Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Sunday, April 10, 2011

Kenapa sering tergesa-gesa

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah terus-terusan diangkat kpd Allah.. banyak perkara telah selesai, namun masih banyak yg belum selesai.. dan yg pasti belum selesai ialah perjalanan menuju ke kampung akhirat..

Fatrah imtihan masih belum berakhir..masih berbaki satu paper.. iaitu usul iman.. bukan mudah utk dibahaskn tentang madah ini, madah yg paling menarik.. dukturah marwah sering menyebut :

"Sesetengah apa yg kamu pelajari, hanyalah ibarat ubat yg disediakan utk sebarang ancaman penyakit.. kamu lah doktor, mengubati mereka yg tidak kenal siapa itu Allah, mengubati mereka yg menafikan wujudnya tuhan, yg mentigakan Allah dlm zahir lafaz."

Dan kami terkedu dlm fikir.. benarkah suatu masa nanti kami mampu menyampaikan sbagaimana yg dukturah kami sampaikan.. berbicara brsama pelbagai lapisan masyarakat yg berbeza tahap iman dn ilmu.. ya robb..

Jujurnya, diri ini tertekan .. jiwa dn iman menangis pabila tidak mampu menyampaikan "Allah itu satu..dan DIA bukan Jesus kamu..".. benarlah, manusia ini sangat tergesa2.. diri ini tidak sabar dalam menghadapi mereka, tidak sabar dalam segenap perkara..

"Saya berharap suatu masa nanti saya mampu menjadi seorang pembawa manusia pada kebenaran.. memberitakan manusia tentang pengorbanan jesus.." kata kawan.

"dan saya juga sama seperti kamu.. ingin membawa manusia pd kebenaran.."

Bukan mudah.. utk merasuk fikiran seseorang yg telah berpegang teguh dgn pegangannya.. sebagaimana kita.. begitu lah mereka.. bayangkan.. dengan hanya bercerita tentang jesus, dia boleh menangis.. menangis dii hadapan seorang insan yg turut mencintai Nabi Isa a.s.. tapi sebab 'cinta' itu pastinya berbeza antara kita dan dia..

"Kita sama kan, kita sama2 menyintai Isa.."

"yer?"-soalnya

"yer, Nabi Isa berpuasa kan?"

"iya.."-jawabnya

"kami(muslim) juga berpuasa.."

"Oo.. saya juga berpuasa.. tapi jarang2.."-katanya

"Oo.. takpe.. hm.. Nabi Isa berkhatan kan.."

"Ya.. awal kelahirannya dulu.."-dia membalas

"Kami(muslim) juga berkhatan..kamu tahu kan? beberapa hari selepas dilahirkan.."

~senyap~

---------------------

Kadang2 kita rasa tidak sabar..
kita inginkan suatu itu dengan segera..
"Ya Allah.. segerakan.. cepatkanlah.. mudahkanlah...."

Sedangkan Rasulullah nak bentuk satu aqidah di Makkah dahulu .. 13 tahun.. kan? masa yg lama..

Kita sering minta dipermudahkan.. yes.. tidak salah.. tp dalam menghadapi susah..

Ingatlah...

Tidak ada seorang daie melalui jalan yg mudah.. susah itu ibarat garam dn gula..

Ingat-ingat..bahawa..

Setiap kita adalah daie.. kita bawa imej Islam ke merata tempat.. jika baik, maka, tidak mustahil ada hati yg tertarik.. jika buruk imej yg kita bawah, tahu2lah sndiri..

Kita berdoalah mudah2an disucikan jiwa karat kita ini dari kekotoran maksiat dn dosa.. yg menghalang nur iman dari menembusi hati2 mereka yg masih terhijab..

-------------------------------------------
Belajarlah.. saya sendiri dlm fatrah belajar.. belajar scara prsendirian dgn doktor.. bak kata ayah
"jangan belajar pasal Islam saje smpai tak tahu tentang agama lain.."

Kita sndiri dn sedara muslim memerlukan ubat. krn setiap dari kita kini tengah sakit.. ada fasiq, ada munafiq, ada 'asi.. dn mcm2..

Wallahua'lam....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...