Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Thursday, June 24, 2010

Jika dibuka peluang untuk mengembara jauh, jangan lepaskan!!

Assalamualaikum warahmatuLLah.

Alhamdulillah dapat menukar template. Kecenderungan terhadap berlatar belakangkan alam semulajadi teramat tinggi, justeru, saya sekali lagi mengubah template. Em.. Kadang-kadang mata kita ingin melihat suatu kelainan, maka tidak salah sekali sekala menghias rumah.

Pening untuk menaip entry kali ini. Lagi pening memikirkan tajuk. Bab tajuk lah yang paling sukar bagi saya setiap kali ingin letak entry baru..

Dari sinilah kita bermula,
bermula dengan tidak tahu apa-apa..

Semuanya kelihatan sudah berubah,
Dari diri ini bayi yang hanya tahu minum susu, tidur..
Kemudian meniarap, merangkak, serta bertatih,
Kemudian dihantar ke tadika, sekolah rendah dan sekolah menengah,
Semuanya di bawah pengawasan ibu dan ayah,
Kini diri ini hanya menanti saat untuk melepaskan ikatan tali pergantungan dari mereka,
berbekalkan kepercayaan yang diberikan,
serta nasihat yang tak lekang,
fuuh..debaran demi debaran,
Kian terasa ia,
Inilah gambaran seorang anak perempuan yang bakal berjauhan dari insan tersayang, (ibubapa)


Teman-teman yang bakal ke Timur tengah sekalian,
Dengan hijrah itulah kita peroleh pengalaman baru, pengalaman yang bakal mematangkan jiwa serta emosi. Di situlah kita bina kekuatan. Sebagaimana hijrahnya Rasulullah s.a.w bersama para sahabat dan penduduk Mekah yang telah Islam (Muhajirin) ke Madinah, di samping mencari ketenangan dari gangguan musyrikin Mekah, mereka turut bina kekuatan mental dan fizikal untuk menghadapi hari seterusnya.

Bisyr pernah berkata : ''Wahai para qari, mengembaralah, nescaya kamu menjadi baik. Sesungguhnya keadaan air apabila mengalir akan menjadi elok, apabila lama bertakung pada suatu tempat, berubahlah ia.''

Fahamkah akan kata-kata tersebut?
Ibaratnya air longkang yang mengalir dengan baik, serta air longkang yang tersumbat (bertakung), manakah yang lebih baik?..

Sesungguhnya setiap kebaikan itu datangnya dari Allah. Di mana sahaja kita berada, pasti kebaikan itu turut serta kerana Allah itu ar-Rohim sifatnya, sangat kasih dan sayang akan orang mukmin. Yang paling penting, niat hati tersebut. Apakah yang ingin dicari?..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...