Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Tuesday, May 27, 2014

Bebas?

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Rasanya lama sangatttt tak update blog tercinta selepas kehadiran insan baru dalam hidup. Bukanlah disebabkan dia sebenarnya, tapi kekangan waktu apatah lagi semester kali ini sangat mencabar dengan subjek yang killer, banyak dan susah.

Ruqayyah yang pandai ni juga makin hari makin aktif. Pakai pampers saja dah mengambil masa 5-7 minit itupun berhempas pulas dengan dia yang suka suki saja mahu meniarap... :) alhamdulillah Ruqayyah sekarang sudah hampir 5 bulan.. Sekejap sungguh masa berlalu.

Sebenarnya saya ingin kongsi sedikit perbincangan bersama pensyarah baru-baru ini.

Yup.

Bicara soal KEBEBASAN atau dalam kata lain , FREEDOM.
Mesti orang akan kaitkan dengan Islam.
Islam menyekat kebebasan bersuara.
Kebebasan itu kebebasan ini.
Juga kebebasan wanita.

Dahtu, negeri awak tak da undang-undang ke?
Nampak macam bebas sangat kan. (konon). hehe. post kali ini macam garang.
Takda lah. Saja sekali sekala ubah style.

Kalau orang yang normal.
Dia akan mampu membezakan antara kebebasan dengan pensisteman.
SYSTEM :)

Benar lampu isyarat menyekat kebebasan kita.
Tapi dalam masa yang sama ia memelihara nyawa.
IA MERUPAKAN SISTEM YANG DICIPTA KHAS UNTUK MENJAGA KESELAMATAN AWAM.

Mungkin contoh tu tak berapa menjadi.

Kita bagi contoh lain.
Masuk rumah Pak Cik Ahmad.
Dahlah dia tua, batuk-batuk.
Tiba-tiba, kita senang-senang nak merokok dalam rumahnya.
Agak- agak dia marah tak?

Atau

Contohnya

Kita pergi hospital.
Ada ruang menunggu pesakit.
Tapi kita dengan sesenang jiwa tak mahu tunggu di ruagan itu.
Nak tunggu kat bilik operate.
Boleh ke?
"Adik, sila tunggu di bilik sana ye. Atau mahu kami panggilkan polis?"

Hm..sambung.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...