Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Tuesday, June 10, 2014

Rezeki

Assalamualaikum wbt.

:) Keif halukum?

Syukur, update sikit pasal puteri tercinta, dah bising sangat, kuatnya suara dia masyaAllah.... namun syukur alhamdulillah, dia agak solehah bila menghadiri majlis ilmu.. walaupun ada je kadang2 dia mula buat onar bila boring dan mengantuk... she's still learning :)

Akhir-akhir ni agak stress sikit.

Iyer, mungkin tekanan examination baru ni masih berbaki, campur dengan ujian kesihatan yang Allah bagi sikit sebanyak buat insan yg lemah ni makin lemah.... ditambah dengan keaktifan puteri kecik yg solehah tu...

Sambil pegang Ruqayyah : "Ruqayyah, kenapa nakal sangat ni ! ummi tengah tak sihat ni"... saya pegang sambil masamkan muka... dia dengan muka innocent masih tak faham apa2 pun.. hehe.... geram betul... tapi bila tengok ummi tak layan, dia mula nangis.. alahai kesian.. saya pandang dalam2 mata dia, berair dah mata dia haih.... terus cair balik, ambil dia dan bagi susu, usap2 sikit sambil minta maaf...tidur jugak budak tu akhirnya...

Syukur sebenarnya, Allah bagi rezeki lebih sikit baru-baru ini.... dapat lah bayar hutang sedikit sebanyak... lega jiwa, lega hati... tiap kali di tahiyyat akhir tak lekang baca doa tu...

اللهم إني أعوذبك من عذاب القبر وأعوذبك من عذاب جهنم وأعوذبك من غلبة الدين وقهر الرجال

Yup, wang mungkin tak banyak bila tolak itu ini, tapi kalau kita bersyukur, kita akan rasa ia banyak dan ia merupakan nikmat dari Allah SWT..

Apalah sangat wang atau usaha yang kita dapat dari hasil titik peluh kita, ia sebenarnya bukan milik kita.. Milik Allah SWT... yang mana dia beri pada kita, namun di dalam itu juga ada rezeki hambaNYA yang lain...

Bayar hutang - rezeki pemiutang
Bayar sewa rumah - rezeki tuan rumah
Beli barang baby, barang rumah - rezeki penjual
Bajet pergi umrah - rezeki syarikat travel tu
Bajet tiket pulang - rezeki syarikat tiket
Infaq - rezeki orang yang menerima

Akhirnya, tiada apa yang berbaki untuk kita di dunia.. :')

Rezeki sebenar ialah kaya hati dan jiwa, cukup segalanya sekalipun tidak mewah sebagaimana orang lain...

Allah berfirman : "Sekiranya kalian bersyukur, nescaya akan aku lipatgandakan bagimu.."(surah ibrahim)

Sejauh mana kefahaman kita akan ayat ini yer?

Nothing left to us. !

Yup. It's ok... :)

At least, kita bahagia...

Cuba pandang wajah pekedai, gembiranya dia bila kita beli kedai dia.. tak ke kita rasa bahagia bila dia bahagia...

Cuba pandang wajah penerima infaq, tak ke dia rasa gembira?

Yup.. bahagia dengan kebahagian saudara kita.!

Then, takda orang nak pandang wajah kita??

Allah kan ada..

Biar lah segala yang kita salur, hulur, terima, beri.. ia datang dari Allah, dan ia pergi juga untuk Allah!

Noktah.

. :)

Say alhamdulillah k..

_______________

If I have money..

Saya akan beli something hadiah pada suami.
hadiah pada anak.
hadiah pada ma ayah, ummi ayah.
hadiah pada adik beradik.
hadiah pada jiran.
hadiah pada rakan-rakan.
hadiah pada guru-guru.
beli kat kedai yg nampak macam tak laku....
beli pada org yg nampak sangat uzur tp masih kerja..
beri pada org yg iffah... dia memerlukan tp tak tunjuk.

_______________

Kebahagiaan itu ialah dengan memberi... 

1 comment:

Ruhiyah Sakinah said...

Best baca post ni nani. :( Doakan akk dimudahkan jodoh. Dan semoga Allah melimpahkan nani rezeki dalam segala bentuk disusuli bertambahnya mawaddah dan rahmah dalam keluarga

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...