Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Wednesday, May 16, 2012

Sebelum balik ...

Ok.

Blog ni bukanlah tempat meluahkan apa yang terbuku. tapi bila tidak terluah, rasa sedih masih lagi tak mampu hilang. It's about myself ..

Tak elok kan.. yup... sememangnya meluahkann pada Allah itulah sebaik2 cara..

Akhir-akhir ini sedikit tertekan, tidur pun sudah tidak teratur, makan tu memanglah .. bangun pagi, perut mula sakit, apa tidaknya, tidur pukul 3 pagi, pukul 2 pagi .. memanglah, minggu ni menyiapkan assignment, sebabkan madah 'manahij al-bahath', jadi tentunya assignment kali ni perlu lah dilakukan sebaik yang mungkin! seronok juga sampaikan tak siap2 sebab dibawa lari keseronokan baca kitab2 karangan ulamak2 kita yang hebat .. asalnya nak takhrij sebuah hadith, tapi trlalu lama jadinya sebab tengok2 hadith2 lain , rasa seronok plak ...

Minggu lepas menyiapkan 5 kerja rumah yang diberi oleh prof manahij bahath ... memangla tertekan kan ? tapi lepas dah siap, kita lah insan yang paling hepi. berkali2 tengok file hijau yang dibeli khas utk letak kelima-lima kerja rumah tersebut yang kemudiaannya dihantar pada prof.

Bila terserempak hadith nabi yang diriwayatkn oleh Imam Bukhari :

 عَنْ أَبِي ذَرٍّ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «أَلَا أُخْبِرُكَ بِأَحَبِّ الْكَلَامِ إِلَى اللهِ؟» قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ أَخْبِرْنِي بِأَحَبِّ الْكَلَامِ إِلَى اللهِ، فَقَالَ: " إِنَّ أَحَبَّ الْكَلَامِ إِلَى اللهِ: سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ "

Tersengeh2 macam kerang siput .. oo. Allah SWT suka bila kita menyebut kalimah tersebut rupanya , jadi mari kita selalu sebut Subhanallah wa bihamdih ... 

Hari ni juga selesai exam tu terus pergi makan dan kemudian bergegas ke Duwar Dakhiliah utk talaqi kitab qasas qurani bersama syeikh mufassir, Dr.Solah Al-Khalidi ... benar2 dah jatuh cinta pada syeikh dan ilmunya, sayang sekali nak tinggal.. kalau boleh, harap2nya ketika balik malaysia nanti, syeikh hold dulu kelas dia.. :( tak nak tinggal walau sehari ..
bersama mak cik2 arab yg selalu hadir, memang seronok... ada yang bagi hadiah, ada yg bagi buku, ada yg bagi baju, ada yang bagi kelendar Islam.. hehe... rezeki ...Duwar Dakhiliah menjadi tempat setiap Isnin dan Rabu ... memang untunglah ... sayang sangat semua orang yang bersama sepanjang pengajian kitab ... Sayang Ummu Hanan .. Apapun, guru sanad quran , syeikh huzaifah al-khalidi bercuti sat sampai bulan 6 ... tak tau knapa, diganti oleh syeikhah hanan... ummu hanan yang baik tu ..

Seronok ... 


Tak tahula balik Malaysia ni jadi macam mana... mesti nangis rindu kan? apapun, pengajian masih boleh diteruskan melalui ustream .. insyaAllah ... 


1 comment:

hisyam ahmad said...

masyaAllah, satu coretan yang menarik dan menusuk kalbu, membuatkan diri ini terpaku. terpaku sebab rindukan suasana ilmu di bumi Jordan.

Ya Allah, semoga diri ini terus kuat, kuat untuk menantikan tarikh kembali semula ke bumi Jordan.

Mohon doa dari tuan punya blog agar d permudahkan semua urusannya.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...