah pemiliknya dan minta izin untuk menikahi
3- Jadikan Islam sebagai panduan dalam melayari ...

Bina kembali, dan siram kembali dengan kebaikan, dengan semua yang Islam anjurkan.... :)

_______________________

Jadi , adakah kita sudah temui dan sirami benih cinta hari ini?? ^_^ 

Thursday, October 10, 2013

Allah Maha Penyayang

Bismillah. 

Lama sungguh menyepi dari blog. Alhamdulillah sudah sebulan kuliah semester baru bermula. Benar-benar mencabar dan banyak sungguh perkara yg menguji sabar dan menguji diriku selaku hambaNYA yang Esa. 

Siapa sangka langkah-langkah dan penyusunan jadual yg dilakukan dengan sangat teliti semata untuk mengelak keletihan, di saat ia berjalan lancar, tiba-tiba berlaku perubahan yang tak tak dapat ku elakkan di saat pengajian sudah berjalan selama dua minggu. 

Akhirnya makin banyak titian anak tangga yg perlu ku harungi, dan makin banyak langkah yang perlu ku gagahi untuk menghadiri kuliah... 

Subjek mirath yang dirasa agak susah dan dielak sejak awal-awal lagi hinggalah dua minggu sesi pengajian, akhirnya diambil juga tanpa dirancang, dek sangat2 terdesak ketiadaan subjek untuk menggantikan subjek yg tiba2 mulghah(tutup - cancel). Namun kini aku sepenuhnya mengangkat kesyukuranku, segalanya tidak seperti yg ku sangka, ia tidak sesukar yang ku bayangkan. Alhamdulillah ya tuhan.

Pelbagai cabaran dan ujian datang menduga saat aku sedang sarat membawa kandungan yg kini berusia 7 bulan.

Apatah lagi apabila dompet dicuri, duit dalam beg diseluk/ terjatuh tanpa disedari. Hari ni pula, pensyarah memarahi ku di hadapan rakan-rakanku kerana menyangka aku banyak ponteng kelas padahal aku tidak melakukannya. (nasib baik ada rakan arabku yang membelaku). Mungkin saizku kecik hingga pensyarah tak nampak.. sedangkan boleh dikata tiap kali selesai pengajian,aku menemui pensyarah untuk bertanya.

Saat pertama segala ujian itu datang, aku hanya mendiamkan diri sambil menelan air liur. Tiada respon yang mampu ku lakukan, dek teringat hadith panjang yg ku pelajari tentang erti sabar, aku quote potongan akhir hadith tersebut :

إنما الصبر عند الصدمة الأولى
"Sesungguhnya yang dinamakan kesabaran itu ialah di hentaman pertama / saat pertama"

Iaitu sabar itu ialah tindakan kita saat pertama2 menerima ujian itu. Apakah kita mengamuk, menangis melalak..  

Berjalan pulang dengan senyuman, pahit yang aku yakini merupakan penawar di kemudian hari.. 

Hampir seharian aku pendam masalah yang menimpa hinggalah malam harinya, aku tak mampu lagi menahan hal tersebut, akhirnya aku mencurahkan air mata yang ditahan sejurus selesai solat maghrib dibantu suami yang setia mendengar dan memberi nasihat. 

Sungguh segalanya telah selesai, dan aku berasa sangat lega .. 

Kini hanya menanti hikmah nya, sungguh aku yakin Allah itu Maha Penyayang. Tidak mungkin segala ini sia-sia. Tidak mungkin selepas kesusahan itu tidak didatangkan kesenangan.. Tidak mungkin kesedihan dan kepenatan ini berpanjangan... Wahai tuhan, jadikan aku antara yg meyakini dan sentiasa berhusnuzzhon denganMU.. 

 :') 

7 months with a cerdik and solehah baby :) memang cerdik sbb time mama dia belajar mirath, dia pun duk lumba nak buat... time dalam kelas, tak duk diam.. time mama dia duk wat homework pun tak duk diam langsung....... Be a good hamba Allah ye syg... 


Sunday, September 15, 2013

ربي زدنا علما

ربي زدنا علما

ربي زدني علما

Alhamdulillah hari pertama kuliah dengan berbadan dua.

Jadual minda sudah mula perlu diubah, selepas subuh gayanya perlu segera menyiapkan sarapan kerana kuliah bermula awal pagi. Untuk mengurangkan penggunaan tenaga, aku berusaha siapkan bekalan  makanan untuk dibawa dan disantap ketika waktu rehat. Jadi tak perlu penat-penat ke kafetaria.

Sememangnya penat itu ada apatah lagi tatkala terpaksa mengharungi tangga-tangga dek ketiadaan lif di kuliah.

Baby juga sangat aktif ketika dalam kelas menyebabkan aku sedikit hilang fokus. Asyik rasa nak tergelak. Setibanya masa rehat cepat-cepat berpesan pada baby jangan pusing-tendang kuat sangat time kuliah nanti ibunya hilang fokus hehe.

Boleh dikata setiap masa aku berpesan pada baby agar kuat semangat, tak kurang mintanya berdoa sama agar Allah kurniakan aku kekuatan fizikal mental utk melaksanakan segala tanggungjawab. Bimbang keaktifanku membawa mudharat pada mana-mana pihak. Sesungguhnya pada Allah aku mengharap dan berdoa agar segalanya selamat sahaja.

Sampai sahaja di rumah, terus melabuhkan diri berehat, suami tercinta masih belum pulang dek kerja membawa seorang pegawai dan isterinya yang ingin mendaftarkan anakanda mereka di Jordan.

Malam pula, aku menemani suami, sempat makan bersama Dato Seri Menteri Besar Perak alang-alang pegawai yang suami ku bawa ini ada pertemuan dengan MB tersebut. Banyak juga diborakkan.

Kami bertolak ke Mafraq untuk menghantar mereka dan tiba di kembali di rumah + - jam 2 lebih di pagi hari.

Badan dah rasa lenguh, mengantuk dan penat, baby dalam rahim juga protes dengan menendang 'dinding' sekuatnya, kadang terasa sakit semacam contraction. Berkali aku pesan mintanya berehat tak kurang suami ku juga. Kami memasang radio alquran, kebiasaan apabila aku pasangkan alquran atau mengaji, memang dia mula slowkan pergerakan.

Hari ini skip kuliah untuk rehatkan badan semaksimum mungkin. Pesan suami, "dari skip kuliah masa tengah2 pengajian, baik masa baru nak start ni" kih444.

Yup, awal kuliah biasanya pensyarah lebih suka memberi tazkirah, perihalkan tentang markah, tentang madah serta buku yg biasanya mengambil masa 20 minit. Aku kira ia penting utk didengari, namun apa yg lagi penting ialah sesi pengajian. Sehari skip, kita dah ketinggalan banyaaaaaaak.

Pesanan Dr Abbas Al-Baz buat kami penuntut ilmu.

"Ketika berdoa, kita selalu minta wahai tuhanku, tambahkan ilmu bagiku. Bukan wahai tuhanku, tambahkan pointer ku."

Hal ini buat aku sedar diri kembali. Niat perlu sentiasa di perbaharui. Pointer hanya cabang keperluan dalam pengajian, bukan asas atau perkara utama.

Selamat memulakan pengajian semester baru untuk semua sahabat-sahabat handai.

Semoga berjaya :)

Friday, September 13, 2013

Tasawwuf Penyucian Jiwa

Jika tasawwuf yang dimaksudkan itu bererti penyucian jiwa.

Yang itu saya setuju.

Wajib bukan sahaja untuk pelajar agama, bahkan wajib untuk setiap muslim.

Jika tasawwuf yang dimaksudkan itu bererti belajar tentang nafsu ammarah, lawwamah, mulhamah dan sebagainya.

Yang itu saya juga setuju sekalipun tidak secara direct atau tidak bernama. Cukup perihalkan tentang ciri2 nafsu yang lalai, yang lupa, yang perlukan mujahadah.

Namun jika tasawwuf yang dimaksudkan itu bererti belajar tentang maqam dan darjat diri.

Saya masih berfikir-fikir.

Kerana apakah darjat itu perlu bernama? taraf wali, khawwas... awwam dll.

Dan kenapa kita perlu mengetahui darjat kita ?

Tidak cukupkah darjat kita sebagai hamba Allah SWT.

Yang sedang dan terus akan berusaha untuk membersihkan hati.

Dan andai maqam makin meningkat, apakah yang terjadi pada diri saat semua orang duk memperihal kan tentang kita.

Atau bila dah makin meningkat, syaitan tak berani mendekat. Bagaimana pula dengan bisikan nafsu?

Wallahua'lam. 

Tuesday, September 10, 2013

Salam ulangtahun kelahiran yang ke - 23

Alhamdulillah.

Tanggal 10 September 2013M, lahir putera ke-2 merangkap anak ke-3 buat Kamariah Mahmood dan Wan Mustapa.  Ehe.
Rupanya insan itu suami aku.

Terima kasih buat ibu dan ayahandanya yang membesarkannya dengan penuh kasih dan sayang, dengan agama dan iman, dengan ilmu dan amal.

