Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Friday, January 1, 2010

Hebatnya orang mukmin

Assalamualaikum warahmatuLLah.

Hari yang mulia ini menyaksikan seorang ahli qoryah saya pergi mengahadap Ilahi. Allahyarham pak cik Ghoni menghembuskan nafas terakhir pada maghrib semalam,malam jumaat. Jenazah disempurnakan pada hari ini, Jumaat. Disayukan lagi dengan hujan yang turun renyai-renyai serta para penziarah Allahyarham yang sangat ramai sehingga kereta melimpah ruah memenuhi jalan.

Hati saya cenderung untuk menyingkap firmanNya yang bermaksud : ‘’……..dan berilah khabar gembira terhadap mereka yang sabar’’-surah al-Baqarah ayat 155.

Kemudian sabda Rasulullah s.a.w yang bererti : ‘’ Amat menghairankan sekali perihal orang mukmin itu, sesungguhnya semua keadaannya adalah baik baginya, dan hal ini tidak berlaku melainkan kepada orang mukmin sahaja, apabila dia diberikan kesenangan, diapun bersyukur, maka jadilah hal itu baik baginya, sedangkan apabila dia ditimpa kesukaran, yakni yang memberi mudharat kepadanya, dia pun bersabar, lalu jadilah hal yang demikian itu pun baik baginya.’’-(HR MUSLIM)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...