Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Monday, January 21, 2013

Resepi Masakan Untuk Orang Yg Busy

Bismillah.. 

Hm, hidup selaku isteri, dan pelajar dan lain2 memerlukan saya tergesa2 dalam banyak perkara. Masak pun tak kurang tergesa. Tapi alhamdulillah Allah mudahkan idea dan tangan untuk lunaskan semua tu. Setakat ini masakan yang paling laju pun ambil masa selama 5 minit kot. 

1- Kuetiow Mamak / Mee Goreng / Bihun Goreng
Kuetiow / mee / bihun dah direbus awal2.
Tinggal potong2 bawang besar, bawang putih, lada hijau/ merah. (Kat Jordan takda bawang merah)
Potong juga daging / ayam / atau lagi mudah basuh telur beberapa biji.
Kemudian masukkan minyak masak kedalam kuali.
Tumis bawang2 tersebut setelah minyak panas.
Diikuti daging / ayam yang telah dipotong kecik2 tadi.
Diikuti sos tiram, serbuk cili kering, sos cili sikit sebanyak, dan kicap sikit sebanyak.
Masukkan garam secukup rasa. 
Masukkan sayur (jika ada)
Last sekali, letak kuetiow / mee / bihun tadi :)

2- Nasi Goreng 10 minit
Hancur dan leraikan nasi dalam periuk.
Potong bawang putih, atau ketuk2 je ngan pisau dan diikuti bawang besar/ merah.
Potong lada hijau atau merah atau sbgnya.
Ambil ikan bilis yang dah dibuang kepala (basuh2 dan siram)
Potong sayur yang ada samada carrot/ kubis/ sawi..
Panaskan minyak.
Tumis bawang2 tadi dan termasuk lada2 sekali. 
Kalau sayur carrot, masukkan terlebih dahulu untuk lembutkan dia.
Diikuti ikan bilis atau apa saja yg kita nak masukkan selain ikan bilis seperti ayam atau daging atau sosej.
Then sos tiram, dan sedikit garam.
Lastly, masukkan nasi dan kacau sehingga rata. Finish ..

3- Kari ayam / daging
Tumis bahan tumis beserta bawang putih yg telah diketuk dan bawang2 lain.
Bancuh kari beserta serbuk cili kering dengan air . (I chose Faiza punya, sedap)
Masukkan kari tersebut.. Kacau dan masukkan air untuk dijadikan kuah kari.
Lastly masukkan ayam, dan alat2 bagai. Finish.

4- Ayam Masak Merah
Potong ayam dan goreng biasa2 .. Pilih samada nak goreng berkunyit atau tak. 
Blend bawang besar beserta sedikit halia dan bawang putih.
Panaskan minyak(letak banyak sikit utk masakkan bawang)
Masukkan bawang blend tadi (bg lama sikit supaya tak pahit)
Masukkan cili kering blend sebanyak yg kita mau (kalau bau mcm pedas, letak la dlm dua sudu besar)
Kemudian masukkan sedikit sos tomato atau pes tomato atau sos cili. 
Kalau ada kurma / gula melaka, letak la sikit. bagi likat.
Masukkan garam secukup rasa.
Lastly, masukkan ayam. Siap.

5- Ayam kicap
Yang ni lagi senang. Potong ayam cepat2, potong bawang putih dan besar + lada.
Goreng ayam tersebut dlm kuali lain (terpulang nak goreng dengan kunyit atau tak, tapi lagi best dgn kunyit)
Masukkan minyak sikit dlm kuali lain, dan tumiskan bawang2 td skali dgn lada..
Masuk sos tiram , kicap, air sikit. kemudian garam...dan ayam yg digoreng td.. siap..

6- Ayam rempah ekspres
Potong ayam.
Pecahkan telur ke dalam bekas yg berisi ayam tadi.(sebiji telur untuk separuh ekor ayam)
Blend bawang besar dua biji sekali dgn halia dalam sebesar jari kelingking, serai sebatang dipotong2, bawang putih dlm 3biji.
Tuang ke dlm bekas td. 
Masukkan kari, serbuk cili, kunyit, lada hitam, garam dan sebagainya secukup rasa.
Gaul2 ..Then goreng :) 

7 - Bubur jagung
Simple. Ambil santan, masukkan ke dalam periuk, letak gula, garam,dan seberapa banyak gula melaka (nise), kemudian masukkan jagung. Kalau ada nasi, letak je nasi sikit(style kelantan). Kacau smpai menggelegak.