Sekalipun sedikit 'skema', tapi hanya Allah yang tahu dia lah insan yang banyak memberi semangat, yang sering berpenat lelah, yang banyak membantu aku baik di dapur, di mana-mana sahaja.

Sepanjang setahun melayari bahtera bersamanya, tak pernah sekali aku ditengking, dimarahi tanpa sebab. Sekalipun aku sering bersikap kebudakan. Dirinya tak lekang melayan.. Dia sering menjadi penasihat buat aku yang sedikit degil. Saat aku menangis menyesali perbuatan degilku serta meminta maaf, dia tidak pernah mengungkap 'kan abang dah cakap haritu..tengok sekarang dah kena.'. hehe.

Buat Zauj.

Semoga Allah memanjangkan usiamu dalam keberkatan dan ketaatan. Memandang setiap usaha dan pengorbananmu serta mengampunkan segala kesilapanmu. Semoga terus teguh memimpin kami anak beranak :)

Ya Allah, kasihilah suamiku tercinta.

Saturday, September 7, 2013

Simple resepi : Sotong Pedas, Kuetiow Goreng


Semua resepi di bawah sesuai untuk yang rasa tak sempat. Dengan syarat dah potong awal2 ayam dan cuci sotong. Just nak masak sahaja. Campak campak jadi. insyaAllah




Tumis : 
Bawang merah, bawang putih, bawang besar sikit, dan lada.
Diikuti ayam yg telah dihiris. Kalau takda takpa. Letak je apa2. Ikan bilis or else.
Bila dah naik bau, masukkan sos tiram dalam 1 1/2 sudu besar. Kacau.
Kemudian masukkan sos apa-apa yang ada kat rumah. Sos cili , sos tomato dalam 2 sudu besar tiap satu.
Diikuti kicap dalam 3 sudu besar.
Kemudian masukkan air dalam setengah cawan (lagi kurang lagi bagus).
Kacau slow-slow dan bagi ayam masak. 
Sambil tu letak lah garam secukup rasa. 
Lastly, bila kuah dah nampak sedikit pekat baru lah masukkan kuetiow.

 
Gambar tak cantik sebab fon murah, ini pun dah diletak atas nasi. Share pinggan dengan suami. :)


Blend : 
Bawang besar sebiji, bawang putih 3 ulas, halia 2 inci, dan lada kering dalam 10 helai (depend - Kalau dah ada cili boh segera tu takyah letak lada kering) 

Panaskan minyak (biar betul betul panas)
Masukkan bahan blend tadi. Kacau supaya tak hangit. 
Masukkan gula dalam beberapa sudu. 
Kacau sampai bau dah ok :)
Then, letak asam keping satu. (Atau asam jawa. Untuk yang tak sempat, letak je asam keping).
Masukkan sos cili sikit supaya dia likat. 
Masukkan air dalam secawan. 
Kacau lagi dan masukkan beberapa cubit garam. 
Last sekali, bila dah menggelegak, masukkan sotong yang dah dicuci. 
Kacau slow-slow. 
Kalau ada serai, letak lah sikit yer :) takda takpa ja. 
Tunggu dalam 20 minit insyaAllah dah masak. 


Sedap sangat alhamdulillah. 
Jangan lupa mulakan segalanya dengan bismillah. 
Niatkan hendak memberi makan insan tercinta kerana Allah. 
Hiasi dengan zikir2.... :) 

Friday, September 6, 2013

Erti tanggung-jawab

Tanggung + jawab = Tanggungjawab

Apa yang tersirat di sebalik 2 perkataan yang digabung menjadi satu tersebut?

Lama aku mencari erti tersembunyi.

Saat melihat suami pulang dari kerja yang agak berat. Drive membawa pelawat dari Malaysia jalan-jalan sekitar Jordan, ketika itu saya pasti dia sangat-sangat penat.

Melihat dia makan berselera, hati merasa lega dan senang hati.

Melihat dia tidur berehat dengan lena, cukup jadi penawar resah yang disimpan dari tadi.

Proud dan kasihan.

Justeru buat para isteri, apalah salahnya ketika suami sedang bekerja, kita di rumah menadah tangan pada Allah memohon agar Allah memandang usaha tersebut dengan kasihan belasNya.

Sekalipun pulangannya mungkin bukan wang beribu yang mampu bawa kita melancong ke mana-mana.

Tapi usaha itu jauh lebih bermakna dari hasil yang pasti akan habis.

Usaha itu lah yang akan dipertonton di akhirat sana, dan ia merupakan sudut pandang Rabbul Izzah.

وأن ليس للإنسان إلا ما سعى

"Dan tidak lah bagi manusia itu(dinilai) melainkan apa yang diusahakannya (secara bersungguh)" [Surah An-Najm : 39]

وأن سعيه سوف يرى 

"Dan sesungguhnya, usaha itulah yang akan dipandang" [Surah An-Najm : 40]

Jika ada anak, khabarkan pada anak akan titik peluh seorang bapa demi mencari sesuap nasi.

Hatta anak yang masih dalam kandungan.

Sesekali borak dan mintalah anak juga turut sama mendoakan bapa mereka.

Rezeki suami, rezeki buat isteri dan anak.




Thursday, September 5, 2013

Oh my aurat!


Hijab sendiri bererti suatu yang menghalang.

Menghalang dari?

Berbicara tentang hijab, ia bukan soal kefardhuan dan kewajipan wanita muslimah semata.

Ia juga soal kehormatan diri.

Ia soal bagaimana Islam memberi kita jalan dan alternatif untuk dipandang sebagai wanita kehormat / terhormat. 

Cuma bila cakap tentang hijab, pastilah ia tentang menutup aurat.w

Lihat sahaja bagaimana di kawasan pejalan kaki , di pasaraya.

1- Wanita yang menutup aurat diusik. Ya benar mereka diusik.

"Ustazah tu. Assalamualaikum. Tak jawab dosa."

2- Berbeza dengan wanita yang tidak menutup aurat.

"Feewwwit... awak, bagi la no telefon."
"Hai sayang.. sombongnya.."

Nombor 1 masih lagi berbicara soal dosa pahala. Masih lagi ada unsur2 agama sekalipun ia merupakan permainan. Ia bererti pengusik tu sendiri 'segan' nak usik lebih-lebih.

Nombor 2 ? sampai ber'sayang-sayang' bagai.

Kalau kita belajar tamadun manusia, kita akan temui betapa tamadun dahulu kala hampir keseluruhannya mengamalkan sistem at-tabaqiyah (darjat manusia) - lupa istilah apa kot bahasa melayu -

Yang bererti, masyarakat dibahagi-bahagikan mengikut darjat masing-masing. Pasti yang paling atas ialah pembesar-pembesar atau tokoh-tokoh agama mereka. Diikuti oleh darjat seterusnya seperti orang kaya, bussinessman dan lain-lain. Manakala yang bekerja sebagai petani, buruh, menduduki tangga kedua bawah. dan darjat tersebut berakhir dengan peringkat hamba abdi. Yang bagi masyarakat, ia peringkat terceruk dan terburuk. Seolah tiada nilainya dalam hidup.

Menarik perhatian saya ialah bagaimana sesetengah tamadun membezakan kedudukan wanita berdasarkan pemakaian. Ada yang membezakan berdasar kepada warna pakaian. Yang lagi menarik, apabila wanita bebas(bukan hamba) dikenali masyarakat dengan pemakaian yang menutup hampir keseluruhan anggota badan hatta wajah. Mereka hanya boleh dipandang oleh darjat tertentu dan pastinya bukan darjat biasa-biasa.

Adapun wanita hamba pula dikenali dengan less-menutup.

___________

Lupa.

Bila cakap tutup. Ia bukan bererti membungkus seperti membungkus burger.

Menutup di sini sama lah seperti kita menutup makanan-makanan di atas meja dengan tudung saji.

Mengelakkan lalat dari hinggap pada makanan lalu menyebabkan makanan tercemar.
___________

Apa yang perlu ditutup?

Soal kembali pada diri.

Bahagian manakah yang kalian rasa ingin pamer dan tonjolkan?

Bahagian manakah yang kalian merasa malu ia dipandang?

Bahagian manakah yang menjadi tarikan bani Adam?

Sebab itu bahagian-bahagian yang perlu ditutup berbeza antara lelaki dan wanita.

Wanita tatkala memandang rambut lelaki, apakah naik syahwatnya?

Lelaki tatkala memandang rambut wanita, apakah naik syahwatnya?

Wallahua'lam.

Tapi bagi saya, rambut lelaki sama sahaja. Bahkan botak pun ok dan tiada bezanya dengan rambut terpacak-pacak. Sikitpun tak menjadi daya tarikan.

Kerana itu saya fikir lelaki tak perlu tutup kepala.

Sedangkan wanita - Bermula dari rambut (sekalipun rambut kerinting2 tebal) itupun boleh menjadi daya tarikan, apatah lagi yang ikal-ikal mayang, nampak lembut beralun... hinggalah leher dan ke bawah. Semuanya daya tarikan.

Itu sbg contoh mudah :)

_________________________

Justeru, muslimahku.

Pilihlah sekarang.

