Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Tuesday, December 15, 2015

Our first and second...alhamdulillah!

Alhamdulillah. Eceece bila tertengok di blog suami,dia update pasal our marriage yg dah cecah 3 years++. Our 4th anniversary nanti kalau ada rezeki, dah 2 org anak. Ok lah tu,dua tahun sorang hehe.

Pasti banyak berubah.

Sure,sure.

Tahun pertama belum dikurniakan anak,dan kami anggap ia sebagai tahun paling santai, walau dalam hati 'teringinnnya baby'. Tapi,relax dulu...jangan tergesa. Setahun pertama utk mengenali dengan lebih dalam pasangan yg baru kita kahwini. Apatah lagi dgn ketidakstabilan ekonomi waktu itu. Rumah sewa kat sutuh..kecikkk sangat..bilik makan,masak,basuh kain..tempat yg sama. Alhamdulillah dapat harungi hidup di situ berbulan lamanya sebelum suami menemui rumah yg lagi sesuai.

Yang duk tanya2 tu usah disebut. Memang ramai. Pantang tengok kita makan masam sikit, terus tanya 'aiii ngidam ke??' hehe. Ni cabaran betul. Lagi membuak perasaan inginkan zuriat sendiri.

Masuk tahun 3,tengok kawan satu batch sorang tu dah mengandung..mulalah menangis,cemburu..cakap kt suami "nak baby"

Alhamduliah sebulan selepas itu Allah beri khabar bahagia.

Teringat juga.

Entah berapa kali beli upt sendiri,senyap2 beli tanpa suami tahu. Buat urine test..tp selalu kecewa..dan last beli yg mahal sikit JD5 = RM24. Pergi tandas univ dan buat test. Result masih sama,negatif..time tu dah sedih. Masuk musalla termenung dan cuba pujuk hati. Terdetik nak tengok sekali lagi test kit tu. Buka beg dan nampak double line!!.

Haaa.. Biar betul. Tadi negative,skrg dah positive. Time tu belum miss period pun lagi tapi sebab terlalu nak tau kan..

Balik rumah dengan hati berbunga.

Letak test kit tu tepi suami. Dia bangun dan tengok..."Ooo..." tu je yg keluar mulut dia tanpa ada rasa teruja..hahah

Bermula lah saatnya pening.muntah.loya.dll. 13 minggu yg sungguh dahsyat. Masuk dapur pun tak boleh... Nasib baik masih cuti sem.

Time ni lah nampak susah payah suami membantu, sabar dan dia lah lakukan semua benda kat rumah.. Kita rehat aje...bahagia sungguh.

Dari situ..

Kehidupan dah mula berubah...
Bajet belanja, amal ibadah, planning,semua memikirkan 'anak yg dikandung'.. Yelah tak sanggup kandungkan anak dalam keadaan kita banyak buat dosa. Jadi cuba jadi sebaik mungkin...walau kadang emo sangatttlah dasyat.

Mengharungi hidup sbg pelajar ,membawa kandungan ke hulu hilir, naik turun bukit,tangga yg beratus2 tu..pergi kuliah,jauh2, kejar waktu dan kejar coaster..masyaAllah.sekarang baru terfikir macam mana la aku dapat harungi semua tu masa mengandung dulu..

9 bulan kandungan dibawa sampaila ke penghujung sem..hampir dgn final exam sem kedua sebelum grad. Syukurnya dapat score subjek bahkan rasanya sgt mudah belajar..

-----

Kali ini. Bila anak dah genap setahun..dalam hati dah berbunga rasa 'nak pegang baby'. Mak aii..sabar dulu.

Akhirny bila anak sulung dah setahun 6 bulan,Allah beri lagi rezeki buat kami. Happy tu memanglah..haha. Sebab rindu zaman mengandung,gemuk dan comel.

Takda alahan dan tak rasa mcm mengandung di awalnya.

Pregnancy kali ini, tidak lah setough dulu. Tapi masih tetap mencabar sebab menjaga toddler yg tengah aktif sangat. Mulut becok dan suka bertanya.

Dan lagilah..
Bila suami kena ke oversea selama sebulan lebih dalam keadaan diri tengah nak sarat dah...masuk 7 bulan...counting2...suami balik nanti dah bulan ke 8!

Still...

Syukur.

Semoga Allah panjangkan umurku untuk mendidik kedua permata ini. Anak sulung dan insyaAllah jika selamat semuanya, c adik juga.

Tapi itulah..

Perjuangan melahirkan bukan suatu yg main2 atau boleh gelak2.. Selalu rasa macam mana kalau Allah takdirkan saat bersalin nanti itulah saat terakhir aku di dunia ini. Syahid..alhamdulillah memang impian.. memikirkan anak2..Allah..sebak juga yer..fikir suami lagi..mcm mana la dia nak urus anak2 kalau aku takda nanti...sebak lagi hati ini.

Pokoknya..dari sekarang kena doa..biarlah Allah berikan yg terbaik. Mana2 pun..andai itu saat dipanggil menghadapnya pun,mungkin itu terbaik.saat paling sakit,kafarah dosa2...

Anak2...inshaAllah pasti di tangan insan2 yg baik. Suami tentunya...dan keluarga.

Doakan...lagi 2 bulan bakal berjihad lagi...bila dah kibar bendera ni.memang nak tak nak kena hadapi...bukan boleh tangguh,takleh minta tunggu...tiba masanya, aku kena hadapi jua.

InshaAllah selamat...doakannnn..ameen..



1 comment:

Hanie said...

Semoga dipermudahkan proses bersalin nanti. Amin :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...