8- Donut lembut
Mula2. Rendam yis sebanyak dua sudu besar dalam segelas cawan + air suam. (better cawan plastik) .. mungkin dlm 250ml.. dlm 20 minit.
Ambil tepung dlm setengah kilo, masukkan mentega dlm satu sudu besar.
Masukkan yis yg direndam tadi. Then gilir2kan dengan air masak suam. 
Masukkan susu pekat dlm dua sudu besar. Letak garam sikit. 
Tunggu adunan kembang .. dalam 20 minit.. pergila study ke apa kan..
Then boleh bentukkan jadi donut dan goreng.. Lembut sangat walau kadang2 kita main letak je tak ikut sukatan.. gaulkan dlm gula yg diblend lepas donut tu dah kering mnyak...

Em.. moga2 sape2 yg urgent dan perlu asyik tergesa2 tu boleh cuba .. dan juga buat panduan suami tatkala isteri takda kat rumah :) insyaAllah mudah dan sedap. iringi dengan zikir2 dan selawat.

Banyak lagi resepi simple buat mereka yg malas nak sukat2 dan urgent... kek, roti jala, dan sbgnya. insyaAllah ada masa kita share lagi...  

Islam sayang semua golongan

Alhamdulillah.

Yup .. Suatu petang saya meneliti sebuah hadis yang bermaksud :
"Apabila matinya anak adam itu, terputuslah segala amalnya, melainkan 3 perkara : 1- sedekah yang berpanjangan. 2- ilmu yang bermanfaat 3- anak soleh yang mendoakan."

Matan hadith ini menggunakan أو .. yang bermaksud 'atau'... sedekah jariah atau ilmu yang bermanfaat atau...
Saya mula fikir. kenapa dia tak guna و yang bermaksud 'dan' ...

Hm, resultnya membuatkan hati ni rasa makin sayangkan Islam .. detail sungguh apa yang nabi s.a.w sampaikan.. Terfikir, seorang peniaga, usahawan yang kayaraya, menguruskan kewangan sana sini, tentunya tak sempat untuk pergi belajar... belajar sikit, amal .. belajar sikit, amal. .. itulah yang diorang mampu.. Jadi , jika dia tahu bahawa dengan wangnya yang bertimbun (dengan syarat, jalan perniagaannya halal dan mengikut syara') , tentulah dia dah boleh bina sebuah perniagaan besar di akhirat sana.. Yup.

How ?

Ok. dia bagi sedekah, derma, sumbangan dan yg macam2 tu untuk Islam.. untuk masyarakat, untuk kemudahan orang, untuk majlis ilmu .. tentulah amalnya itu berterusan pahalanya selagi mana ada yang menggunakan dan mendapat manfaat darinya...

Ahakss. ok .. .next ..
Untuk orang yang bukan usahawan, dan nak ada anak pun belum lg.. tapi ada ilmu ~

Jadi sebarkanlah ilmu tersebut..
Takda orang nak dengar?  >>>>>> jadi cuba jadi writer >>> tulis apa saja yang bermanfaat >>> untuk Islam... bahkan jika yang dia tulis tu hanyalah tajuk kecil2 seperti adab makan, sunnah seharian dalam kehidupan.. taat ibubapa..... insyaAllah benda kecil tp manfaat dan effectnya besar... jadi rahmat Allah buatnya lagi besar kan?

Ok.. aku orang kampung yang tak miliki duit.... bukan duit je takda, ilmu pun takda. hanya tahu buat herba, tahu makan minum , jaga perut suami ... hm.. camna nak ada amal yang berpanjangan?
Takpa.. mak cik pak cik jangan bimbang .... ada anak kan? biasanya orang2 tua zaman dulu kahwinnya awal.. dan anaknya ramai .... jadi didiklah anak itu untuk jadi insan berguna.. kalau pn takleh nak belajar tinggi2, cukup didik anak jadi orang yang baik, orang yang tidak menzalimi orang, tidak menzalimi kehidupan kat dunia... insyaAllah anak itu akan menjadi anak soleh yang mendoakan ibubapanya...