Mahu menjadi insan terhormat atau tidak.

Benar kita dalam Islam tiada darjat-darjat.

Melainkan darjat di sisi Allah.

Petani, buruh, businessman, doktor, pembesar.

Semua sama sahaja, yang membezakan taqwa.

Begitu juga wanita.

Wanita cerdik, kurang cerdik, orang kampung atau orang bandar.

Pilihlah darjat taqwa yang mana kita ingin.

Darjat ini dinilai di sisi Allah :)

Sekalipun pemimpin masyarakat. Tinggi nilai pada pandangan manusia.

Tapi kalau aurat pun tak amik kisah.

Apa sangatlah nilai dia di sisi Allah.

___________________

With love. 

Roti canai simple mimple

InsyaAllah nak tulis serba sedikit resepi yang simple untuk orang yang bukan fully housewife.

Tak terbayang banyaknya pahala orang yang bagi resepi ni.

Bab masak ni.. anak masak untuk ibu ayah, isteri masak untuk suami. Suami masak untuk isteri. Ibu masak untuk anak-anak... Kawan serumah masak untuk rakan makan. Allahu akbar. can u imagine betapa banyak pahala yang kita dapat bila masak seikhlas hati buat insan2 yang kita sayang? dan betapa banyak pula pahala yang kita terima sekalipun sekadar berkongsi resepi untuk dguna oleh orang lain....

:)

Tapi harus diingat..

- roti canai ni tinggi kolestrol nya.. so, berpada2 lah makan tu yer..

Baik, first sekali fikirkan macam mana nak buat doh...

Sukatan doh (untuk 8 biji) :

3 1/4 cawan tepung biasa
1 sudu besar margerin
Garam beberapa cubit
2 sudu besar susu cair atau susu segar
1 1/2 cawan air (letak sikit sikit... )

- Masukkan tepung, garam dan margerin, serta susu cari/segar. Ratakan adunan biar jadi lembut kat tangan.
- Baru lah masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli.. Kalau rasa 1 cawan pun doh dah terlebih lembut sampai melekat kat mangkuk, so, jangan pulak habiskan baki 1/2 tu..
- Rehatkan doh selama lebih kurang setengah jam atau sejam. Tutup dengan kain basah atau tisu lembab.

p/s : doh ni memang melekat kat tangan.. tapi jangan terlebih melekat plak.  Berpada2... kena agak2 lah..

lebih kurang cenggini... :)

tutup dgn something yg dilembabkan dgn air masak.

bulat2kan...... sapu tangan dgn majerin then bulatkan, baru tak melekat...

Kemudian simpan lagi selama beberapa jam..... :) 

..................


Dah siap solat semua tu..... 
Bolehlah mula tebar atau tarik nipis2.... 
Kemudian golek2 jadi panjang dan buat macam siput... 
camna nak cakap eh, ni yg mak kt umah buat camtu la... sebab tak suka makan roti canai petak camtu, suka yg bulat... 

Kemudian bila nak goreng, boleh penyet2 siput tadi... 

...........................

Siap.....

Wednesday, September 4, 2013

Cintailah ibu ayah mu

Alhamdulillah, syukur pada Allah atas nikmat kesihatan yang diberi, oh lupa.. nikmat kesihatan yang akan ditanya suatu ketika nanti di mana ia digunakan, untuk siapa, dan kenapa.

Kini sudah masuk 5 bulan lebih, kira berbaki dalam 4 bulan sahaja lagi. Progress yang sangat cepat. Pelbagai pengalaman ditimba dan dirasai. Subhanallah.

Bermula dengan kekurangan haemoglobin dalam darah, badan menjadi sangat lemah hingga hampir pitam.

Apabila ke klinik, Dr jangka anaemia, tekanan sangat2 rendah dan membahayakan. Time ni dah boleh agak mungkin ada something yang Allah nak bagi.

Selepas itu, menerima ucapan tahniah dari Dr, "Mubarak"... alhamdulillah 4 minggu.

Saat itu bermula pening-pening yang tak mampu nak diterjemah pada sesiapa.

Emosi sudah mula kurang stabil. Dicampur dengan kepenatan melampau yang dilalui, badan asyik nak berehat.. rumah sudah tunggang terbalik. hehe. Alhamdulillah dikurnia suami yang baik, yang sudi menutup pintu bilik dan memasak sorag2 kat dapur.

Berminggu2 dilanda mual muntah yang agak teruk tapi masih terkawal. Segala bau dirasa sangat busuk, sejurus kaki melangkah ke dapur, aduih, tong sampah dulu yang jadi terkaman dan tempat buangan.

Kemudian diikuti dengan sakit kepala yang sangat teruk. Hingga terpaksa separa sujud dek terpaksa. Ruku', sujud semuanya dibuat separa kerana sakit yang mencucuk di sebelah kiri kepala. Kadang badan sangat lemah hingga baki solat dibuat secara duduk.

Saat itu, hampir setiap hari merupakan hari tidur. Dapur sudah tak mampu dijejaki, bilik menjadi tempat makan, tempat bergurau senda, tempat solat, juga tempat menangis. :'(

Alhamdulillah 8 minggu sudah usia bayi. Degup jantungnya sudah kelihatan. Sebak saat melihat semua itu, sebak mengingatkan kebaikan2 suami saat isteri sedang bergelut dengan tekanan luar dan dalam demi menerima 'roh' baru dalam diri, menerima satu jasad yang akan brkongsi segalanya selama 9 bulan.

Setiap hari ditatap gambar ultrasound yang diberi. Ditilik lama-lama, direnung dan kadang tersenyum sendiri.

Hampir 12 minggu berada dalam keadaan sedemikian. Plastik-plastik kosong menjadi teman seharian, makanan sukar ditelan melainkan yang diidamkan. Kadangkala menangis sebab fikir 'kalau' berada di negara sendiri, sudah tentu segala makanan yang diidamkan sudah berada dalam genggaman.

Minggu seterusnya dirasa agak selesa, alhamdulillah, seiring dengan bermulanya semester pendek, tenaga sudah kembali sedikit demi sedikit sekalipun muntah-muntah itu masih ada.

Tanggungjawab kmbali diambil melainkan yang berat seperti membasuh kain.

Tapi perkara lain pula bermula.

Sekitar rahim mula merasa stretching, regangan dan sakit kerana ia hendak membesar. Oh ye, lupa satu perkara yang lazim , boleh dikata setiap masa ibu2 mengandung akan melawat tandas. Hatta tengah2 malam buta, beberapa kali bangun semata ketidak selesaan menahan buangan.

Bila perut makin membesar, satu ujian baru pula ditempuhi.. Ujian pernafasan pula.

Bila makan, akan terasa penuh, sesak nafas. Begitu juga apabila duduk, aduh, sekali tarik nafas panjang2 sebab rasa belum penuh di dada.. Apatah lagi bila ingin berbaring.

Kadang rasa 'adakah aku ni dah nak mati?" .. ia lah. Kejap ok, kejap sesak nafas.

Namun satu perkara yang jarang anak2 ingat ialah betapa bonda2 mereka masih berusaha lakukan kewajipan dan ibadah kepada Allah. Solat, mengaji .. segalanya dilakukan dan dipertingkatkan dengan harapan apabila dosa terhapus, apabila Allah syg, anak yang lahir juga menjadi insan cemerlang yang turut berusaha jadi ibadurrahman.

Rupanya ia tidak terhenti sampai situ. Ibu-ibu diuji pula dengan sakit-sakit belakang, sakit pinggang. Kadang tidur malam sudah tidak selena sebelumnya. Tidur siang juga tidak sekerap sebelumnya. Entah apa yang menjadi masalah, entah apa yang difikirkan.

Duhai anak.

Cintailah Allah.

Cintailah ibu mu.

Cintailah ayahmu.


_______________

Ma ayah. Love u both. 

Tuesday, August 6, 2013

Salam aidilfitri :')

Allahuakbar 3x
Wa lillahil hamd.

Bismillah.

Alhamdulillah syukur pada Allah atas nikmat iman dan Islam yang masih ada dalam jiwa ini. Syukur juga Allah kurniakan kesihatan untuk berpuasa, straight tanpa 'keuzuran' melainkan uzur mengandung.

Ya rabb. Berdebar sebab dalam diri ku skrg ada insan yang dah lengkap segala anggota, sudah mampu membuka mata, sudah ditiupkan roh dan nyawa :') *crying*

Rasa berdebar sebab hari ni (Sehari sebelum raya) juga nak teman suami bawa orang jalan2, atas permintaan sangat2 dari mereka memandangkan ada yang balik pada raya kedua. Tak tergamak menolak, apatah lagi mengecewakan... Sekalipun bimbang macam2 dah didengari sejak akhir2 ni yang berlaku di Jordan, tapi kami tawakkal jelah..

Yup. Nak buka puasa sorang2 tak best. Satu lagi takut dia ngantuk almaklumlah puasa...

Subhanallah3....... nak ceritanya...

