Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Thursday, May 16, 2013

Saat yang mencabar

Glup ... sambil telan air liur yang tawar, tengkuk yang tengah perit, kepala yang pusing..

Alhamdulillah ku rafa'kan ke hadrat Ilahi kerana limpah kurniaNYA aku masih hidup hari ni. Walaupun semalam rasa macam dah nak matikah diriku? Sore dan strep throat sangat-sangat memeritkan, campur dengan kemalasan dan nausea yang menyerang.

Yup. ini satu fatrah cabaran yang perlu ditempuhi. Setiap orang berbeza cabarannya. Ada yang tak perlu lalui bermacam bagai ini. Ada yang kena jugakkkk :'(

Kadang tengah-tengah malam bangun. hehe..

Takpa.. apapun, alhamdulillah ku sebut berkali-kali. Walaupun perancangan sebelum ni tak menjadi, tapi kami dah start dengan perancangan baru.. Tapi kali ini encik abang perlu lagi banyak usaha lah supaya kita tak nyusahkan orang nanti...^^ sbb nak terima orang baru kan.. Mungkin Allah dengar mcm mana rasa sunyi aku tiap kali cik abang ada kerja kat luar..ahahaha..dan memang dah bajet mcm ni, iaitu jika dah lepas jawatan maka bolehlah prepare utk orang baru.

Bak kata kawang-kawang : "Kawen kita boleh lak merancang, tpi utk lepas tu takkan tak merancang.."

Yosh.

Kawen muda ni semua mende kena rancang... hatta  di Malaysia pon kena rancang, apatah lg duk negara orang...... dan kena lah terima untuk berjimat sket sbanyak.... Contoh aku bg : korang merancang utk baby.. yup, katakalanlah bajet bersalin normal rm 1000... dan katakanlah bajet bersalin secara operate, rm2000... nak tak nak, korang kena prepare lebih dari rm2000, in case problem kena operate la, baby kena duk dalam inkubator ke kan... Kalau tak prepare, tup2 kena operate , terpaksa minta derma sana sini..

Moga Allah mudahkan semua urusan ini..

Kering poket suami bulan ni sebab banyak sakit dan kena wat ujian itu ini..campur dgn gaji dpt lambat.. hb rendah, low blood pressure lg. Kena beli ubat mcm2. checkup dokter sbb hb low. Selera makan punyalah banyak, tapi lepas makan je terus rasa bergelora jiwa raga tengkuk ni.. dan tentu skali nak pi dapur kadang2 rasa enggak boleh, jadi dialah yg penat2 tolong masakkan...tapi time aku semangat, aku akan masak dgn senang hati walaupon lepas tu rasa poning..

Ujian utk dia..sabar ye cik abangku yang rajin.

InsyaAllah dlm setiap kesusahan itu ada ksenangan..

Aku yakin 100% dgn Allah biarlah apapun manusia cakap.. Diri kita pon kita tak mampu jamin adanya rezeki sepanjang masa, tapi tuptup tengok tiap hari dapat makan..

Allah dah sebut : "Kami lah yang memberi rezeki pada kamu dan mereka..." (al-an'am : 151)

Apapun, semua ini di tangan Allah.. Jika kekal  sampai 9 bulan, kami bersyukur.. Jika berlaku apa-apa, kami beristighfar...pasti segalanya punyai hikmah...:)

Chayyuk and welcome buat korang (satu atau dua)...

p/s : peritnya ibu kita kan? mcm mana lah dia terus teguh mengandungkan 9 orang ... semua berat2 plak tu...sayang ma ayah so muchh!

2 comments:

Ruhiyah Sakinah said...

Tahniah nani dan baith.Seronooooooooookknya ada anak di usia muda.

Ia satu rezeki. Rahmah dan Mawaddah :)

Nur Hanani Fadzilah said...

Alhamdulillah :)

Akak doakan yer moga dipermudah segalanya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...