Takleh juga?

Tak ada anak, tak ada hrta, tak ada ilmu ...
It's ok..

Islam bagi jalan >>> Jangan menzalimi orang lain .. cukuplah jika kita tidak mampu mmberi manfaat untuk orang, jangan pula memberi sakit utk orang .... Fikirkan kehidupan kita bukan suatu yang berpanjangan, awak penat sekejap sahaja, kelak di akhirat sana lagi indah, lazat dan tak memenatkan .... cubalah mencari suatu yang membolehkan juga kita beri manfaat.. kalau tak untuk orang lain, manfaat untuk diri kita.. beribadahlah pada Allah SWT.... i love Islam ^_^

Tenang + penat

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah.. dapat juga ukir sikit sebanyak senyuman hari ni. Semalam bergelut dengan kesihatan yang tunggang terbalik, suhu badan yang naik turun dan selera yang kejap ada kejap takda. Mungkin perubahan cuaca kot. Syukur ada suami yang baik.. haha. Walaupun tangan dia berbalut dek luka yang dalam... tapi dengan kudrat tangan kirinya, dia tolong masak, tolong belikan ubat, tolong buat air halia dan bagai2nya.. alhamdulillah.. kesian rasanya bila suami susah payah, tapi thats kehidupan.. Hampir 2 minggu suami diujiani dengan tangannya yang berjahit2, dan rasanya time tu lah peranan aku sebagai isteri dan student sngat2 mencabar.. Makan, minum, dan sume2nya aku akan sentiasa ada untuk dia... syukur sekarang dia dah ok dan hari ini jahitan dah dibuka ^__^ n it's my turn haha..

Allahu akbar..

Kejap2 aku pejam mata.. Kehidupan kami dalam seminggu sangat sibuk.. Malam dan petang mengajar.. Ngajar mengaji, ngajar sains, math, sejarah dan BI.. kadang tu aku rasa tak larat sangat untuk layan kerenah budak2 mengaji yang sangat nakal... yelah. tiap kali habis mengaji , rumah dah berubah wajah.. biskut, pencil colour, buku2, kertas, berterabur dek kanak2 nakal tersebut..

Hehe.. tapi mungkinkah ni salah satu didikan Allah .. yup, suatu masa nanti kami akan miliki anak, dan of kos budak2 bukan duk diam tidur makan buang... dan as a mother, perlu lah kreatif untuk bentuk anak2... tapi sampai sekarang aku masih segan untuk berkreatif sangat ketika mengajar budak2 kecik tu.. hihi.. encik hasben ada bersama... aku sedikit segan *_*

Camne eh..

Hm. Ok, takpa.. ritu aku dah cuba bagi dorang dengar lagu, video yang bagus2 untuk budak2.. diorang ni semua speaking english 100%.. jadi aku cari lagu2 yang islamic untuk diorang ikut..so far, kadang2 ada je yang buat tak peduli... tapi ada yang berminat nak ikut sikit2.. Hm, next maybe nak potong2 kertas tampal2 kat dinding umah bagi ceria sikit...

Hope ALLAH mudahkan cara untuk kami berdua mengajar... encik hasben sangat baik ketika mengajar.. berbanding aku yang susah skit nak buat baik bila budak2 naik kepala.. hehe. InsyaAllah berazam untuk contohi suami... sabarrr je ngan budak2 tu...

Em suatu ketika, ada budak yang paling kecik , nama dia Fathi... dia buat tak endah aku suruh baca dan follow aku ajar.biasanya dia ok je.. . Last sekali aku tanya dia, "are you sleepy?" ... "ya i'm sleepy".. memandangkan time tu cuaca sangat sejuk kat luar sana dan dah dekat ngn malam. aku pun suruh dia tido je... akhirnya memang dia tidur betul ,,, hehe , comel sangat... then aku ambil baju sejuk dia dan slimutkan dia.. so cute...

Suka sangat tengok .. subhanallah.. budak2 ni walaupun nakal, tpi kadangkala diorang buatkan kita rasa senang hati ^_^ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...