Malam sebelum tidur, sempat lah kejap borak dengan bayi dalam kandungan, memandangkan dah masuk 18 minggu, sepatutnya dah boleh rasa dia gerak dgn lagi aktif.. dan pada tarikh 4/8 baru2 ni, buat pertama kalinya tapak tanganku yang halus mulus ni ditumbuk halus sbanyak 2x, disamping merasai pergerakan2 lain yang buat aku geli *geli sangat2*.... sampai skarang trauma nak pegang perut sbb takut dan geli dgn tumbukan halus tersebut.. yuuuu...

Something is moving in my belly.. ya Allah. macam x percaya. :') sangat2...

Dah pasak niat nak rakam kenangan indah ini. Yelah, nikmat itu merupakan pinjaman..
_________________________________________________________

Buat semua ...

Salam aidilfitri dari kami, raya kali ini tidak lah sunyi... syukur pada Allah...
dan andai kami tak sempat beraya, mohon doa, mohon ampun dan maaf atas salah silap.. mohon yang hutang masih berbaki dgnnya, bolehlah hubungi keluarga kami...

Sungguh prjalanan hidup kita di dunia ni mmg kejap kan? kita pun tak kan pernah tahu, kita dah nak sampai alam barzakh ke masih jauh... sungguh, perkara yang membuat kita jadi insan cerdik ialah dengan mengingati mati... ingat mati, kita tak nak buat kjahatan, ingat mati, kita ingat kesalahan kita dan mohon taubat pada tuhan.... ingat mati, buat kita takut untuk terus berada dalam maksiat, kerana takut itulah hari terakhir kita....

Betapa ramai insan yang hari ini dia niat utk taubat, tapi ditangguh2, siapa tahu di petangnya dia sudah tiada... jangan lengahkan taubat! :'( sungguh pintu itu sentiasa terbuka, Allah itu Maha Penyayang...

Ya rabb... mohon kurniakan kami hambaMU ini husnul khatimah, pengakhiran yang mampu buat kami tersenyum, pengakhiran yang menyaksikan kami akan taman dari taman2 syurga...

InsyaAllah, sempena hari mengingati kematian ini jugak, saya dengan sepenuh hati memaafkan mana2 insan yang pernah membuat kesalahan.. :) apalah sangat jika nak dikira kesalahan kita dgn orang, laaagi banyak.

Kadang saya menangis, memohon pada Allah.. kurniakan hambaMU ini jiwa yang baru, yang mampu melupakan segala keburukan orang, dan melupakan segala kepahitan2 dlm hidup... kerana banyak perkara yang sudah laaaaaaaama berlalu, tapi masih berlegar dalam pemikiran...

Kalau ada butag delete, terus di delete kan? hehe..

Selamat berhari raya..

Hari raya disunatkan kita bergembira(dlm batas2 agama)... jangan bersedih plak ye...

Wassalam..

Monday, July 29, 2013

17 minggu di Ramadhan

Alhamdulillah, kira2 hari ini dah melepasi 3 minggu 3 hari selepas checkup terakhir baru2 ini, kalau baru ni 13minggu 4 hari.. Jadi, campur dua-dua tu, terbitlah 17 minggu :)

Berat memang tak naik sangat. Bahkan kadang turun. Cuma belly makin membesar la pastinya. Bila cari maklumat, memang normal sekitar 4 bulan pertama, berat memang tak naik mendadak. Selepas itu baru naik insyaAllah.

Bermula 3 bulan, dia sudah boleh mendengar & merasa. Jadi, seeloknya kurangkan stress dan banyakkan berbicara dengannya. Paling baik perdengarkan alquran yang datang dari suara sendiri, atau suara suami. Waktu-waktu kosong pula perdengarkan zikir2 yang baik, dan perkara2 yang memanfaatkan diri sendiri macam kuliah atau apa2 :)

Sometimes dah mula rasa pergerakan yang smooth dan lembut.

Subhanallah.

Makin rasa dalam diri ni ada insan bernyawa yang perlu dipelihara, dijaga dan diberi perhatian. hahah :) Jadi, takleh nak buat tak tahu je terhadapnya..

Perkataan2 yang buruk perlu dipelihara, bila rasa stress cepat2 lepaskan dengan menangis dan jangan dipendam lama2... alhamdulillah, ada suami yang sentiasa menyokong dan membantu..

Bila nak bangkit dari tempat tidur, mak ai sakitnya tulang pubik. Bila nak duduk juga sudah mula rasa sakit2.. Bila nak sujud pula, kepala akan rasa sakit dek darah rendah... Tapi posisi sujud tulah paling indah, paling menenangkan... Dalam sujud tu lah meminta pada Allah agar memelihara zuriat kita dan jadikannya insan yang boleh berkhidmat pada agama.. Bukan semata penyejuk hati ibu ayah...

:') Crying.

Kadang tengah masak dan rasa sakit sebab banyak berdiri, ambil masa bagitau baby... "baby kena kuat, jangan duk rendah sangat sebab ibu nak masak utk orang makan ni... "

Bila nak solat, mengaji dan sebagainya ambil masa gosok2 perut dan bagitau dia "baby bangun, jangan tidur... kita nak solat ni...nak ngaji... "

Kenapa buat macam ni...

Paling kurang kita dah mula jaga dan beri perhatian utk agamanya dari awal... sekalipun dia belum tentu boleh hidup bersama di dunia ni... :)

__________

Ya Allah peliharalah dia... 

Sunday, July 28, 2013

Belum sempat

Allah.

Terkejut 10 akhir Ramadhan dah pun menyapa.

Rasa macam tak sempat banyak perkara.

Fikir usrah, iftar utk ahli usrah sendiri dan ahli usrah suami dan lain-lain.

Banyaknya, tak sempat... serius tak sempat.

Baru sahaja annouce pada ahli usrah untuk iftar bersama mereka di hadiqah hussein sekali lagi with pengisian usrah. Terkilan bulan puasa ini hanya sempat 1x.

:'(

Final sudah bermula, 1 Ogos bersamaan 24 Ramadhan berakhir.

Berbaki selepas itu 6 hari sahaja lebih kurang untuk pecutan terakhir.

25 Ramadhan juga merupakan tarikh kelahiranku :') thanks ibu, sori kelahiranku membuatkan ibu trpaksa ganti puasa dek nifas.

______________



Thursday, July 25, 2013

Berbeza :)

Hehe.

Ini namanya tajuk saje2 nak memuji, nak meluahkan.

Sebab saya tahu suami seorang yg tabah. Orang minta tolong, sekalipun bawah agen lain sepatutnya dan sesenang hati suruh suami tolong... maka, dgn mudahnya dia tolong...

MasyaAllah.

Zaujah dia ni mudah sangat rasa geram dgn yg suka ambil kesempatan macam tu... tapi suami muka selamba je sekalipun dia rasa berat sbb list pelanggan dia pun belum selesai, ditambah 'tolong' pelanggan orang lain. Tapi dia tolong jugak sebab kesian.

Satu hal syarikat arab tersebut, mana2 pelajar Malaysia call dia je bagitau masalah, arab tu akan suruh call wan abdbaith terlebih dahulu, adeh... sebab dia x faham budak2 ni cakap arab. Bagus bila dapat komisen sesetengahnya, tapi ada yg free2 je tolong. Hehe.

__________
Apa yang nak dipuji. Suami terkenal dengan suka catat apa jua yang berkait dgn kerjanya, bukan sahaja save dalam komputer, dia tambah lagi catat dalam buku catatannya yang berjumlah dua biji dah sekarang.

MasyaALLAH... mgkin itu caranya nak elak kena tipu oleh mana2 pihak. Jadi, saya sering beri pendapat pada suami, bahawa dia sangat sesuai bekerja dalam bidang pengurusan..

__________

Apapun, semoga Allah ganjari usaha dan kebaikan dirimu pada orang...

Kadang ada agen lain cuai bab pengurusan, tapi suami saya jugak yang dihubungi oleh family pelanggan utk dilepaskan kemarahan. Padahal bukan suami yang menguruskannya sebelum ini.. Puas difahamkan bahawa suami tidak tahu apa2.. tapi dimarahi jugak siap gertak lagi..

Zaujah dia akan amik part time tu.. hehe.

Pantang orang ambil kesempatan atas kebaikan orang lain tau..

Juga pantang orang yang suka mengarah2 orang dgn cara kurang beradab seolah kita ini bukan manusia.

___________

Bila tengok banyak perbezaan sifat ni...

Hm, saya fikir, bonda dan ayahanda juga berbeza... Ayah baik tapi kami anak beranak rasa gerun dan hormat.. ibu pula garang tapi kami suka 'main2' dengan ibu.

Mungkin memang macam ini kita diciptakan... :)

Cantik sangat kan...

Sunday, July 21, 2013

12 hari Ramadhan

Alhamdulillah.

Ramadhan sudahpun melepasi minggu pertama, minggu yang 'masih baru', ibarat ibu muda di awal trimester. Cabaran banyak, namun 'excited' nya juga banyak. Minggu ini ramai yang bersemangat untuk beribadah, menambah bekal demi bekal.

Bila masuk minggu kedua, kita mohon pada Allah, agar terus mengekalkan kita dengan semangat itu, dengan kekuatan itu, ameen.

