Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Monday, January 19, 2015

kita dan sumbangan

Termenung saya.
Insan2 seusia sudah ada yang menyiap kan karya, menyumbang bakti, sedangkan saya sendiri entah ke mana.
Bakat memimpin, menulis, bercakap berkongsi di khalayak, semakin pudar dari diri.

Ya Allah. Hmm.

Baru saya sedar, berjuang dan erti perjuangan yang sebenar,
Bukan seperti yang saya laung-laungkan ketika bujang dahulu kala,
Bukan seperti yang saya tulis dan baitkan suatu ketika dahulu.

Haa. Kini baru saya tahu, erti tinggal anak bini dan keluarga bukan mudah semudah yang saya sangka masa bujang dulu, erti mengeluarkan harta yang kita usaha dan berpenat, bukan sesenang ayat sebagaimana yang saya selalu laungkan ketika berusrah dulu.

Ya Allah bantulah hambaMu.

Saya ingin mencuri masa, ingin membuang hasutan facebook, instagrm, dll, untuk saya kembali duduk membaca, menterjemah kitab, paling tidak pun sebuah kitab kecil yang dipanggil kutayyib, untuk ummat.

Sukar dan masih belum pandai.

Benar, kewujudan insan kecil yang memerlukan perhatian, layanan, kadang buat saya berbelah bagi. Apa awlawiyyat aku? Anak? Masyarakat? ... fuh..

Jawapan yang saya temui ialah.

Anak lebih sikittttt pada masyarakat... hehe.. mungkin ada yang tak setuju, tapi bagi saya, bila kita didik dan asuh anak untuk menjadi insan yang berguna, baik akhlaknya, kita telah pun menyumbang untuk ummah sebenarnya, anak yang baik akan menjadi agen agama, yang akan memakmurkan serta rahmat buat masyarakat !

Tapi untuk lebih advance, berusahalah untuk keduanya, mendidik anak, dan mencuri masa untuk ummah.

InshaAllah.

Ya Allah teguhkan langkahku,
Bantulah aku untuk menjadi salah seorang agen2 dakwah Mu.

Ameen.


Wednesday, January 14, 2015

Reward yourself!

Bismillah..

Hm, hari ini puteri ku,Ruqayyah sudah setahun 12 hari.. mulutnya bising berceloteh, pantang melihat makanan, pasti terkeluar sebutan "nak3"... hehe, syukur dikurnia anak yang tinggi seleranya. Walaupun penat jugak nak kena sentiasa get ready dengan makanan, sebagai ganti makanan2 yang kurang sihat yang dilihatnya.

I believe.. sebagai wanita, mesti ada waktu kita merasa sangat stress dan ingin menangis. Haha, jujurnya, Ruqayyah diserang milk thrush, dia agak meragam, petang ini sahaja menangis tersedu2 dan sangat kuat, sampai muntah beberapa kali. Buntu! Sampai ibunya ni pun nak nanges sama. Dia juga sukar untuk menyusu dengan baik, air liur yg banyak dek thrush menyebabkan si kecil ini senang sangat tersedak... kesian..

Pagi sampai malam, kita sebagai ibu tak lekang dengan kerjaya ini, ada suka dan kisahnya, ada juga duka dan cabarannya. Kadang menangis itu menjadi teman tatkala kita tak mampu lagi meluahkan. Perih jerih menjadi ibu, hanya akan difahami oleh insan bernama 'ibu'.

Buat wanita.

Do reward yourself! Ambil masa untuk diri sendiri dan beranikan diri untuk tinggal sat anak pada sesiapa. Lakukan sesuatu yang diminati seperti berkawan, shopping, beli belah, dll..

Buat lelaki.
Sekali sekala berilah penghargaan pada isteri dengan membuat kejutan, memberi hadiah dsbgnya sbg tanda terima kasih kerana sudi mengasuh, bersusah payah dll..lagi2 isteri yg tidak bekerja, yg hanya mengharap duit pemberian suami..  paling kurang editlah sesuatu utk ditatap istri mudah2an ada senyuman terukir di bibirnya.paling tak pandai sekalipun, hubungilah isteri untuk bertanya khabar seminit ketika waktu kerja, hehe, padahal tiap hari menatap wajah..

Wanita sangat kreatif dalam memberi penghargaan, sekalipun dia sangat jarang dihargai...

Apapun..

Buatlah sesuatu kerana Allah, pasti segala penat lelah itu ada nilai nya, gaji? Di akhirat nanti ok!

#special thanks and honours to my husband for hardly working out there! We miss you and love you so much abi :( ... may Allah grant you His paradise for all your efforts and tiredness.. ameen.

