Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Wednesday, November 24, 2010

Pertemuan yang membuka minda

Alhamdulillah ku rafa’kan padaNya Yang Memberiku nafas bagi meneruskan hari-hariku yang entah berapa lama lagi..

Walau ditiup angin kebimbangan.. walau dibisikkan agar jangan teruskan.. I’m still there.. to further it more.. to know about it deeper..

Ketika diri sedang mengulangkaji madah mustolah hadith seorang diri, bertemankan angin yang dingin, berbentengkan jaket PPMA, diri ini didatangi oleh seorang manusia, kelihatannya seperti chinese.. dia senyum lalu berkata, ‘’marhaban..’’.. diri ku membalas senyumnya sambil turut berkata ‘marhaban’’.. pada pandanganku, seorang muslim di sini tidak akan memulakan pertemuan melainkan dengan lafaz salam yang indah..maka kenallah ku bahawa dia ini non-muslim..

“Awak orang cina?” Tanya diriku..

“Oh tidak, saya dari korea, dan awak dari mana ye?”..
balasnya

“Saya orang Malaysia.. panggil saya hanan..pelajar syariah di sini”

“Gembira ditemukan, saya noora..dari markaz lughah, ini tahun pertama saya di sini”

“Owh, sama lah, saya pun di tahun pertama..noora? Tinggal di mana ye?..”

Berlangsunglah sesi perbualan kami tanpa sedikit pun aku menyentuh isu agama.. dan tidak ku mulakan bertanyakan agamanya kerana bimbang jika dia tidak senang denganku.. melihatkan dirinya,ku sudah mampu mengagak… serba sedikit, aku membetulkan penggunaan dhomirnya yang salah ketika berbahasa arab..

“Takpa noora, saya pun sama seperti awak ketika 3bulan lepas.. bahasa arab sangat lambat..”

Aku berhenti murojaah pelajaran,..sambil memandangnya..

“Awak muslim kan pastinya?..”

“Owh sudah tentu saya muslim..err.. dan awak?’’

“Masihiah..i mean..kristian..”

“Owh yeke..gembira bertemu..kami di Malaysia turut wujud kristian, Buddha, hindu.. walaupun majoritinya muslim, tapi kami hidup aman harmoni..”

“Yup, di korea pun wujud, tapi muslim di sana tersangatlah sikit.awak muslim semenjak baby lagi atau baru saja muslim?”

“Em, saya dari kecil lagi muslim..”

>“Awak boleh baca quran? Dalam bahasa arab kan?”

“Yer, quran dibaca dalam bahasa arab, kami diajar dari kecil lagi untuk membaca quran, dan ketika besar, kami diajar untuk memahaminya..err..dan awak, kristian katholik atau apa?”

“Emm..what is it? Katholic?”

Owh tidak apa.. ingatkan awak seperti kebanyakan penganut kristian lain, setengahnya katholic..ortodok..awak ada bible?”

“Ya, ada, sekejap saya ambilkan..”

Dia mengeluarkan sebuah kitab setebal quran, yang berwarna pink..

“Ini bible..mahu tengok?”

“Ya, boleh kan? Err.. saya dengar ada new and old.. yang ini apa ye?”

Aku lihat di dalamnya ada sesetengah ayat yang dia highlight kan..pasti dia dalam proses mempelajarinya..

“Ini merangkumi dua-dua, old and new.. dan yang kecil ini, new testament.. oh..awak tahu ye..dan awak ada quran?”

“Saya tahu tentangnya, apa perbezaanyya ye? “

Sambil mengambil al-quran di tepi, ku tatap al-quranku yang di dalamnya ada terjemahan..lalu ku beri padanya.. sambil itu ku dengar penerangannya tentang hal itu..

“Old testament menerangkan mengenai kedatangan Jesus, manakala new testament mengenai kehidupannya hingga kematiannya..”

“Owh..dia mati ye.. bukan ke dia tuhan kamu?”

“Ye, dia diarahkan oleh Allah untuk turun ke dunia melakukan pengorbanan..darahnya itu merupakan pengorbanannya, untuk melepaskan manusia lain dari dosa yang dilakukan oleh Adam..anda pernah dengar tentang Adam? Dia memulakan kehidupan kita berdosa, menyebabkan kita tidak dapat kembali ke heaven, awal dulu, dia dilarang oleh Allah dari makan buah epal di syurga, disebabkan dia makannya, maka dia diusir ke bumi. Kehidupan manusia dari dulu dalam keadaan berdosa, lalu Jesus relakan dirinya dikorbankan untuk melepaskan kita dari dosa Adam..Jesus sanggup lakukannya..”