_______________________

Dulu FB menjadi sasaran untuk menghentam, membalas dan lain2.

Namun sejak kahwin, dan lagi2 sejak sudah tidak lagi memegang jawatan tinggi di Persatuan, saya mula mencari titik perubahan dalam diri.

Sampai bila kita ingin menyakiti hati sendiri dengan bertindak dan asyik memikirkan perkara ''selisih'' yang tak sudah.

Akhirnya, kini FB bukan lagi medan untuk menghentam, bukan lagi medan untuk memerli mana2 rakan, tapi ia medan berkongsi, sebarkan, dan medan untuk kita terus mengukir senyum.

Ops lupa.

Hehe.

Sebarkan, bukan bererti ''kamu wajib terima dan percaya yang ini sahaja"
Berkongsi bukan bererti "ini sahaja yang tepat, yang lain salah"

Tapi ia bererti, sahabatku, kamu kongsi yang itu, saya juga ingin kongsi sesuatu sekalipun sedikit berbeza.. Kalau nak baca, silakan ukhti.. Kalau taknak, tiada siapa marah..

Kalau ukhti marah, bukan ke ukhti juga melakukan perkara yang sama dengan saya? Kita sama2 share apa yang kita rasa tenang dengannya.

:)

Alhamdulillah , saya merasa tenang dengan melakukan hal ini. Berbanding suatu ketika dulu hanya suka mencari perbezaan dan bertegas dengan perbezaan itu.

Guruku pernah berkata :

 - Kita hanya menyampaikan

 - Tiada siapa boleh berkata "aku yang paling betul" dalam hal khilaf. Contoh khilaf yang tak pernah terhenti sejak dulu hingga sekarang ialah berkaitan takwil atau tak dan sebagainya.

 - Jika diberi keburukan, jangan kita membalasnya dengan keburukan jua. Jika dilabel, jangan kita melabel sama.

 - Tiada manusia yang tidak lepas dari melakukan kesilapan. Hatta masyayikh yang besar juga. Imam Malik, Ibnu Ishak dll jugak tidak terlepas dari melakukan kesilapan..

 - Hormati sesama kita, sekalipun berbeza pandangan, ingin saya copykan dari seorang guru, tentang bagaimana beradabnya Iman Al-Syafi'ie Rahimahullah.

   Alangkah beradabnya Imam al-Syafie dgn ulama sebelumnya sehingga berkata:


"Manusia dalam ilmu fiqh berhajat kepada Fiqh Abu Hanifah". (Lihat: al-Zahabi, Siyar A'lam al-Nubala', jld. 11, hlm. 489)

________________________________

MasyaAllah.

Syukur pada Allah yang terus beriku ketenangan. Perasaan lemah, sedih , dan seumpamnya itu tidak terlepas dari kita sbg hambaNYA yang biasa. Penat dan sbgnya. Namun, bila mengingati Allah, memang hati akan merasa tenang...tenang setenangnya.

Malam - malam bila fikir kan kawan2 yang sudah tak lagi bertudung, yang asalnya saya ingat dia dah kahwin, rupanya........ - belum kahwin lagi tapi keduanya seolah sudah kahwin - Inna lillah wa inna ilaih raji'un.

Apa yang saya ingin nyatakan pada mereka...Adakah ilmu aqidah yang dipelajari tentang ayat2 mutasyabihat, tentang arasy Allah, tentang bid'ah tak bid'ah..

Ya Allah, macam x tau nak bagitau apa.. serius.

________________________________

:')


إن العين لتدمع وإن القلب ليحزن, ولا أقول إلا ما يرضى ربي
Sungguh mata itu pasti mengeluarkan airmatanya, dan sungguh hati itu pasti benar2 sedih.. Namun tidak akan ku sebut melainkan sesuatu yang diredhai tuhanku..

Saat kita mengecapi kebahagian dan kegembiraan, diberi kekuatan, kekayaan, kita masih menyimpan satu perkara yang belum kunjung tiba, rindu yang belum terhapus. 

Mengingatinya mengalirkan air mata.
 Merinduinya namun hanya mampu menyebut, menangis. 
Sungguh ia satu rindu yang ajaib, rindu pada insan yang tidak pernah dilihat, tidak pernah ditatap dan didengari suaranya, tidak pernah duduk berborak apatah lagi bergurau senda dengannya.. 

Ya Allah.... rindu padanya :')

Monday, July 15, 2013

وفوق كل ذي علم عليم

Sering saya ingatkan diri .. 

Memang kita merancang sesuatu itu dengan ilmu dan thaqafah(pengetahuan am) yang dimiliki. Kita merancang program, merancang keluarga, kewangan dan sebagainya. 

Tapi jangan dilupa pemilik ilmu yang lagi luas, itulah Allah SWT Yang Maha Bijaksana ( Al-Hakeem) yang ilmuNYA mengatasi segala apa di langit dan di bumi.

وفوق كل ذي علم عليم
"Atas sestiap yang miliki ilmu itu ada DIA Yang Maha Mengetahui segala ilmu"

Menurut Hasan Al-Basri, seorang tabi'in yang masyhur, di atas seseorang yang merasa tahu itu, ada yang lagi tahu / lagi berilmu darinya, begitulah seterusnya hinggalah insan yang paaaaaaaling berilmu di dunia ini, di atasnya ada yang lebih mengetahui dan DIA lah yang mengetahui segalanya.

Justeru, tatkala mengangkat tangan berdoa pada Allah SWT, jangan dilupa memohon Allah permudahkan apa yang terbaik untuk kita, kita merancang dengan pengetahuan yang terbatas. Sedang DIA mengetahui yang sebenar2nya. 
_______________________________

Bila kita sedar kelemahan, dan kita mengakui serta akur akan kelemahan ini. Kita akan merasa tenang. Kita tidak menunjuk2 dan menyangka2 apa yang kita target itu terbaik, tapi menyerahkan sepenuhnya pada Allah SWT.

Menyerah dengan erti kata masih lagi berusaha agar ia berjalan dengan lancar dan jayanya.

_______________________________

:')

Ramadhan ini, sama-sama tingkatkan doa. Khasnya buat mereka yang kita sayang, dan buat saudara2 kita di Mesir, Syria, Palestin, Malaysia dan lain2 nya yang diuji dengan pelbagai ujian. 

Berdoalah dengan penuh kasih sayang, penuh mengharap dan merendah hati pada Allah. 

Semoga Allah kabulkan! Ameen.

Sunday, July 14, 2013

Ramadhan with love

Sebab suatu hari tu saya post di FB tentang Ramadhan bulan yang aktif, nak tak nak, kena lah kuatkan diri, semangat dan aktifkan diri.

Alhamdulillah hari ini masuk hari ke-5 kita semua berpuasa kan. Syukur Allah beri kekuatan untuk berpuasa, memang jauh bezanye lah dari Ramadhan yang lepas2...

Kali ini berdua, dan bertiga, dlm perut sorang.

Didoakan baby ni nanti membesar jadi seorang yang solehah, tabah, kuat, cerdik ok. Bertuahnya, fatrah ni fatrah tumbesaran awak yang cepat.. alang2 membesar di Bulan Ramadhan, makanan yang masuk jugak kebanyakannya bagus2, emosi juga terkawal, mood ibadah juga meningkat :) (cuma berat maknya berkuranglah huhu)

______________________________

Ramadhan ni :

Untuk wanita di bulan Ramadhan ni, kita kena yakin sekalipun kita penat, tapi jika masak bersungguh2 untuk orang berbuka lagi2 suami, insyaAllah Allah gandakan ganjaran dan paling penting, Allah limpahkan rahmat / belas ihsanNya buat kita...

Saya sering set kan dalam fikiran, belas ihsan Allah tu akan kita miliki bila kita buat sesuatu dgn bersungguh2 dan mengharapkan natijahnya juga baik2 sekalipun belum tentu hasilnya memuaskan.

Bila buat sesuatu, letak dan pasang niat betul2 ye, betul2 nak ini, betul2 nak bantu dan lain2..insyaAllah pasti ada gantiannya lepas ini.

Untuk suami pulak, bila isteri masak, boleh juga tolong sama dan lagi elok dengan menggalakkan bini masak untuk orang lain jugak... tukang hantarnya suami... hehe, kan suami dapat pahala tu...

________________________________

Cantik sangat bulan Ramadhan ni, sambil2 masak, sambil2 zikir, sambil2 dengar kuliah online ke... biar aura positif meresap dalam makanan :)

________________________________

Ya Allah, terimalah segala amal ibadah kami di bulan ini.

Tuesday, July 9, 2013

Apa yg wanita haid boleh buat ketika Ramadhan?

Saat insan-insan semua tengah bergembira menyambut kedatangan Ramadhan, kakak2 dan ibunda2 sibuk melendikkan telekung solat, bersiap untuk solat teraweh....

Di satu sudut, ada seorang muslimah yang sedang melihat, senyap bila diperli.. kadang macam nak menangis... ! sunyi nyer rumah lepas ni, semua pergi teraweh kan?

