Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Wednesday, July 7, 2010

Bawa diri dan harapan


''Ee..takutnya, dahlah duk sebelah negara Palestin!''

''Yelah, tak pasal mati kat sana. Huii..ana tak nak!''


Kadang-kadang tatkala telinga terdedah pada suara-suara sebegitu, terasa bagai nak meletup. Namun, biarkan sahaja.

Benar lah apa yang diperkatakan, apabila kita membawa diri ke negara orang, maka persiapkan hati dan perasaan untuk menerima apa jua risiko yang bakal berlaku. Tidak mustahil, baru sahaja menjejakkan kaki di bumi yang cukup jauh dari negara asal, tiba-tiba ''dik, ayah dah meninggal'', atau ''kak long, ibu masuk wad icu''..

Menangis tak berlagu lah jadinya, apatah lagi bagi yang pertama kali membawa diri jauh dari keluarga tersayang.

Sebaiknya, sebelum melakukan penghijrahan ke mana sahaja tempat di dunia ini, usahlah meletak gambaran-gambaran yang terlalu indah, serta usahlah berharap untuk bersifat seperti sifat asal kita di rumah sendiri. Sebaliknya perlulah melatih diri berkongsi hidup dengan rakan-rakan@senior, mereka lah ibu bapa, dan mereka jualah adik-beradik.

Salah satu perkara yang amat penting ialah, tidak banyak mengkritik akan ahwal baru tersebut, tapi banyakkan membiasakan diri dengannya. Perlu diingat bahawa pemergian itu bukanlah untuk mencari kesenangan dan keriangan, melainkan itu hanyalah sampingan semata. Tujuan utama itulah yang perlu didahulukan, yakni ''gali ilmu dan bahasa arab''...

P/S : Peringatan dan motivasi diri sendiri dan sahabat sedauroh

2 comments:

nadhirah said...

slamt b'juang kak

Ibnu Azmi yang ke-2 said...

btol kate c.ni kte 2.......
nk blaja,kne kte yang sesuaikn dri ngan keadaan sekeliling,bukan keadaan sekeliling yang sesuaikn dri ngan kte......
bg spe2 yang rse keadaan sekeliling yang prlu dibiasekn ngan diri die,maka die adalah t'masuk dlm golongan orang2 yang lemah....
(ana pn xdpt buat 100% ape yang ana kte 2,cme sme2 ah kte berjemaah dalam mujahadah utk m'cri ilmu ALLAH)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...