Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Friday, July 20, 2012

Ramadhan with love

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah syukur pada Allah, sampai juga bulan Ramadhan .... dah ramai yg pergi meninggalkan kita tanpa sempat menjenguk ramadhan ... Ust Yahya Othman, murabbi umat juga telah pergi meninggalkan kita pada bulan Syaaban lepas ...apapun, benar2 rasa gembira... tahun ni dapat menyambut ramadhan di Malaysia ...

Hm, minggu lepas, dapat gaji pertama setelah kerja selama dua minggu sebagai fasi di pusat persediaan bahasa arab Kelantan ...ku sangka dapat sikit, namun alhamdulillah rezeki Allah bagi utk kita kongsi2 ... bukan kongsi cerita saje...syukurrr sangat2 cuti2 ni takde lah duk saje2... hakikatnya kita sebagai manusia di bumi ni, alaf ini ,, duit itu bukan segala2nya, namun dengan duit, kita akan dapat segala2nya...

Hm.. mak juga tengah gembira dengan kelulusan beliau mendapatkan sijil utk meniaga suka2 .... yup ...coklat comel hasil tunjuk ajar kak ainina pada mak ... memang comel dan selalu mendapat tempahan..baguslah, mudah utk dibuat dan tak memenatkan mak.. harap mak enjoy dengan niaga suka2 yg beliau lakukan...dan aku bantu mak juga sekadar suka2 .. buat moist chocolate cake setiap malam ... packing2... kadang2, buat muffin coklat , masukkan dalam plastik..mmg comel sgt.

First time bersama Darul Atiq Consultant menjadi fasi utk Kem Management Qalbu anjuran Urusetia Pembangunan Wanita Keluarga dan Kesihatan Negeri Kelantan ... syukur, banyak pengalaman yg ku timba.. bersama adik2 yg special dan ibu2 tercinta di Rumah Sinar Harapan, Pengkalan Chepa Kelantan ... menangis, ketawa, makan, tidur dan sebagainya.. memang pengalaman yg sgt berharga .. Paling penting, tidak menyusahkan ibu ayah, tidak perlu pinjam wang dan sbgnya kerana fasi mendapat bayaran ... yup, kadang2 kita yg selalu suka berprogram ke sana ke mari ,, tengok2 la jugak poket ... memang bagus membantu Islam dan umat , namun, lebih bagus jika tidak membebankan ibu ayah kan ...

Satu pengalaman berharga juga ku timba time pulang ke Malaysia ... Ditakdirkan, dalam flight, sebelah menyebelah aku kesemuanya rakan2 Kristian dari Indonesia... seronok, asalnya hanya taaruf, akhirnya menjadi satu slot yg sgt berharga.. 3 jam berkongsi dan berdiskusi tentang agama masing2 ...tanpa sedikit pun menyentuh isu sensitif mana2 pihak .. uncle Benyamin yg merupakan seorang paderi di Kristian bersama isterinya Mrs Ivone ... semua mereka sgt2 baik hati , seronok berdiskusi ... akhir sekali kami saling memberi hadiah .. ku amik keychain love yg ada pada beg utk dihadiahkan pada nenek di sebelah.. nenek yg sudi menukar seat denganku semata utk memberi laluan padaku berdiskusi dengan uncle benyamin ....

Akhir sekali, sekadar nasihat dan peringatan untuk diri sendiri ...

Aku cuba untuk elakkan diri dari melihat keburukan2 orang lain, kerana ku yakin, pada diriku masih tergantung berjuta keburukan ... benar, kita sepatutnya menegur.. syukran wa jazakumullah khairan kathira kepada rakan2 di Jordan tercinta yg sudi menegur diri ini tatkala aku pernah alpa dan lalai suatu masa dulu ... dan sekarang benar2 merindui teguran seumpama itu ....moga2 di Malaysia ini juga masih ada insan yg sudi menegur aku jika melihat sebarang kekurangan ku ...

Rakan2 yg dikasihi kerana Allah ..
Ada setengah orang, bahagia kerana berjaya menceritakan segala keburukan orang lain,
Ada sesetengah manusia lain , bahagia kerana berjaya mengaibkan orang lain ,
Ada juga yang bahagia kerana berjaya menyebabkan orang itu murung, rendah diri, kecik hati dan marah ...