Ukhti Muslimah, jangan sedih. Jangan sedih :)

Ketahuilah, haid merupakan suatu keistimewaan yang telah Allah tetapkan untuk banat Adam (anak-anak perempuan Adam).. Sebagaimana Nabi S.A.W perihalkan pada zaujahnya, ummul mukminin, Aisyah R.A tatkala Aisyah didatangi haid ketika mereka dalam haji. Tatkala itu Aisyah R.A menangis, dan tahulah Rasulullah S.A.W bahawa Aisyah didatangi haid, lalu Rasulullah S.A.W bagitahu :

هذا أمر كتبه الله على بنات آدم

"Perkara ini(haid) merupakan suatu ketetapan yang telah Allah jadikan buat banat Adam"

:')

Sampai sekarang saya masih fikir, banyaknya hikmah apabila tiap bulan, Allah beri kita cuti dari ibadah2 khas... hmm... fikir2.. apa istimewanya eh??

Ukhti muslimah,
Yang dalam hatinya nakkkk sangat join orang lain puasa, nakkk sangat join orang lain duk habiskan juzuk demi juzuk alquran ketika Ramadhan...

Ketahuilah..
Ada segolongan hamba Allah yang tak mampu ikut bersama Nabi S.A.W dalam perang Tabuk, hati mereka diselubungi rindu akan jihad, rindu akan Rasulullah S.A.W, teringin nak ikut jihad sekali...namun mereka dihalang keuzuran demi keuzuran, ada yg tak da apa2 utk bawak, ada yg sudah tak mampu..

Nabi S.A.W sebut dan ceritakan pada sahabat2 baginda yg ketika itu dalam perjalanan ke Tabuk :

إن بالمدينة رجالا ما قطعتم واديا ولا سلكتم طريقا إلا شركوكم في الأجر , حبسهم العذر

"Sesungguhnya di Madinah sana, ada segolongan mereka yg tidak bersama kamu mengharungi wadi, tidak bergerak bersama kamu, tetapi mereka berkongsi bersamamu dari sudut ganjaran, mereka terhalang(untuk ikut sekali berjihad) dek keuzuran"
(HR BUKHARI)

_____________________________________________
Apa boleh buat ??

>>> Pertingkatkan amal, pertingkatkan ibadah umum..

Saat ini, kita lebih bertenaga dari mereka yang puasa, justru, apa salahnya jika kita yang mengambil syif masak, kemas rumah, hiasi rumah dengan perkara2 baik, tampal2 bacaan yang baik untuk rakan-rakan...

Pabila mereka yang sedang beribadah pada Allah senang hati dengan kita, bukankah ia satu rahmat?? 

Justeru, gandakan amalan2 baik... ^^ jangan tidur terlebih plak. 

>>> Tingkatkan istighfar, zikir :')

>>> Tingkatkan doa 

_____________________________________________

Ya Allah, jadikan ramadhan ini lebih baik dari sebelumnya..

Saturday, July 6, 2013

3 asyhur ^^

Subhanallah. ^_^

Perasaan berdebar untuk melihat perkembangannya memang jelas nyata pada diri ku. Apatah lagi bila akhir2 ni dilanda a little bit pain tapi mustamirrah(berterusan) pada bahagian badan. Takpa tawakkal je lah.. 

Jika Allah inginkan dia lihat dunia, insyaAllah tidak ada apa-apa.

Aku senyum bila melihatnya baik-baik sahaja, besar berganda dari sebelum ni. dari 14mm kepada 64mm. Tapi.. hm..

"Lesh lam yataharrak? (kenapa dia tak gerak ye?)" aku mengeluarkan persoalan yg terbuku pada doktor

"Ka annahu naim... (mungkin dia tengah tidur)", huk3.. jawapan doktor buat aku gelak.. yelah, pagi2 macam ni kan. tapi hati masih bimbang..

Doktor menunjukkan aku degupan jantungnya, sedikit sebanyak buat perasaan ku lega.. 

Aku bisik dalam hati.. gerak lah.. nak tengok dia gerak.. 

Bila doktor suluh lagi sekali, "Al an yataharrak.... hay yaduh, ka annahu ya'ul bye2 li mama(haa. skrg dia dah gerak, tu tangannya(yg kelihatan di angkat ke atas dan kaki menendang2), dia lambai2 pada maknya"... hihi..
alat ultrasound bergerak2 sebab aku tak tahan nak gelak... suami yg tengok juga gelak2.. yelah, kali pertama kan. Lihat kepala, jari jemari, kaki yg kecik dan cinonet tu gerak2... bayangkanlah perasaan kita.. 

"Al an ana 'asyrah asabi3 soh? (skrg aku 10 minggu kan)".. aku bertanya lagi 

"Enti thalath asyhur an" katanya.. 

Bila doktor suluh bahagian tuttttt(jantina) dia.. suami aku meneka, "nampak mcm __________" ... huhu
Doktor juga bagi pandangan dia, tpi katanya insyaAllah sebulan lagi lagi jelas.. hehe. kami x kisah pun sebenarnya... 

Kullu isyi meniyyeh, kuwayyis.. wad'3uh kuwayyis.. tamam... syukur pada MU ya Allah.

Aish cepatnya.. estimate due jugak makin awal. mungkin sbb dia kelihatan besar kot..

Apapun harap2 dipelihara hingga ke akhir.. Perancangan dan due sebelum ni sepatutnya dia melihat dunia beberapa hari selepas tamat final exam sem depan... namun Allah lebih tahu yg terbaik kan..Jadi aku serah sepenuhnya pada Allah, perkara itu di luar kawalan kami, kematian, kelahiran, rupa dan sbgnya.. namun dgn ilmu yg sedikit, kami cuba merangka yg terbaik dan mudah.. 

Alhamdulillah.. 

Dalam perjalanan balik tadi, aku berniat nak rakam memori perasaan ku ini.. indah sangat ^^. subhanallah huhu..   

Friday, July 5, 2013

Tetamu VVIP tahun ini


Program : 
Mukhayyam Tarbawi Ramadhan Kareem

Tarikh :
10 Julai 2013 - 9 Ogos 2013 / 10 Ogos

Tempat : 
Seluruh dunia

 Anjuran :
Al-quran dan As-sunnah

Mukaddimah : 
Dalam Islam, Allah menjadikan dalam setiap minggu ada hari yang paling utama itulah Jumaat, adapun dalam setiap tahun, bulan yang paling utama tentu sekali Ramadhan. Ia bertujuan supaya manusia berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan berlipat ganda pada waktu tersebut. 

Objektif : 
1- Memupuk iman dan taqwa
2- Membangun umat yang aktif bukan pasif

Pelbagai aktiviti menarik bakal menemui kita pada program ini. Yuk sama2 meriahkan.
____________________________________________

Tetamu VVIP untuk kali ini.. 
Tak lain tak bukan, itulah ramadhan, yang bakal hadir beberapa hari lagi... 

Pihak kami menghitung hari, cuba melakukan persiapan yang terbaik untuknya..
Anda macam mana?

Antara master plan yang dibuat ialah, tiap kali lepas solat, kita akan sama-sama baca quran..
Baca banyak-banyak. Banyak-banyak. Bertajwid, jaga hukum hakam. Jangan macam kejar anjing.
dan ambil mana2 masa yang singkat, yang menenangkan, untuk ditadabbur mana-mana ayat.

Master plan juga untuk tidur awal. Bangun awal. 
Ihya' ramadhan dengan qiyam.
Kemudian sahur.. 
Jangan sahur awal sangat tau!
Sunnah untuk taakhirkan(lewatkan) sahur.

Hm. 
Selain tu, digalakkan untuk yang mampu agar menggiatkan sedekah, memberi makan pd orang. ^^
Jaga juga mata, lidah dan telinga. Bukan jaga perut je tau.
Siang hari jangan asek tidur je. Eh?

Di akhir mukhayyam, akan ada hadiah..
Itulah Eidul Fitri ^_^
Time tu setiap orang sangat digalakkan untuk berpakaian baru.
Zahirkan kesyukuran, kegembiraan.
Ziarah menziarahi... :) 

^____________________________^

Sekalipun brbaki beberapa hari sahaja lagi, belum tentu kita mampu jadi peserta mukhayyam Ramadhan ni.. Doa banyak-banyak ye. 

Selain tu, kita niatkan dalam hati, mohon pada Allah agar memberi kita hati yang baru, jiwa yang baru... supaya ramadhan nanti menjadi titip perubahan besar buat diri.

Satu lagi.
Jangan lupa untuk doakan saudara kita k.
Semoga Ramadhan ni menjadi tentera Allah melemahkan musuh2Nya, menguatkan lagi hamba2NYA yang berjuang..... 

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahu Akbar.

Thursday, July 4, 2013

Masih ada sinar

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu akbar (33x) sebagaimana yang dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W.

Puji-pujian, keagungan, kita angkat buat DIA, Allah Yang Maha Kuasa. Keyakinan, pergantungan, kita gantung sepenuhnya pada Allah SWT yang Maha Agung, Maha Kuat.. Maha Mendengar.. 

Allah tahu kita penat, Allah tahu kita sedih, kita berduka... namun kita gagahkan juga hari-hari kita untuk terus menempuh dunia, menempuh segala macam kejahatan syaitan dalam kalangan jin dan manusia. 

