Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Friday, August 29, 2014

Going home :')

Bismillah..

Alhamdulillah, feel blessed, syukur walau sakit2 dan macam2 ujian, Allah mudahkan proses pengemasan rumah, lancar dan senang. Rupanya banyak jugak ye barang di Jordan ni, hehe, baju sahaja berguni2 sedangkan hanya mampu beli sehelai baju tiap tahun, iaitu time raya >_<

Pasti yang paling busy mengemas ialah putri yang sedang menginjak usia ke 8 bulan 4 hari lagi :) she's so busy tengok2 balik kertas2 baju2 dan barang2 yang ummi abi nak clearkan, bila lipat kain, dia yang paling busy untuk cek balik kain tu, hehe. Cerdik dan rajin anak ummi nih.

Suami tersayang dah nak demam, kesian sangat. Sebab kesian tu lah, zaujahnya ini gagahkan diri untuk tolong. Bahkan rasa lagi bertenaga bila dapat tolong berbanding tengok sahaja, lemah x bermaya. Thanks to him, sekali lagi dia buat banyak kerja. Masak, kemas, basuh baju dll.. Katanya : "Dah...... syg rehat je , tak yah buat apa2..". Bila terbuat banyak kerja je, dia akan marah2 gitu2. hehe.. terima kasih ambil berat.

Gerun dan takut juga untuk terbang ni, lagi2 selepas tragedi2 yang meragut nyawa melibatkan kapal terbang. Apapun, pada Allah kita berserah, tak ada tali untuk bergantung, tak ada belon2 menyambut kami di bawah jika ada apa2 berlaku, kalau perlu terjun pun, tak tahu apa di bawah kan, laut kah, hutan gunung kah dll.. justeru, tawakkal mereka yang di udara merupakan tawakkal yang paling tinggi.. benar2 serah pada Allah, jatuh ke mana, terbang ke mana :')

Moga Allah berkati perjalanan ini, niat untuk terus berbakti untuk ummah, sambung perjuangan, untuk mendidik masyarakat, untuk bertemu ibubapa dan sanak saudara yang dirindui... semoga segalaya selamat sahaja...

Doakan kami ye :)

Maafkan salah silap apa2 jika ada....... do pray for us <3 nbsp="" p="">

Sunday, August 24, 2014

Ujian itu tarbiah

Assalamualaikum wbt.

:) :)

Alhamdulillah 3ala kulli halin wa ni3ma..

Lafazkan kesyukuran dan pujian bagi Allah SWT dalam apa jua yg kita hadapi.. Jika ia suatu yg baik, maka kita syukuri, jika ia suatu yg kurang baik, maka kita bersabarlah. Allah pasti mengganjari kesabaran kita itu.

Yakini apa yg berlaku pasti penuh hikmah...

Pengalaman kali kedua dimasukkan dalam wad sepanjang berada di Jordan. Kali pertama sewaktu melahirkan anak, dan kali kedua setelah sedikit musibah berlaku.

Sedih dan rindu mengusik2 hati,membuatkan jiwa keibuan ku acap kali tersentuh, setelah menahan diri, akhirnya sebak yang ku tahan terluah jua, menangis tersedu jadinya. Pertama kali meninggalkan anak, tidak tidur bersamanya. Buat ku membayangkan tangisannya saat melihat ummi abinya tidak ada di sisi.

Syukur Akhirnya Ruqayyah sudi menyusu dengan ibu susuannya setelah beberapa kali menolak, apakan daya, ummi ditegah dari breastfeed Ruqayyah buat sementara sebab drugs yang dimasukkan dalam badan ummi..

Ruqayyah beberapa kali datang padaku berbaring di ribaanku, merayu dan menangis.. aduhai anak..

Ujian ini ujian buat kita sekeluarga...

Doakan diriku segera sembuh.. :') apa yang hilang pasti ada ganti, yang berusaha pasti ada jalan, yang yakin pasti akan bahagia.. bahagia dengan hikmah tersembunyi.. moga Allah jadikan sakit ini kaffarah dosa2 ku.. ameen ya rabb..

Monday, August 11, 2014

Tarbiah, main, anak

Assalamualaikum wbt.

Suka saya nak kongsi sebuah perkongsian dari salah seorang kakak(dewasa dari ku berbelas-belas tahun) yang sudah pun miliki 3 orang anak... saya sangat kagum dengan keluarga itu, bayt adda'wah, suami hebat, isteri hebat, anak2 pun hebat...

Saya perhatikan anak2 kakak ini, berbeza dengan anak2 yang lain... Di usia 12 tahun, anak sulungnya kelihatan sangat matang, tak main berlebihan macam kanak2 lain, anak perempuannya juga kelihatan matang...