Diriku mula gundah, bimbang jika tersilap kata..

“Err.. you mentioned ALLAH?” saya bertanya..

“Ya, kami percaya Allah itu tuhan..”

>“Ok, kita kembali pada cerita sebelumnya..dalam agama kami, Adam merupakan makhluk pertama yang Allah ciptakan, dan tempat tinggalnya di syurga, betullah Allah melarangnya dari makan sejenis buah di sana, namun ia bukanlah epal menurut kami.. lalu dia dibisikkan oleh Syaitan untuk memakannya, kononnya Allah melarangnya dari makan buah ini kerana buah ini akan mengekalkan mereka dalam syurga..(teringat cerita dari surah al-a’raf)..Adam lupa bahawa Allah pernah menyuruhnya untuk menjauhi pohon itu, dan bahawa syaitan itu musuh di awal penciptaannya lagi..Adam makan buah itu, lalu Allah said that..bukankah aku sudah beritahu kamu agar menjauhi pohon itu, serta syaitan itu musuh? ..lalu Allah menghukumnya dengan mengusir keluar dari syurga, diletak di dunia..”

>“O…seperti itu ya..”

“Boleh saya sambung?..”

“Of course..”

Namun, tidaklah kita dikatakan berdosa,, kerana Adam telah bertaubat dari dosanya, dan Allah menerima taubatnya..manakala Jesus pula hanyalah nabi yang diutuskan untuk memberi peringatan pada kaumnya”

“Bagi kami, individu lain tidak akan menanggung kesalahan orang lain..” sambung ku lagi

“mereka yang berdosa ialah yang melakukan kejahatan,berkata buruk, dan sebagainya..”
ku terangkan.

“Jadi, awak maksudkan kita tidak berdosa?”..dia bertanya..

“Pastinya setiap kita berdosa, tidak boleh lari lagi.. but kita boleh mnta keampunan selagi ada nyawa..”

“Saya dengar kamu percaya bahawa di akhirat nanti, akan ada timbangan kebaikan dan keburukan..kan?”
noora bertanya padaku..

“Yup, ia nya seperti ini..” aku menunjukkan tanganku..

“Boleh terangkan?’’

Sambil menggayakan tangan, aku menerangkan serba sedikit..

“Jika keburukan itu lebih banyak, maka, kami percaya bahawa kami akan dihantar ke neraka, disucikan dari dosa, dan akhirnya kami tetap akan ke syurga.. kerana kami percaya setiap insane yang melafazkan bahawa tiada tuhan melainkan ALLAH akan masuk syurga..tempat pertama manusia ada, tempat itulah kita akan kembali”

“Owh, begitu.. namun, berbeza pastinya, kami pula percaya bahawa semua orang yang percaya akan Jesus melakukan pengorbanan itu pasti akan masuk syurga..”

“Emm..boleh saya tahu? Hanya untuk gain knowledge.. “

“Ya, apa ye?”

“Kamu kata Jesus itu orang yang diperintah oleh Allah ke dunia melakukan pengorbanan, dalam masa yang sama, dia tuhan, dan dia juga kamu percaya sebagai anak tuhan, kan?..err… kalau tak silap, konsep trinity, bukan?”

“Owh..kamu tahu yer pasal trinity.. Ya, Jesus itu dalam tiga hal, dia adalah father, dia adalah anak tuhan, dan dia adalah the holy spirit(god).

“Bagaimana dirinya mengarahkan dirinya(berdasarkan konsep itu)..seperti saya, berkata pada diri sendiri, ‘pergilah ke maktabah’..err..saya benar-benar confius…boleh awak terangkan?”

“Ya, dia adalah orang itu, dan dia adalah tuhan yang menyuruh dirinya melakukan penngorbanan itu..emm..sangat sukar untuk saya terangkan..kamu perlu sntiasa pinta pada tuhan agar diberi keimanan tentang trinity ini..ia suatu yang dalaman..”

Intahat al-qissoh fi haza blog..

I'd cut some parts of my story.. hihi.. It was hard to be shared here.. Despite what we had discussed (in order to gain more knowledge) were simples..not too deeper..just because I felt scared to face any detractors..

Tob'an, I can said that nothing(zero) I can believe for in the concept of trinity, it was really really really out of mind..logically not.in other words,impossible..

Alhamdulillah.. thanks to Allah for giving me this golden oppurtunity.. studying at this jamiah, and facing peoples from other countries..

To be continued....when I'm faarighoh..

Allahumma tsabit qolbi ala diinik..

Wallahua’alam…

1 comment:

musafir ilmu said...

allahu yusalamak..
ma'akitaufiq..in-syaallah...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...