Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Sunday, November 4, 2012

'Work' is just a part of it ~ not 'the main purpose'

Bismillah..

Alhamdulillah lagi dan lagi....tiap kali dilafaz alhamdulillah... tiap kali itulah kita akan rasa lega,, bersyukur, tak jeles dengan orang, tak rasa tak puas hati, rasa tenang dan syukur, gembira dan lapang dengan apa yang ada..

Pokoknya hari ni, suami dah keluar awal2, kul 9 pagi lagi untuk temani pensyarah2 dari UIA yang datang lawat Jordan University...dan saya yang bakal exam bersendirian di rumah.. Namun ihtimal suami balik zohor nanti, dan time itu, saya pula yang akan keluar membawa adik2 baru yang minta tolong teman ke pejabat post di Balad, setengah jam dari sini..dan insyaAllah urusan tak lama kat sana.. Sejurus dekat asar saya akan pulang... dan lepas asar pula, suami yang akan keluar mengajar junior2 madah ulum quran dalam bab tertentu... (T_T)... masyaAllah..lepas tu, sejurus lepas maghrib, kami akan sama2 pi talaqi bersama Syeikh Solah Al-Khalidi, suami urus tentang live-streaming syeikh.. jadi, dia akan pergi awal sikit. hampir seharian kami tak jumpa dan borak2 hanya lepas sampai umah dalam kul 8 malam nanti...kebetulan dia puasa hari ni, so, time beliau buka puasa tu la saya boleh temankan :)

Bila pikir2 ....

Cabaran dalam rumahtangga bermula apabila suami mendapat 'kerja'.. means kerja tetap atau tak tetap itu sama saja... benar2 cabaran... apatah lagi isteri juga kerja sekalipun sebagai penuntut ilmu... nak boleh ke bertemu mata, borak2, gurau2, bukan suatu yang mudah.. dan wajiblah akan mula timbul rasa 'cemburu' dll.. tapi kematangan kita lah yang boleh atasi hal2 remeh tu...

I knew my husband does not like to be a lecturer.. dan kepakaran dia pun ke arah teknikal, pengurusan dan lain2.. Jadi saya tanya dia, ''abang nak sambung master kan ? hanani dengar dari ust nasir haritu, biasanya yang sambung belajar ni bidang kerjanya ke arah pensyarah..''

Tapi dia jawab .. ''Bukan lah sebab kerja sangat pun abang nak sambung .. cuma belajar tu seronok...''

Dush.Dush... kena tumbuk oleh diri sendiri. Saya tahu beliau seorang yang skema, jadi tak pelik kalau dia rasa seronok duk dalam kelas 'berjam2' walaupun ngantuk, tulis, duk maktabah, buat assingment, ada cikgu dll..

Betul tu..

So, dapat satu pengajaran untuk diri sendiri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...