Cuma satu masa, semasa makan2 bersama... kakak ini pesan (lebih kurang ayat dia) : "Anak sulung biasanya sangat kesian, kita biasanya sangat excited terima anak, macam2 impian yang kita tanam, macam2 perancangan kita letak untuk tarbiah dia, jadi dia merupakan anak yang paling disiplin, paling strict, berbeza dengan anak2 yang lain, bila ada anak kedua dan seterusnya, baru kita perasan, kita rupanya sangat strict dalam mendidik anak pertama dulu.."

Macam mana tu kak? saya soal untuk diberi contoh yang lebih memahamkan saya...

"Yelah, kita tak bagi dia main tu main ni, tak bagi dia buat perkara tertentu sebab kita nak dia jadi macam yang kita impikan..jadi bila budak2 lain duk main, dia tak main skali... memang ada kelebihan dia, dia kelihatan matang dan mungkin lagi cerdik, tapi kanak2 kan ada dunia dia, biar dia lalui semua tu..." 

Oo... sekarang saya faham apa maksud yang cuba disampaikan, khasnya pada saya dan rakan2 yang pertama kali menimang cahaya mata...

Berilah kanak2 tu ruang untuk mereka teroka dunia mereka, bermain kejar2, tembak tembak dll... itu cara mereka membesar, kalau perlukan alat mainan yang sesuai, berikanlah sekalipun kadang2 ia nampak macam kebudakan.. macam anak patung ke... dah memang namanya budak2...

Apapun, Islam ajar kita untuk mengambil "kesederhanaan" dalam sesuatu perkara...

Jangan terlalu longgar dalam mendidik anak, dan jangan terlalu strict.... ambil lah yang pertengahan...

Jujurnya saya tak berapa berkenan dengan cara sesetengah arab(boleh dikatakan majoriti)... bila kita pakaikan tudung pada kanak2 atau bayi, mereka akan tegur,

"kenapa pakaikan dia tudung? dia kecik lagi.." (yelah, anak dia yang umur 12 tahun tu pun masih pakai skirt, headband bagai)...

"Saja je tutup kepala dia, sebab panas ni tak elok dia terdedah kena cahaya matahari, tak bawa topi" (kadang macam ni jawapan saya).. lagipun bukan selalu pun, buka tutup buka tutup... untuk bayi 6 bulan ke atas, cukup sekadar kita ajar dia kadang2, biar dia kenal sikit.. walaupun masih kecik sangat, percaya lah,, kesannya tetap ada...   lainlah kita mewajibkan budak2 tu pakai-- no ok.

Bagi mereka, usia bawah baligh ni walaupun dah 14, 15tahun, still masih dibenarkan untuk on off hijab.... hm, padahal dah besar sangat tu....

Dr pensyarahku pernah mengakui kesilapan ini.. katanya "kita arab selalu lewat mendidik anak... masa besar, kita harap dia betul2 ikut syarak, tpi masa kecik kita tak pernah ajar dia!"

Percaya tak kalau saya katakan hanya budak melayu je yang pakai tudung kat sekolah sini, sekolah tadika dan sekolah rendah! the rest ----- masih berskirt, seluar jeans, headband, ikat rambut dll..tak pelik, bahkan mereka pelik tengok kita pakaikan tudung untuk budak sekolah rendah, apatah lagi kalau tadika kan.

Ada orang sebab nak sangat anaknya jadi ulat buku, tiap masa bagi buku je.... mainan pun buku, apa2 pun buku.. bagus tu, tapi dia juga memerlukan perkara lain untuk diterokai selain buku....

Macam tu lah lebih kurang seposen dari saya...

Belum ada pengalaman, ini kan anak pertama, jadi hanya share orang lain punya pengalaman. :)

______________________________

Antara tarbiah ruhaniah cadangan sepuluh sen dari saya :

1) Beri anak dengar alquran, at least sekali sehari....! jangan jangan jangan langsung tak baca alquran dalam sehari... sebaiknya untuk kita yang masih menyusukan anak, semasa menyusu tu, bolehlah kita isi dengan baca alquran, selain kesan pada anak, kesan juga pada susu yang mengalir dalam badan kita tu right?

2) Joinkan dia dalam majlis ilmu... selain kita mengajar dia untuk socialize dengan orang, dia juga insyaAllah akan terkesan dengan rahmat yang ada dalam majlis ilmu tersebut.. ramai bimbang takut anak nangis dan ganggu.. yup, itu kita kena usaha agar anak dapat tenangkan diri dalam majlis ilmu hingga tak ganggu orang.. bawalah mainan dia, buku, atau apa2 sahaja yang kita fikir boleh lalikan dia kejap.

