InsyaAllah nak tulis serba sedikit resepi yang simple untuk orang yang bukan fully housewife.
Tak terbayang banyaknya pahala orang yang bagi resepi ni.
Bab masak ni.. anak masak untuk ibu ayah, isteri masak untuk suami. Suami masak untuk isteri. Ibu masak untuk anak-anak... Kawan serumah masak untuk rakan makan. Allahu akbar. can u imagine betapa banyak pahala yang kita dapat bila masak seikhlas hati buat insan2 yang kita sayang? dan betapa banyak pula pahala yang kita terima sekalipun sekadar berkongsi resepi untuk dguna oleh orang lain....
:)
Tapi harus diingat..
- roti canai ni tinggi kolestrol nya.. so, berpada2 lah makan tu yer..
Baik, first sekali fikirkan macam mana nak buat doh...
Sukatan doh (untuk 8 biji) :
3 1/4 cawan tepung biasa
1 sudu besar margerin
Garam beberapa cubit
2 sudu besar susu cair atau susu segar
1 1/2 cawan air (letak sikit sikit... )
- Masukkan tepung, garam dan margerin, serta susu cari/segar. Ratakan adunan biar jadi lembut kat tangan.
- Baru lah masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli.. Kalau rasa 1 cawan pun doh dah terlebih lembut sampai melekat kat mangkuk, so, jangan pulak habiskan baki 1/2 tu..
- Rehatkan doh selama lebih kurang setengah jam atau sejam. Tutup dengan kain basah atau tisu lembab.
p/s : doh ni memang melekat kat tangan.. tapi jangan terlebih melekat plak. Berpada2... kena agak2 lah..
Tak terbayang banyaknya pahala orang yang bagi resepi ni.
Bab masak ni.. anak masak untuk ibu ayah, isteri masak untuk suami. Suami masak untuk isteri. Ibu masak untuk anak-anak... Kawan serumah masak untuk rakan makan. Allahu akbar. can u imagine betapa banyak pahala yang kita dapat bila masak seikhlas hati buat insan2 yang kita sayang? dan betapa banyak pula pahala yang kita terima sekalipun sekadar berkongsi resepi untuk dguna oleh orang lain....
:)
Tapi harus diingat..
- roti canai ni tinggi kolestrol nya.. so, berpada2 lah makan tu yer..
Baik, first sekali fikirkan macam mana nak buat doh...
Sukatan doh (untuk 8 biji) :
3 1/4 cawan tepung biasa
1 sudu besar margerin
Garam beberapa cubit
2 sudu besar susu cair atau susu segar
1 1/2 cawan air (letak sikit sikit... )
- Masukkan tepung, garam dan margerin, serta susu cari/segar. Ratakan adunan biar jadi lembut kat tangan.
- Baru lah masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli.. Kalau rasa 1 cawan pun doh dah terlebih lembut sampai melekat kat mangkuk, so, jangan pulak habiskan baki 1/2 tu..
- Rehatkan doh selama lebih kurang setengah jam atau sejam. Tutup dengan kain basah atau tisu lembab.
p/s : doh ni memang melekat kat tangan.. tapi jangan terlebih melekat plak. Berpada2... kena agak2 lah..
lebih kurang cenggini... :)
tutup dgn something yg dilembabkan dgn air masak.
bulat2kan...... sapu tangan dgn majerin then bulatkan, baru tak melekat...
Kemudian simpan lagi selama beberapa jam..... :)
..................
Dah siap solat semua tu.....
Bolehlah mula tebar atau tarik nipis2....
Kemudian golek2 jadi panjang dan buat macam siput...
camna nak cakap eh, ni yg mak kt umah buat camtu la... sebab tak suka makan roti canai petak camtu, suka yg bulat...
Kemudian bila nak goreng, boleh penyet2 siput tadi...
...........................
Siap.....
3 comments:
kalau simpan kat frozen nie berapa lama eh tahan?
terima kasih . sangat membantu .
klau guna mentega bleh tak, gnti margerin.
Post a Comment