Justeru tidak pelik jika Allah kurniakan rahmat iaitu kasih belasnya buat kita, serta sakinah, ketenangan yang tidak berbelah bagi... kerana kesabaran kita menempuh ujian demi ujian. 

Ya Allah.

Hamba2Mu diuji dari segenap sudut, disekat dan dilontar pelbagai fitnah, dituduh dengan pelbagai tuduhan, dikasari dari segenap ruang, dibunuh dan diseksa, dizalimi tanpa langsung ada sifat kemanusiaan... sungguh hanya padaMU mereka mengharap, meminta dan memohon. 

Kasihanilah, belas ihsan lah, dan berilah kekuatan luar dan dalam buat mereka. Ameen ya rabb.

Buatmu saudaraku di Syria dan Palestin.

________________________________________

Suatu ketika dulu aku menangis apabila negaraku Malaysia, masih lagi di tangan mereka yang sudah lebih 50 tahun memerintah, mereka yang disabari rakyat lebih 50 tahun.... aku menangis melihat air mata para pejuang di tanah air tercinta... 

Hanya pada MU mereka berserah, pasrah, usaha sudah, cuba sudah. Natijahnya sepenuhnya diangkat kepadaMU. 

Kali ini aku juga menangis melihat seorang pemimpin yang sudah cuba melakukan terbaik, sekalipun sukar, sukar sekali menghapus kebusukan peninggalan pemimpin sebelumnya yang sudah memerintah selama 30 tahun... pemimpin ini yang dipilih rakyatnya secara demokrasi, namun dijatuhkan sekelip mata oleh mereka yang berhati busuk, yang bencikan nadi2 Islam mula diserap secara perlahan2.. 

Ya Allah...

Bantulah Mesir, dan saudara2ku yang terus berjuang demi keadilan, demi Islam tercinta.... Dia hanya insan yang dipilih dan sudah berusaha untuk melakukan yang terbaik..  berilah kekuatan, nusroh dari segenap sudut buatnya ya Allah. 

________________________________________

Hari ini juga suami ku menjalankan usrah di rumahku.. Aku menyediakan hidangan sekadar yang aku mampu.. dan sepanjang preparation suamiku, aku terkesan dengan sebuah video yang bakal digunakannya ketika usrah berkait dengan kekuatan dalaman seorang muslim...

Ayuh kita hayati sama2 ya.. ini link nya :)


_______________________________________

p/s : Aku masih hairan ada pihak yang sedih benar dengan kejatuhan Mursi, tapi langsung tak sedih dengan penindasan PRU 13 baru2 ini. yang jelas sekali tidak bersih, kotor, penuh dengan penipuan. Yang terus membantu dan share apa sahaja berkait dengan negara lain, tapi jauh sekali berkait dengan negara sendiri.. 

Takpa lah. pandangan masing2.
________________________________________

Wednesday, July 3, 2013

Dua insan teristimewa :)

Dua insan teristimewa dalam hati ini.

Baru2 ini pergi ziarah rakan yang kemalangan, shukri Alias.. Adui, ngilu dan gerun melihat jahitan di sekitar kepalanya. Katanya dah ok sikit, cuma belakang jelah sakit sebab patah... Sama2 doakan dia ek.. 

Bila borak-borak dengan ayah shukri(pak cik alias), terserlah kegembiraan dan teruja , pengalaman berada di Jordan, khasnya Amman yang kejap ni dia guna sungguh2.. beli halawiyat, beli anggur segar dll. Kadang pergi jalan sekitar kawasan Sweileh ni untuk kenal banyak benda lagi.

Hmm, aku sering terbayang keseronokan ayah kalau dapat datang Jordan. Pasti beliau seronok sekali mencuba sesuatu yang baru, apatah lagi bahasa arab yang memang diminatinya dari dulu. 

Impian yang aku pendam sejak sekian lama. 

^_^

Dua insan teristimewa dalam hidup ku ini, ma dan ayah. Kini sudah pun miliki 6 menantu, (2 menantu baru ^_^) dengan cucu seramai 8 orang (nak masuk 9 orang) .. Meriah, meriah sangat bila semua balik. Rumah akan bersepah dengan mainan, bising dengan tangisan. Ayah dan ma yang sudah pun miliki panggilan baru iaitu tok ma dan tok ayah, kini sibuk melayan kerenah cucu2 yang comel, cerdik.

9 orang anak, bermacam ragam, kerenah sewaktu kecil dan sewaktu besar kami. 4 dari kami duk oversea..

Mengaji iqra' 1-6 kemudian masuk alfatihah, juzuk 1 hingga lah khatam di tangan ma ayah... akhirnya masuk form 2 dan mula belajar2 berdikari duduk rumah sewa, baru lah mengaji sendiri..(uhh, rindu nak ngaji dengan ma dan ayah)...

Dulu, kalau ma kejutkan bangun tidur suruh mandi utk ke skolah, memang tak layan sangat..tidur lagi dan lagi sampai ma acah untuk rotan.. tapi dengar je bunyi tapak kaki ayah dan suara ayah ngaji(tanda dia balik dari masjid), sure cepat2 bangun.... pergh. hebat aura ayah.hihi.



ma dengan aufa

 ayah dengan hasnaa'






Luv them so muchhh....


Thursday, June 27, 2013

Macam mana muslimah nak confident

Dalam sharing bersama akhawat baru-baru ni, tiap kali ada yang nak bagi pandangan, nak jawab soalan dll, saya akan mintanya berdiri.. 

"Tahu tak kenapa akak minta korang berdiri bila nak bagi pandangan?"

Ada yang jawab :
"Untuk confident"
"Eye contact"
"Yakin diri"
"Berani"

"Semua betul.... !" saya membalas

Cantik. Jadi inilah masanya untuk bina confident! Hari pertama slot ini diadakan, saya diberi tajuk : Tokoh Wanita Islam. 

Bila memberi perumpamaan wanita ini ibarat sekuntum bunga mawar, wangi, cantik, mekar.. 
Bila tua, sedikit demi sedikit, kita makin mengecil kembali, kelopak jatuh satu persatu. Bererti hilangnya satu persatu ; keupayaan, kecantikan, kekuatan, kemegahan.. Tapi wangi kita masih lagi kekal, kebaikan dan jasa baik yang ikhlas kerana Allah pasti akan kekal, sekalipun kita dah tiada di dunia ini. 

Begitulah yang terjadi pada mereka, tokoh2 wanita Islam dari zaman dulu hingga zaman sekarang :')

Ketika muda inilah masa untuk memberi! melakar pelangi dalam hidup, membina sejarah buat agama, jika tidak pun, sejarah untuk diri sendiri. 

Dari tak berani, kepada berani...
Dari takut2 nak cakap di depan, rasa confident.. 
Dari segan2, jadi seorang yang tegas. 

______________________

Confidence/ keyakinan tidak akan datang melainkan :
 
- Niat untuk memberi / share / kongsi apa yang kita mampu
- niat sangat penting, niat lah yang boleh buat kita fokus apa yang kita ingin sampaikan pada hari tersebut

- Persediaan diri 
- bersedia dengan ilmu, hujjah, sedikit sebanyak dalil dari alquran dan assunnah 
- bersedia dengan cerita, kisah-kisah bermanfaat, kisah-kisah seloka yang ada kebaikan
- bersedia dengan soalan-soalan untuk dilontarkan 
- bersedia dengan pakaian sopan, kemas dan tidak merunsingkan
- bersedia dengan permainan in case tiba2 nampak pendengar ngantuk

- Latihan 
- Pada mulanya, kita sangat memerlukan latihan. Cakap sorang-sorang kat rumah, cakap depan cermin, rakam melalui fon... dengar dan baiki apa yang kurang.. :) lama-lama bila dah biasa nanti, insyaAllah tak perlu lagi latihan.

Latih untuk kawal 3 perkara :
- Pergerakan anak mata 
>>> Eye contact, cuba sedayanya untuk bayangkan kita memandang mata2 penonton. 

- Mimik muka
>>> Senyum, muka risau, takut, masam, bergantung pada content /isi yang disampaikan. Tiba pada kisah yang lawak, jangan tak senyum/ gelak pulak.. tiba pada kisah yang sedih, muhasabah, jangan kita duk gelak plak. 

- Pergerakan tangan , kaki, badan
>>> Kadang tanpa kita sedari, orang sedang perhati pergerakan kita. Jadi kena kawal kaki, jangan terlalu liar sangat. Tangan juga jangan duk menggaru sana sini. 

___________________________________

Semoga Allah meneguhkan, memberi keyakinan pada kita, moga2 dengan apa yang kita miliki, apa yang kita grooming dalam diri, dapat kita gunakan untuk Islam :) insyaAllah.

Cepat2 lah berakhir

Alhamdulillah.

Sedar tak sedar, sudah 9 minggu lebih.

Jika dikira, sudah 7 minggu melalui perit maung trimester 1, saat yang paling banyak aku linangkan air mata, ujian sakit sini sana, perubahan emosi, tekanan kuliah, puasa, ikut suami buat iqamah.