3) Zikir selalu.... dodoikan anak, bagi susu dsbgnya....

4) Elakkan lagu2 yang kurang elok, bahasa2 yang kurang elok..

5) Jaga makan dia, usaha sedaya upaya untuk elakkan makanan2 yang kurang elok, khasnya dari luar rumah... kenalkan dia dengan makanan sunnah.. tamar, madu dll..

______________________________

Antara permainan yang kita boleh buat selalu :

1) main sorok2 ... mungkin belakang bantal, tutupkan kepala kita dengan kain, biarkan baby tu cari kita.. dia akan dengan sendiri tarik kain tersebut, cari kita dan gelak2 bila dah nampak muka umi nya di sebalik kain tu... ulang dan ulang permainan ni.... bila dah besar sket, boleh main sorok2 belakang pintu pula..

*permainan ni ajar dia untuk raikan perasaan ingin tahu tu..
*ajar dia untuk usaha dan usaha
*ajar dia untuk berani

2) koyak-koyakkan kertas... cuma pastikan kita ada sepanjang masa di sisi anak untuk permainan ni sebab budak akan cuba masukkan kertas dalam mulut.... baby akan cuba pegang kertas kecik2 yang kita koyakkan, dia angkat, letak, kita boleh tiup2kan kertas tu hingga bertaburan..... she'll try so hard untuk ambik kertas yang bertaburan tu..... dia juga akan gelak2 bila tengok kertas kecik2 tu terbang...

*teach her to focus, budak2 biasanya sukar nak pegang benda kecik2, tapi kalau dia fokus dan usaha, dia akan mampu pegang kertas tu..

dll...

Boleh berikan cadangan kalian kat bawah ye kalau ada sesuatu yang menarik untuk kita lakukan bersama ke arah didik anak kita > terbaik rohaninya, terbaik juga mindanya.

Ok lah, ada kelas computer pulak...... learning about how to make website, web page.... chayyuk hanani!

Sunday, August 10, 2014

Graduate

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah hehe, insyaAllah jika diizinkan olehNya, semester ini merupakan final sem walaupun sepatutnya semester lepas saya graduate selaku pemegang ijazah sarjana muda usuluddin dari University Of Jordan, Amman.

Apapun, kita merancang, sejak dari tahun 1 lagi, sering sebut2, nak grad tepat pada masa, dan dapat hadiri majlis convocation, bla bla bla... tapi siapa sangka, kahwin, mengandung dan semua... sehingga terpaksa drop beberapa subjek demi maslahah diri sendiri... alahan terukk .. tak kurang juga kesilapan diri sendiri, bila rasa kurang 'ngamm' dengan pensyarah, maka saya dengan senangnya klik butang drop untuk subjek tersebut.. pernah berlaku untuk subjek hafazan, komputer dll.. :'( menyesal eh? hehe , namun saya panjatkan syukur pada Allah SWT sebab sepanjang berada di univ ni, belum pernah fail mana2 subjek.. paling rendah pernah dapat ialah C- ....

Nak dapat alif tu pun menangis2 dulu, bukan mudah sebab berdepan dengan sistem universiti yang sangat pelik... dia kuotakan bilangan pelajar untuk setiap gred.... hanya 10% dari bilangan pelajar sahaja dibernarkan untuk dapat A, 15 % untuk B dan sebagainya.. means kalau pelajar 60 orang, hanya 6 orang yang tertinggi sahaja akan dapat A. (walaubagaimanapun, syukur pada Allah, at least ada hikmahNya, usaha kena lebih dll)..

Doakan segalanya berjalan lancar, minat saya pada bidang akademik ni usah cakaplah, tapi minat sahaja tanpa usaha dan itqan yang betul2 macam rajin baca kitab, dll, tu tak jadi apa jugak...

InsyaAllah jika diberi peluang dan ruang, saya dan suami akan terus menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi.. jika dapat, insyaAllah beralih ke bidang fiqh wa usuluh pula... fikir punya fikir, nak sambung kat malaysia ke kat mana? namun atas permintaan ibuku, minta sambung kat Malaysia, insyaAllah akan dipenuhi, sayang ma <3 di="" else....="" impian="" jordan="" nbsp="" or="" p="" sambung="" somewhere="" turki="" uk="" untuk="">
Yang penting, kita berdoa dan terus berdoa, minta dijadikan antara orang yang berkhidmat untuk agamaNYA, moga dia tempatkan kita mana2 tempat yang terbaik, sesuai dengan kemampuan kita....

