Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Thursday, June 27, 2013

Macam mana muslimah nak confident

Dalam sharing bersama akhawat baru-baru ni, tiap kali ada yang nak bagi pandangan, nak jawab soalan dll, saya akan mintanya berdiri.. 

"Tahu tak kenapa akak minta korang berdiri bila nak bagi pandangan?"

Ada yang jawab :
"Untuk confident"
"Eye contact"
"Yakin diri"
"Berani"

"Semua betul.... !" saya membalas

Cantik. Jadi inilah masanya untuk bina confident! Hari pertama slot ini diadakan, saya diberi tajuk : Tokoh Wanita Islam. 

Bila memberi perumpamaan wanita ini ibarat sekuntum bunga mawar, wangi, cantik, mekar.. 
Bila tua, sedikit demi sedikit, kita makin mengecil kembali, kelopak jatuh satu persatu. Bererti hilangnya satu persatu ; keupayaan, kecantikan, kekuatan, kemegahan.. Tapi wangi kita masih lagi kekal, kebaikan dan jasa baik yang ikhlas kerana Allah pasti akan kekal, sekalipun kita dah tiada di dunia ini. 

Begitulah yang terjadi pada mereka, tokoh2 wanita Islam dari zaman dulu hingga zaman sekarang :')

Ketika muda inilah masa untuk memberi! melakar pelangi dalam hidup, membina sejarah buat agama, jika tidak pun, sejarah untuk diri sendiri. 

Dari tak berani, kepada berani...
Dari takut2 nak cakap di depan, rasa confident.. 
Dari segan2, jadi seorang yang tegas. 

______________________

Confidence/ keyakinan tidak akan datang melainkan :
 
- Niat untuk memberi / share / kongsi apa yang kita mampu
- niat sangat penting, niat lah yang boleh buat kita fokus apa yang kita ingin sampaikan pada hari tersebut

- Persediaan diri 
- bersedia dengan ilmu, hujjah, sedikit sebanyak dalil dari alquran dan assunnah 
- bersedia dengan cerita, kisah-kisah bermanfaat, kisah-kisah seloka yang ada kebaikan
- bersedia dengan soalan-soalan untuk dilontarkan 
- bersedia dengan pakaian sopan, kemas dan tidak merunsingkan
- bersedia dengan permainan in case tiba2 nampak pendengar ngantuk

- Latihan 
- Pada mulanya, kita sangat memerlukan latihan. Cakap sorang-sorang kat rumah, cakap depan cermin, rakam melalui fon... dengar dan baiki apa yang kurang.. :) lama-lama bila dah biasa nanti, insyaAllah tak perlu lagi latihan.

Latih untuk kawal 3 perkara :
- Pergerakan anak mata 
>>> Eye contact, cuba sedayanya untuk bayangkan kita memandang mata2 penonton. 

- Mimik muka
>>> Senyum, muka risau, takut, masam, bergantung pada content /isi yang disampaikan. Tiba pada kisah yang lawak, jangan tak senyum/ gelak pulak.. tiba pada kisah yang sedih, muhasabah, jangan kita duk gelak plak. 

- Pergerakan tangan , kaki, badan
>>> Kadang tanpa kita sedari, orang sedang perhati pergerakan kita. Jadi kena kawal kaki, jangan terlalu liar sangat. Tangan juga jangan duk menggaru sana sini. 

___________________________________

Semoga Allah meneguhkan, memberi keyakinan pada kita, moga2 dengan apa yang kita miliki, apa yang kita grooming dalam diri, dapat kita gunakan untuk Islam :) insyaAllah.

1 comment:

dayang azraazreen said...

perkongsian yg sgt berguna ...
terima ksih kak nani :)
(y)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...