Tuesday, January 6, 2015

Rumahtangga :)

Bismillah.

Haih, orang kahwin, asyik post pasal rumahtangga ek? yg ada anak asyik post pasal anak.. ye? yg dah kerja dan study asyik post pasal study... kih3. Takpalah, tak minta sesiapa untuk singgah di sini. Ayah saya Abdul Khalid, memiliki berbuah diari, kini masuk 2015 dia sudah miliki diari baru, segala perkara tercatat di situ, terfikir... mesti ada sesuatu yang ayah nak sampaikan melalui diari ayah kan? mungkin ayah dah takda nanti, anak2 akan baca.. insyaAllah... ayah ada ni pun, saya sering intai2 isi yang ayah tulis.. hehe, and yang gembiranya, I'm part of it...my name, Ruqayyah and others... ada tercatat dalam diari ayah....

Talking about kehidupan sekarang, my baby turned 1 year last 2 Januari baru2 ini, syukur tak terhingga! Dalam susah payah, penat... anak membesar dengan baik, dan setahun sudah Allah trains saya untuk menjadi hambaNya yang boleh pikul tanggungjawab. dan training ini masih berjalan sampai ke akhirnya.... semoga lulus la nanti.

Yer.. saya dan suami sekarang sedang ber 'pjj'.. hehe apa itu pjj? singkatan pada "percintaan jarak jauh.. perkahwinan jarakk jauh" pun boleh... hehe, jauh sangat... saya di Kelantan, dia di Selangor...

Hari sebelum dia meninggalkan saya bersama anak di Kelantan ini, kami round2 sekitar Machang, bawa Ruqayyah main di taman, kemudian shopping kejap... dalam kereta, saya dah mula sebak. Terluah juga dengan tangisan.... suami senyum je, hehe, dia pun sedih.. almaklum, sejak ada anak, hidup sangat riuh dan meriah.. syukur.

Terima kasih suami kerana memahami dan bertolak ansur.... mak dan ayah saya sekarang diuji sedikit dengan ujian, kakak saya sakit dan mahu tak mahu, saya relakan diri dengan keizinan suami, untuk menemani emak dan membantu kakak... dalam masa yang sama, baru nak amik lesen kereta hehe...! walaupun dah boleh bawa kereta auto secara haram.. tapi banyak lagi yang kena belajar... jadi, cara terbaik amikla yang halal!

Sebak setiap hari memikirkan suami .. makan apa dia hari ni, iron baju dll... walaupun dia dah biasa buat semua tu.. masak, iron baju.... tapi paling menyebakkan ialah sunyi nyee hidup dia... setiap hari berwasap... hantar video dan gambar... moga sedikit sebanyak menghiburkan hatinya...

Penting kan.. dalam rumahtangga perlunya suami isteri memahami sesama sendiri.. walau kami takdalah sweet dan baik sepanjang masa.. tapi gaduh ke apa tu tak menjadi problem besar yang berpanjangan.... merajuk kejap je.. tu pun sambil gurau... dan paling penting... bincang...musyawarah sentiasa... isteri jangan tinggalkan suami dalam masalahnya.. suami jangan tinggalkan isteri dalam masalahnya.. luah dan sama2 mencari solusi...

Dan paling penting sekali.. doa pada Allah.. yakinlah, kebaikan mendekatkan hubungan suami isteri sedangkan keburukan dan maksiat menjauhkan suami isteri.... ini benar2 berlaku.... dalam mood ibadah... kita akan merasa tenang dan senang sesama sendiri... sebab itu, tiap masa saya dan husband saling berpesan untuk sentiasa berwudhuk, menjaga solat.. dan kalau dapat, qiyamullail.. doa apatah lagi.. jangan tinggal semua itu...

Last but not least... untuk yang sedang bermasalah.. turn back to Allah... hubungan halal ini dariNya, dan jika apa2 berlaku, serahkan dan kembali padaNya... ajak suami untuk muhasabah dan solat.... haha.. tak tahu kenapa saya sangat yakin, solat merupakan punca kepada ketenangan... sebab bila sedang marah2, then solat.. biasanya lepas solat tu, mulut akan terus "b... hanani minta maaf... bla3.." begitu juga husband.... memang aura positif solat tu membuatkan ego kita jatuh.... insyaAllah.

Buat hubby.. semoga Allah memeliharamu ... ingat Allah dalam suka , dalam duka.. dalam sunyi sepi... takut Allah dalam bersendiri... moga keluarga kita sama2 dapat mengecap nikmat kebahagiaan hakiki di sana nanti.. ameen...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...