Rabbuna yassir... :)

Doakan kami sekeluarga moga menjadi antara educated family... ameen.... untuk agama, ummah dan negara...

Ya Allah kabulkanlah... 

Wednesday, August 6, 2014

7 months with ummi abi

Assalamualaikm wbt.

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang mengurniakan kesihatan dan kelapangan untuk kembali mencoret serba sedikit perkongsian. Mungkin bermanfaat bagi sesetengah pihak namun tak bermanfaat bagi sesetengah pihak...

Baru-baru ini, kawasan luka ceaser ku agak bermasalah. Entah kenapa, perit dan pedih dapat ku rasai dari dalam, tak termasuk kulit luar. Ngeri betul kan. Puas search google mencari jalan... apapun, alhamdulillah sekarang ni ok sket kot.

Bila fikir kesakitan ini, sebak sangat rasa. Betul la, bila jadi ibu, baru kita tahu sejauh mana besar pengorbanan yang seorang ibu lakukan, sanggup bersakitan demi seorang anak..

Parut ini akan kekal, sebagai saksi buat ku, cuba menyelamatkan satu nyawa yang ku cintai kerana Allah.

Ruqayyah sekarang dah 7 bulan! subhanallah.... seusia 6 bulan lebih dia sudah start to crawl walaupun masih belum stabil betul... dan beberapa hari sebelum 7 bulan, dia sudah mampu merangkak dengan baik, begitu juga duduk :) walaupun kadang2 masih lagi terhuyung hayang, tapi dia dah mampu stabilkan dirinya :)



MashaAllah, budak kecik ni makin aktif, masuk bawah kerusi, makan kertas *_*, panjat tilam pastu jatuh, naik atas ummi abi, bla bla bla... pokoknya, dia sangat sukar untuk distopkan... tambah lagi dengan mulut banyak $_$, nonstop talking....

Juga dah mula menangis bila tengok ummi bersiap2 pakai tudung bagai tapi tak amik dia. hehe... poor baby... tiap kali nak ke univ, sedihnya alahai...

Yup itu di rumah.

Keluar rumah je, mata dia dah lali lali ngantuk...

Mngkin disebabkan rutin abi nya mendodoikan nya guna cara "dukung sambil berjalan"... he just dukung dan jalan ke hulu ke hilir saaaampai la budak kecik tu tertidur dengan sendirinya. Cara ni abi dia buat sejak Ruqayyah berusia 3 bulan lagi.....

Jadi, ummi pn mula lah bimbang bila dia tidur, sebab nanti bangun and still at outside, dia akan meragam sket @_@ .. tak mahu dengan orang, nak ummi abi je...apapun, entah kenapa tak mampu nak elakkan dia tidur sekeluarnya kami dari rumah.. adoi.

^________^

Seusia 6 bulan dulu, ummi dah start introduce solid food untuk Ruqayyah..and I started with orange sunquick :) , then epal puree, then pear puree...... and now ada growell diterbangkan khas dari Malaysia keluaran era edar... campur dengan susu sket... hehe, lagi lah excited bila budak kecik ni telan je semua, walaupun disertai dengan muka pelik tiap kali telan (*_*).

Untuk pengetahuan kita, 6 bulan baru introduce ok.... bagi dia rasa taste lain pula selain susu ibu.. tapi bukan bererti semua benda kita boleh suap dia.... adoi... ada orang tried to give her biscuit @_@ , agar2, puding dll... haha, umminya pasti lah terkejut beruk dan terus angkat Ruqayyah sebelum diteruskan suapan makanan yang penuh dengan perasa buatan tu..

Hmm. tentu lah tak elok right?

Jadi, awal2 ni just bagi dia rasa taste lain, dan bukannya untuk bagi kenyang.... ummi just feed her about 1 oz je tiap kali suap apa2... itupun, mungkin kurang dari tu... actually, babies punya sumber utama untuk nutrients still datang dari kita(ibu2 khasnya yg bf)... dan bukannya dari makanan tu.... jadi, susu tetap jadi sumber utama sampaila dia 9 bulan (or 10 bulan maybe... berdasarkan research yg ku lakukan hehe)...

Tambahan pula, Ruqayyah punya berat takda lah underweight...... at 6 months, she's 7.1 kg.... berat jugak la bagi ummi abinya yang tuyus ni walaupun ada lagi yg berat...and itu merupakan average weight untuk baby girl di usia 6 bulan.... :) alhamdulillah... (tapi pipi nya gebu dan boolat mashaAllah).

K lah, ada kelas pula...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...