Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Sunday, August 10, 2014

Graduate

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah hehe, insyaAllah jika diizinkan olehNya, semester ini merupakan final sem walaupun sepatutnya semester lepas saya graduate selaku pemegang ijazah sarjana muda usuluddin dari University Of Jordan, Amman.

Apapun, kita merancang, sejak dari tahun 1 lagi, sering sebut2, nak grad tepat pada masa, dan dapat hadiri majlis convocation, bla bla bla... tapi siapa sangka, kahwin, mengandung dan semua... sehingga terpaksa drop beberapa subjek demi maslahah diri sendiri... alahan terukk .. tak kurang juga kesilapan diri sendiri, bila rasa kurang 'ngamm' dengan pensyarah, maka saya dengan senangnya klik butang drop untuk subjek tersebut.. pernah berlaku untuk subjek hafazan, komputer dll.. :'( menyesal eh? hehe , namun saya panjatkan syukur pada Allah SWT sebab sepanjang berada di univ ni, belum pernah fail mana2 subjek.. paling rendah pernah dapat ialah C- ....

Nak dapat alif tu pun menangis2 dulu, bukan mudah sebab berdepan dengan sistem universiti yang sangat pelik... dia kuotakan bilangan pelajar untuk setiap gred.... hanya 10% dari bilangan pelajar sahaja dibernarkan untuk dapat A, 15 % untuk B dan sebagainya.. means kalau pelajar 60 orang, hanya 6 orang yang tertinggi sahaja akan dapat A. (walaubagaimanapun, syukur pada Allah, at least ada hikmahNya, usaha kena lebih dll)..

Doakan segalanya berjalan lancar, minat saya pada bidang akademik ni usah cakaplah, tapi minat sahaja tanpa usaha dan itqan yang betul2 macam rajin baca kitab, dll, tu tak jadi apa jugak...

InsyaAllah jika diberi peluang dan ruang, saya dan suami akan terus menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi.. jika dapat, insyaAllah beralih ke bidang fiqh wa usuluh pula... fikir punya fikir, nak sambung kat malaysia ke kat mana? namun atas permintaan ibuku, minta sambung kat Malaysia, insyaAllah akan dipenuhi, sayang ma <3 di="" else....="" impian="" jordan="" nbsp="" or="" p="" sambung="" somewhere="" turki="" uk="" untuk="">
Yang penting, kita berdoa dan terus berdoa, minta dijadikan antara orang yang berkhidmat untuk agamaNYA, moga dia tempatkan kita mana2 tempat yang terbaik, sesuai dengan kemampuan kita....

Rabbuna yassir... :)

Doakan kami sekeluarga moga menjadi antara educated family... ameen.... untuk agama, ummah dan negara...

Ya Allah kabulkanlah... 

1 comment:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...