Kadang Allah bagi ujian sakit tu, di sudut lain, Allah bantu dan mudahkan.

Bila bagitahu Dukturah matapelajaran Tamadun Manusia akan apa yang sedang aku lalui, Dukturah teruja gembira sambil ucapkan alf mabrook :) jayyid li enti qulti li bakkeer.. apa taknya, dah bersemadi dua ghiyab sejak dua minggu setengah muhadharah berjalan. Jadi untuk elak dukturah tak suka, aku bagitau kondisi aku skrg.. Kadang pagi hari lagi badan dah lembik. Tapi Alhamdulillah start summer sem ni bukan sepanjang minggu jadi camtu, mungkin seminggu adalah 1, 2 kali. Terpaksa tidak hadirkan diri sbb tenaga dah takda.

Bagus kan dapat pensyarah wanita, diorang sangat memahami.

Dalam sudut yang lain, aku banyak dapat markah musyarakah. Sekalipun ghiyab ku sudah dikira terhapus atas keuzuran mengandung, tapi aku still semangat untuk musyarakah dan bg idea dalam kelas. Dukturah Iman sangat baik, aku sayang dia sangat. Bila dia suruh study dulu, aku study. :') stakat ni dah 10 markah. Ada 10 lagi, untuk aku penuhkan markah 20 khas utk musyarakah. (take part in class)

___________________

Tiap kali jalan ke jamiah, aku kira sehari dah melebihi 1000 langkah terpaksa aku lalui... pergi balik, kira dah 2000 lebih. Tak campur naik tangga bila dah sampai bangunan kuliah.

Tiap langkah tu tak lekang dari perasaan bimbang. Tapi di situ aku belajar erti tawakkal, jujurnya sedikitpun aku tak tahu, amanah Allah dalam jasad aku ni masih ada lagi kah.. masih berdegup ke jantung dia, cukup ke tak nutrients dia, bergegar sana sini ok ke tak... bagaimana tumbesaran dia..

Hasbiyallah hua ni3mal wakeel.


Saturday, June 22, 2013

Takziah buat rakan - rakanku

DariNYA kita datang, dan kepadaNYA jualah kita kembali.
إنا لله وإنا إليه راجعون

Berita disedut dari laman group MPMMJ (Majlis Perwakilan Mahasiswa Malaysia Jordan).

Pada 21 Jun 2013 (Jumaat) antara jam 5.00 - 6.00 petang, waktu Jordan, sebuah kenderaan jenis pacuan 4 roda yang dinaiki oleh 5 orang pelajar Malaysia telah terbabas dan terjunam ke dalam gaung di jalan antara Petra dan Aqabah kira-kira 320 KM dari Amman, Jordan.

Pelajar yang terlibat adalah seperti berikut :

1) Sumaiyah Binti Romli (Meninggal Dunia)
Universiti Kolej London.
Tahun 1.
Tajaan : Jabatan Perkhidmatan Awam
Pengkhususan : Astronomi Fizik.
Asal : Kedah.

2) Nur Ili Dayana Binti Mazlan@Masgelan (Cedera)
London School Of Economy.
Tahun 4.
Pengkhususan : Ekonomi.
Tajaan: Bank Negara.
Asal : Perak.

3) Mohamad Shukri Bin Alias. (Cedera Parah) -Pemandu-
Universiti Yarmouk
Tahun 3
Pengkhususan : Pengajian Islam.
Tajaan : Persendirian.
Asal : Kelantan.

4) Muhammad Nazirul Mubin Bin Nasruddin (Cedera)
Universiti Yarmouk
Tahun 3.
Pengkhususan : Ekonomi dan Perbankan Islam.
Tajaan : Jabatan Perkhidmatan Awam
Asal: Kuala Lumpur

5) Humairak Binti Ibrahim (Isteri Muhammad Nazirul) (Cedera dan Keguguran Bayi)
Universiti Yarmouk
Tahun 3 Pengkhususan : Ekonomi dan Perbankan Islam.
Tajaan : Persendirian.
Asal: Kelantan.

Kesemua mangsa kemalangan telah dibawa ke Hospital Queen Rania Abdullah, Petra, Jordan.


____________________________

Baru semalam bersharing bersama akhawat PPMA, menamatkan perbualan bersama mereka dengan satu gambar, "Pray as if it were your last".

Tidak tergambar perasaan ketika kematian itu datang menyapa. Ukhti Sumaiyah Romli dikhabarkan oleh rakannya bahawa beliau sempat melafazkan syahadah ketika tiba di Hosp. Queen Rania, Petra. Beliau juga dijadualkan pulang ke Malaysia beberapa hari selepas kembali semula ke London. Namun, Allah takdirkan beliau terlebih dahulu pulang ke kampung abadi, tempat asal semua manusia... Semoga Allah merahmati, mengampuni mu ukhti. Perjalanan dalam mengambil ibrah alam ciptaan tuhan. Semoga perjalanan itu bernilai ibadah yg besar di sisi Allah.



Takziah juga buat sahabat sebatch, Humairak Ibrahim dan suaminya Nazirul yang turut tercedera dan telah dibawa ke bilik pembedahan petang ini (22 Jun), mereka berdua kehilangan bayi dalam kandungan yang merupakan bakal permata sulung.. Innalillah wa inna ilaih raji3un.. Lagi 2 bulan lebih sahaja lagi. Moga terus tabah, diberi kekuatan berpanjangan untuk meneruskan hari-hari di bumi anbiya' ini. Sungguh bayi kalian sedang menanti di jannah sana.. 

Gambar kubur bayi umai dan nazirul.. bayi yang sudah lengkap sifatnya, 1.8 kg, namun Allah ingin dia menantikan bonda dan ayahandanya di syurga sana.



gambar dikongsi sahabat Irbid yang sempat melawat Umai di hosp Queen Rania. Kata Umai : "Mira, baby dah takda!" .. jawab kawannya : "Adalah! dia tunggu kat syurga".


Nazirul dalam perjalanan menuju ke hospital di Amman untuk pembedahan. 

Ukhti Ili Diyana yang menemani adik usrahnya Sumaiyah Romli juga dilaporkan mengalami kecederaan yang tidak kurang teruknya. Termasuk driver yang merupakan rakan sebatch kami, Shukri atau lebih mesra dipanggil keriey juga masih dalam keadaan kritikal dek hentakan kuat di bahagian kepala.

Gambar kriey alias.. semoga Allah sembuhkannya. 



____________________________

Ya Allah, kurniakanlah ketabahan, keampunan dan belas ihsan pun pada mereka semua. 

Ini saat mereka sedang dalam kesusahan, suatu saat nanti kita pula. 

Ini sahaja yang mampu saya kongsikan, lain-lain kisah dibimbangi ada tambah tolak pulak kan. 

Seperit-perit kita yang mendengar, perit lagi mereka yang mengalaminya. Allah... Engkau Maha Adil. Pasti ganjaran indah bakal mereka terima atas musibah ini.

____________________________

Dulu tiap kali suami drive memandu bawa orang, tiap kali tu saya tak putus berdoa. Kerana pengalaman sebelum ini berjaulah bersamanya, saya melihat suasana cerun, bukit, gaung yang dalam, kawasan berbatu-batu. Apatah lagi cara arab drive yang kadang boleh membahayakan kita sekalipun kita telah berhati-hati.. 

Jujur saya langsung tidak mampu melelapkan mata dek kebimbangan. 


Apapun, hidup mati, segalanya dalam ketetapan. Sejurus saya menerima berita ini, teringat saya pada ayat alquran dari surah luqman, ayat laast sekali yg sempat saya kongsikan dalam laman fb.


"..........tiap jiwa itu tidak mengetahui apakah yang bakal dia lakukan esoknya, dan tidak juga mengetahui di bumi manakah dia akan meninggal... "

Salam takziah. Bersabarlah sahabatku. 

Nabi bersabda : إنما الصبر عند الصدمة الأولى

Hadith sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.. Saya petik di hujungnya sahaja..ia mengisahkan tentang seorang wanita yang menangisi kematian di tanah perkuburan, nabi menegurnya dengan memintanya agar bertaqwa dan bersabar.. Namun dibalas : "Jauhkan dirimu dariku.. sesungguhnya engkau tidak ditimpa seperti musibahku ini." (ketika itu wanita tersebut tidak melihat bahawa yang menegurnya itu Rasulullah S.A.W... Kemudian, dimaklumkan padanya bahwa yang menegurnya tadi adalah Rasulullah S.A.W.. Apabila dia mengetahuinya, dia lantas ke rumah nabi untuk meminta maaf. Lalu Nabi S.A.W berkata dan memberi kaedah di atas. Yang bererti : 

"Sesungguhnya (yang dinamakan) kesabaran itu ialah saat pertama ia terkena pada kita / pada hentaman pertama." 

Saat pertama kita mendengar berita kehilangan anak, atau kematian ahli keluarga, atau dimarahi. Maka tindakan selepas itu menentukan, adakah kita sabar atau mempertikaikan..

Sesungguhnya Allah bersama dengan mereka yang sabar. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...