Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Wednesday, August 6, 2014

7 months with ummi abi

Assalamualaikm wbt.

Alhamdulillah, syukur pada Allah yang mengurniakan kesihatan dan kelapangan untuk kembali mencoret serba sedikit perkongsian. Mungkin bermanfaat bagi sesetengah pihak namun tak bermanfaat bagi sesetengah pihak...

Baru-baru ini, kawasan luka ceaser ku agak bermasalah. Entah kenapa, perit dan pedih dapat ku rasai dari dalam, tak termasuk kulit luar. Ngeri betul kan. Puas search google mencari jalan... apapun, alhamdulillah sekarang ni ok sket kot.

Bila fikir kesakitan ini, sebak sangat rasa. Betul la, bila jadi ibu, baru kita tahu sejauh mana besar pengorbanan yang seorang ibu lakukan, sanggup bersakitan demi seorang anak..

Parut ini akan kekal, sebagai saksi buat ku, cuba menyelamatkan satu nyawa yang ku cintai kerana Allah.

Ruqayyah sekarang dah 7 bulan! subhanallah.... seusia 6 bulan lebih dia sudah start to crawl walaupun masih belum stabil betul... dan beberapa hari sebelum 7 bulan, dia sudah mampu merangkak dengan baik, begitu juga duduk :) walaupun kadang2 masih lagi terhuyung hayang, tapi dia dah mampu stabilkan dirinya :)



MashaAllah, budak kecik ni makin aktif, masuk bawah kerusi, makan kertas *_*, panjat tilam pastu jatuh, naik atas ummi abi, bla bla bla... pokoknya, dia sangat sukar untuk distopkan... tambah lagi dengan mulut banyak $_$, nonstop talking....

Juga dah mula menangis bila tengok ummi bersiap2 pakai tudung bagai tapi tak amik dia. hehe... poor baby... tiap kali nak ke univ, sedihnya alahai...

Yup itu di rumah.

Keluar rumah je, mata dia dah lali lali ngantuk...

Mngkin disebabkan rutin abi nya mendodoikan nya guna cara "dukung sambil berjalan"... he just dukung dan jalan ke hulu ke hilir saaaampai la budak kecik tu tertidur dengan sendirinya. Cara ni abi dia buat sejak Ruqayyah berusia 3 bulan lagi.....

Jadi, ummi pn mula lah bimbang bila dia tidur, sebab nanti bangun and still at outside, dia akan meragam sket @_@ .. tak mahu dengan orang, nak ummi abi je...apapun, entah kenapa tak mampu nak elakkan dia tidur sekeluarnya kami dari rumah.. adoi.

^________^

Seusia 6 bulan dulu, ummi dah start introduce solid food untuk Ruqayyah..and I started with orange sunquick :) , then epal puree, then pear puree...... and now ada growell diterbangkan khas dari Malaysia keluaran era edar... campur dengan susu sket... hehe, lagi lah excited bila budak kecik ni telan je semua, walaupun disertai dengan muka pelik tiap kali telan (*_*).

Untuk pengetahuan kita, 6 bulan baru introduce ok.... bagi dia rasa taste lain pula selain susu ibu.. tapi bukan bererti semua benda kita boleh suap dia.... adoi... ada orang tried to give her biscuit @_@ , agar2, puding dll... haha, umminya pasti lah terkejut beruk dan terus angkat Ruqayyah sebelum diteruskan suapan makanan yang penuh dengan perasa buatan tu..

Hmm. tentu lah tak elok right?

Jadi, awal2 ni just bagi dia rasa taste lain, dan bukannya untuk bagi kenyang.... ummi just feed her about 1 oz je tiap kali suap apa2... itupun, mungkin kurang dari tu... actually, babies punya sumber utama untuk nutrients still datang dari kita(ibu2 khasnya yg bf)... dan bukannya dari makanan tu.... jadi, susu tetap jadi sumber utama sampaila dia 9 bulan (or 10 bulan maybe... berdasarkan research yg ku lakukan hehe)...

Tambahan pula, Ruqayyah punya berat takda lah underweight...... at 6 months, she's 7.1 kg.... berat jugak la bagi ummi abinya yang tuyus ni walaupun ada lagi yg berat...and itu merupakan average weight untuk baby girl di usia 6 bulan.... :) alhamdulillah... (tapi pipi nya gebu dan boolat mashaAllah).

K lah, ada kelas pula...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...