Namun rakan2 yg dikasihi ...
Biarlah kebahagiaan kita itu kerana kita mendoakan orang,,
Biarlah kebahagiaan kita itu kerana kita benar2 ingin membantu orang ...
Di situlah keberkatan dalam teguran yg kita cuba ingin sampaikan ...
Yg jika ketika itu, insan itu tidak menerima, pasti suatu masa, dia sangat mengharap utk ditegur lagi...

Rakan2 saudara saudari dan diri sendiri ...
Jadilah insan yang sangat bahagia ..
bahagia kerana melihat kebahagiaan orang lain ..
merasa bahagia tatkala melihat airmata gembira insan yg kita sayangi..
bukan bahagia kerana melihat airmata dukacita mereka..
Jika kita tidak mampu membantu mereka dengan harta, atau tidak mampu membantu mereka dengan wang,
bantulah mereka dengan doa...

Moga ku miliki kebahagiaan itu ... ameen...
Moga mampu beramal ..

Syukran semua.. ramadhan kareem...

Wassalamualaikum wbt.



Monday, July 16, 2012

Sebulan di rumah

Bismillah ..

Horay, sekarang berada di Malaysia, syukur... alhamdulillah dipermudah utk pulang tanpa sesen pun mengunakan wang ibu ayah.. dapat juga ku pulang ke Malaysia jenguk2 ayah ibu yg tak putus mendoakan ku dimurahkan rezeki di negara arab sana... syyukur kerana Allah memudahkan segalanya ..moga2 duit YAKIN tu bakal menjadi biasiswa nt wek3... wang sebelum pulang juga banyak berbaki dalam beberapa ratus kata kawanku setelah tolak2 sewa rumah utk 3 bulan.. tp takleh nak wat hape sbb ia duk kat sana... Sweileh tercinta ...

Tutp tup dah dua tahun duk kat sana ... insyaAllah ada 1 tahun setengah lagi sebelum grad ... bulan 9 ni masuk tahun ke tiga dan next year bakal masuk tahun akhir ... moga2 takde subject failed... syukur setakat ni masih belum ada faiedl melainkan ketika mula2 datang jordan dulu, ada exam ringkas yg tak masuk pointer,... lastly, memang failed subject tuh sebab sgt2 susah .... mana la kita kenal penyair2 arab kan... insyaALLAH next sem target 3.5 .. setakat ni satu sem pernah dapat 3.1 .. cukup makan ... sem ni dapat jayyid alhamdulillah .... 2.9 .. takpe, kena cuba lagi.. pasti boleh kan! mungkin bila berkait dgn assigmnet ia sedikit susah sebab kita ni masih belum masyi lagi dgn kitab2 arab .... moga Allah mudahkan utk semester depan ...... yup.. target..

Tahniah pada kawan dari jordan, Wan Abd Baith yg telah berjaya grad dgn jayanya..pointer pun sama dgn abg keduaku yg skrg bekerja d putrajaya. bukan mudah nak grad dgn hanya 3 tahun setengah di University of jordan ... sudah ramai yg tak dapat grad dan terpaksa ulang sem ...apapun segalanya punya hikmah..yg tak dapat grad, mungkin Allah nak beri dia pengalaman lain yg lagi berharga dalam sem tambahan... adakah aku dapat melakukannya??? adeh.. takut jugak.. sebab setakat ni asyik amik 5 madah je satu sem...insyaAllah kena cuba lagi...maybe tahun depan takleh balik sebab kena amik subject lebih sikit.. 

Cuti2 ni mengutip pengalaman ke sana sini .... alhamdulillah ...

Cuti ni juga banyak men test resepi baru ; roti jala, apam balik, baulu soda, kek chocolate moist, dan muffin .... serba sedikit dijual dan ditempah.... tak sangka2.... time kat jordan, boleh dikatakan semua testing tak menjadi ... lembik, muak, tak masak dan sbgnya.... maybe ada faktor dia... 

Syukur pada Allah .... moga Allah memudahkan segalanya.......Malaysia tercinta :)

Wassalam..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...