Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Friday, June 14, 2013

Modul Usrah 1 : Taaruf (My Family)

Bismillah.

InsyaAllah saya ingin cuba kongsikan seberapa banyak idea dan modul yang pernah dilaksanakan dalam usrah, program dan sebagainya. Ada yang tidak dapat dilaksanakan, ada yang sempat.

Moga boleh membantu mana yang perlukan :) khasnya untuk naqibah. Sebab naqib biasanya tidak perlukan modul. Lelaki cara lelaki, wanita pula ada caranya.

__________________
Tentang taaruf.

Biasa kita lakukan, masing-masing berbicara tentang diri masing-masing, ikut turn dan sebagainya.

Di sini saya berikan cadangan modul yg berbeza :

1- Masing-masing story tentang diri masing-masing 
a- Beri sekeping kertas A4 yang dipotong 6. (kecik la kan)..
- Beri masa untuk masing-masing catat tentang diri sendiri. Sampai memenuhi segala ruang pada kertas.
- Akhir sekali, biar rakan yang baca kertas tersebut :)

b- Buat macam kotak beracun, sediakan soalan-soalan asas, namunkan utamakn soalan yang mencari kelebihan pada diri ahli usrah, ini supaya bakat dan kelebihan tersebut kita tak sia-siakan.
- Jalankan music, gerakkan kotak beracun tersebut.
- Bila dah stop... tahulah kalian apa yg patut dibuat kan?

2- Rakan kita perihalkan tentang diri kita.
- Macam mana nak perihalkan? dia pun mungkin tak kenal kita - jawabnya pandai-pandailah.

a- Mulakan dengan 'first impression' , apa pandangan awal rakan mereka terhadap ahli usrah masing-masing.
"Rasanya dia jenis yang pendiam.."
"Mungkin jenis periang"

- Beri masa 'emergency' selama 5 minit, masing-masing bertanya rakan di sebelah. Bila dah habis masa, maka bolehlah mulakan sesi 'Meh saya perkenalkan, rakan sebelah saya ini namanya ______' hingga ke akhir.

b- Jika masing-masing dah pun kenal.. ini lagi mudah.
- Each person talk about friend besides her... apa-apa sajalah yang dia tahu..
Cth : Kat sebelah saya ni Rasyidah, dia student medic tahun 1.. penghafaz alquran.. dia sangat suka bertalaqi.. adik beradik dia 6 orang... hingga ke akhir.

3-  Koreksi kelebihan dan kekurangan ahli (Bukan sekadar tahu biodata)

Ini antara perkara terpenting yang perlu ada dalam taaruf. Bukan kita nak beri mereka rasa gah, bukan juga nak ingat-ingatkan mereka akan kekurangan masing-masing.. Tapi ia sebagai batu loncatan ke arah perubahan.

- Mungkin kakak naqibah hanya beri sehelai kertas kecil dan tidak perlulah dibaca isi kandungannya.. Jika nak baca, tanya dahulu kesudian ahli usrah. Jangan lupa maklumkan terlebih dahulu kenapa akak perlu tahu beberapa point dalam ni... tentu sekali kerana kita nak jadikan usrah sebagai agen perubah... biar selepas ini, kita mampu kekalkan dan grooming kelebihan yang ada, dan kita cuba baiki kelemahan yang wujud dalam diri. Beri mereka keyakinan sepenuhnya dan kepercayaan !

 Letakkan di situ beberapa perkara penting ;
1- Cabaran yang ditempuhi - cth kekurangan wang, tidak ada support dari family, takda komputer macam org lain
2- Kekuatan - kemahiran berkomputer, pandai math dll
3- Kelemahan - pendiam, kurang peramah, penakut berhadapan dengan org ramai,pemarah.

___________________

Semoga bermanfaat :)

1 comment:

Rasyidah Nur said...

kalau orang tu Nur Rasyidah Mohd Kamal, student medic UJ tahun 1, adik beradik dia 5 orang, setahu saya.

kehkeh.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...