Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Wednesday, January 1, 2014

Last update sebelum...

Assalamualaikum wbt :)

Salam pembuka bicara, selamat tahun baru masihi buat semua. Rasa segan nak wish, tapi rasa terlalu keterlaluan pula kalau langsung buat macam tak da apa2.

Tahun tetap akan berlalu, kita yg hidup tetap akan hidup. Seiring meningkatnya usia, haruslah meningkat kematangan, meningkat amal dan meningkat lah hasilnya.

Kini berada di hujung-hujung kehamilan, syukur pada Allah kerana memberi peluang untuk hambaNYA ini menimba pengalaman hingga kini, ia suatu yang sangat indah untuk diceritakan.

Sakit?

Yup, sudah ada mild contraction sudah hampir seminggu. Perut sering mengeras macam batu, sakit belakang dan sakit pinggang makin menjadi2. Kadang pukul 4 pagi terbangun dek merasa penangan contraction. Tiap kali ia datang, saya hanya mengukir senyum sambil menahan sakit dan set masa, teknik pernafasan yang dipelajari cuba diaplikasi, yelah, sakit belum teruk lagi kan.. kalau dah teruk, tak tahulah sempat nak fikir teknik atau tak. gembira dengan tanda ini. Semoga segalanya berjalan lancar.

Dalam gembira dan berdebar untuk menyambut insan baru. Sesekali saya menangis dan terasa sebak. Andai ditakdirkan apa-apa komplikasi berlaku sewaktu proses kelahiran, saya redha dan pasrah... dan andai ia terjadi, justeru masa bersama suami tercinta dan masa untuk banyakkan taubat + amal berbaki tak lama. Takut, gembira, sedih, sayu, bimbang, mengharap... semuanya ada.. :'(

Benarlah bila orang kata di hujung2 ini emosi jadi tidak menentu. Kadang kita jadi terlebih excited, kadang kita jadi senyap, suka termenung dan berfikir... saya juga menyedari hujung2 ini suka sangat borak dengan suami, muhasabah diri, muhasabah tujuan perkahwinan, muhasabah masa depan dan sebagainya. dan pastinya yang pertama2 sekali akan mengeluarkan air mata ialah mak buyung ini sambil gosok2 perut bimbang takut baby terkesan dengan tangisan bondanya...

Dek suka sangat search2, boleh kata macam2 istilah dah lekat kat kepala... braxton hicks, perineum, active labour, cervix, VE, CTG, postarior, oligohydramnious, fetal distress, induce, ... macam2 lah.. ulang dan ulang baca, baca pengalaman orang, baca proses2, mendalami anatomy badan wanita mengandung, belajar komplikasi2 yang boleh timbul dan sebagainya. (Ceh, memang minat bab ni, tapi ditakdirkan tak jadi Doktor...)

Buat semua teman-teman blog, teman2 persekolahan dan universiti, keluarga tercinta dari kedua2 pihak..dan khasnya buat suami tersayang..

Selaku orang asing di bumi Allah ini, kita memang akan merasai "makin jauh" dari titik permulaan, dan "makin hampir dengan titik pengakhiran...

Syukur dan gembira dengan pengalaman mengandung sampai 9 bulan lebih ini, macam2 dapat ditimba. Apatah lagi bila berkongsi dengan yang tersayang.. suami, ibu, adik beradik... yang berat terasa ringan, yang sukar terasa mudah....

Terima kasih pada semua yang memberi sokongan.... doakan segala proses kelahiran nanti berjalan lancar, doakan kedua ibu dan anak selamat,,dan doakan moga Allah ampuni segala dosaku...

Maafkan segala salah silap diriku yang kerdil ini, yang masih lagi belajar... kadang tersilap, kadang terlebih semangat, kadang malas, kadang marah, kadang terlebih riang....

Semoga kita bertemu lagi di next entry... *jika diizinkan Allah*

Semoga mujahidah kecil ini selamat melihat dunia yg fana...



  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...