Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Monday, August 11, 2014

Tarbiah, main, anak

Assalamualaikum wbt.

Suka saya nak kongsi sebuah perkongsian dari salah seorang kakak(dewasa dari ku berbelas-belas tahun) yang sudah pun miliki 3 orang anak... saya sangat kagum dengan keluarga itu, bayt adda'wah, suami hebat, isteri hebat, anak2 pun hebat...

Saya perhatikan anak2 kakak ini, berbeza dengan anak2 yang lain... Di usia 12 tahun, anak sulungnya kelihatan sangat matang, tak main berlebihan macam kanak2 lain, anak perempuannya juga kelihatan matang...

Cuma satu masa, semasa makan2 bersama... kakak ini pesan (lebih kurang ayat dia) : "Anak sulung biasanya sangat kesian, kita biasanya sangat excited terima anak, macam2 impian yang kita tanam, macam2 perancangan kita letak untuk tarbiah dia, jadi dia merupakan anak yang paling disiplin, paling strict, berbeza dengan anak2 yang lain, bila ada anak kedua dan seterusnya, baru kita perasan, kita rupanya sangat strict dalam mendidik anak pertama dulu.."

Macam mana tu kak? saya soal untuk diberi contoh yang lebih memahamkan saya...

"Yelah, kita tak bagi dia main tu main ni, tak bagi dia buat perkara tertentu sebab kita nak dia jadi macam yang kita impikan..jadi bila budak2 lain duk main, dia tak main skali... memang ada kelebihan dia, dia kelihatan matang dan mungkin lagi cerdik, tapi kanak2 kan ada dunia dia, biar dia lalui semua tu..." 

Oo... sekarang saya faham apa maksud yang cuba disampaikan, khasnya pada saya dan rakan2 yang pertama kali menimang cahaya mata...

Berilah kanak2 tu ruang untuk mereka teroka dunia mereka, bermain kejar2, tembak tembak dll... itu cara mereka membesar, kalau perlukan alat mainan yang sesuai, berikanlah sekalipun kadang2 ia nampak macam kebudakan.. macam anak patung ke... dah memang namanya budak2...

Apapun, Islam ajar kita untuk mengambil "kesederhanaan" dalam sesuatu perkara...

Jangan terlalu longgar dalam mendidik anak, dan jangan terlalu strict.... ambil lah yang pertengahan...

Jujurnya saya tak berapa berkenan dengan cara sesetengah arab(boleh dikatakan majoriti)... bila kita pakaikan tudung pada kanak2 atau bayi, mereka akan tegur,

"kenapa pakaikan dia tudung? dia kecik lagi.." (yelah, anak dia yang umur 12 tahun tu pun masih pakai skirt, headband bagai)...

"Saja je tutup kepala dia, sebab panas ni tak elok dia terdedah kena cahaya matahari, tak bawa topi" (kadang macam ni jawapan saya).. lagipun bukan selalu pun, buka tutup buka tutup... untuk bayi 6 bulan ke atas, cukup sekadar kita ajar dia kadang2, biar dia kenal sikit.. walaupun masih kecik sangat, percaya lah,, kesannya tetap ada...   lainlah kita mewajibkan budak2 tu pakai-- no ok.

Bagi mereka, usia bawah baligh ni walaupun dah 14, 15tahun, still masih dibenarkan untuk on off hijab.... hm, padahal dah besar sangat tu....

Dr pensyarahku pernah mengakui kesilapan ini.. katanya "kita arab selalu lewat mendidik anak... masa besar, kita harap dia betul2 ikut syarak, tpi masa kecik kita tak pernah ajar dia!"

Percaya tak kalau saya katakan hanya budak melayu je yang pakai tudung kat sekolah sini, sekolah tadika dan sekolah rendah! the rest ----- masih berskirt, seluar jeans, headband, ikat rambut dll..tak pelik, bahkan mereka pelik tengok kita pakaikan tudung untuk budak sekolah rendah, apatah lagi kalau tadika kan.

Ada orang sebab nak sangat anaknya jadi ulat buku, tiap masa bagi buku je.... mainan pun buku, apa2 pun buku.. bagus tu, tapi dia juga memerlukan perkara lain untuk diterokai selain buku....

Macam tu lah lebih kurang seposen dari saya...

Belum ada pengalaman, ini kan anak pertama, jadi hanya share orang lain punya pengalaman. :)

______________________________

Antara tarbiah ruhaniah cadangan sepuluh sen dari saya :

1) Beri anak dengar alquran, at least sekali sehari....! jangan jangan jangan langsung tak baca alquran dalam sehari... sebaiknya untuk kita yang masih menyusukan anak, semasa menyusu tu, bolehlah kita isi dengan baca alquran, selain kesan pada anak, kesan juga pada susu yang mengalir dalam badan kita tu right?

2) Joinkan dia dalam majlis ilmu... selain kita mengajar dia untuk socialize dengan orang, dia juga insyaAllah akan terkesan dengan rahmat yang ada dalam majlis ilmu tersebut.. ramai bimbang takut anak nangis dan ganggu.. yup, itu kita kena usaha agar anak dapat tenangkan diri dalam majlis ilmu hingga tak ganggu orang.. bawalah mainan dia, buku, atau apa2 sahaja yang kita fikir boleh lalikan dia kejap.

3) Zikir selalu.... dodoikan anak, bagi susu dsbgnya....

4) Elakkan lagu2 yang kurang elok, bahasa2 yang kurang elok..

5) Jaga makan dia, usaha sedaya upaya untuk elakkan makanan2 yang kurang elok, khasnya dari luar rumah... kenalkan dia dengan makanan sunnah.. tamar, madu dll..

______________________________

Antara permainan yang kita boleh buat selalu :

1) main sorok2 ... mungkin belakang bantal, tutupkan kepala kita dengan kain, biarkan baby tu cari kita.. dia akan dengan sendiri tarik kain tersebut, cari kita dan gelak2 bila dah nampak muka umi nya di sebalik kain tu... ulang dan ulang permainan ni.... bila dah besar sket, boleh main sorok2 belakang pintu pula..

*permainan ni ajar dia untuk raikan perasaan ingin tahu tu..
*ajar dia untuk usaha dan usaha
*ajar dia untuk berani

2) koyak-koyakkan kertas... cuma pastikan kita ada sepanjang masa di sisi anak untuk permainan ni sebab budak akan cuba masukkan kertas dalam mulut.... baby akan cuba pegang kertas kecik2 yang kita koyakkan, dia angkat, letak, kita boleh tiup2kan kertas tu hingga bertaburan..... she'll try so hard untuk ambik kertas yang bertaburan tu..... dia juga akan gelak2 bila tengok kertas kecik2 tu terbang...

*teach her to focus, budak2 biasanya sukar nak pegang benda kecik2, tapi kalau dia fokus dan usaha, dia akan mampu pegang kertas tu..

dll...

Boleh berikan cadangan kalian kat bawah ye kalau ada sesuatu yang menarik untuk kita lakukan bersama ke arah didik anak kita > terbaik rohaninya, terbaik juga mindanya.

Ok lah, ada kelas computer pulak...... learning about how to make website, web page.... chayyuk hanani!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...