Jangan lupa

Firman Allah Ta'ala : "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas nabi(yakni Nabi Muhammad s.a.w), wahai orang-orang yang beriman, ucapkanlah selawat dan salam yang sebenar-benar salam ke atasnya."(al-Ahzab:56)



Sahabat blogger2 :)

Nak belajar di Jordan ?

Bagi yang berhasrat ingin menyambung pengajian di jordan, bolehlah cuba contact saya di fb nur hanani fadzilah.

Ahlan wa sahlan

juga boleh klik :


Tuesday, March 15, 2011

Musykilah di kampung

Assalamualaikum wbt..

Syukur pd Allah, masih ada kesempatan utk menghidupkan sisa baki hari bermusafir di dunia ini.. Perkara yang terpenting utk dijaga, ialah pergntungan dgn Allah.. hakikat diri ini, masih trlalu banyak brgntung harap pada dunia, brgntung harap pd manusia, pada masa.. sedangkan DIA ku tinggalkan begitu saja.. di mana pasrah dan redha aku trhadap ketentuanNya.. di mana aku pdNya, di mana DIA pd aku.. ya Allah.. sesekali ingin terbang, sujud di tanah haram.. merasai kelainan cintaMu di bumi kelahiran hamba yang paling Kau cinta.. merasai kemanisan rasa perhambaan seorang hamba.. memeluk ujian dlm dakapan kasihNya.. ya Allah.. letakkan dunia di tanganku, bkn di hatiku.. agar terus namaMu bersemadi dn terpatri.. sbg cinta teragung.. yang dipuji serta dipuja.. mohon hanya pdMu.. suburkan rasa perhambaan dlm diri ini.. serta diri insan2 di sisi.. agar terus memuja muji Mu baik dlm suka mhupun duka.. dalam senang mahupun susah..

Pergilah wahai hati yang mati.. cari lah redha ilahi..

HasbunaLLah wa ni'mal wakil..

----------------------------------------------------------------------------------------

Suka sungguh hari ini, berborak dgn rakan ketika sedang bersarapan.. bukan mengumpat ok.. just flash back bagaimana situasi masing-masing ketika berhadapan dgn masyarakat awam di Malaysia.. lebih2 lagi orang kampung..

Kiblat..

"Mek, mek.. demo salah kiblat.."-kata sorang mak cik tu smbil menepuk2 bahu saya.

Saya yg tengah solat tunggu mak cik tu tunjukkan qiblat yg sebetulnya.. tp tak juga dia tunjuk.. dia tunggu saya batalkan solat dulu rupanya.. trgaru2 kepala yg tak gatal ni.. hehe..

Sejadah..

Time terawih lagi dahsyat.. seorang memiliki satu sejadah.. kalau kena2 mak cik tu kecik, habisla.. kita boleh menyelit kat tepi dia.. tp apa plak dia kata yer?

"Mek x da sejadah ke? tu ambik sejadah masjid.."

Hehe.. musykilah betul la. alhamdulillah, tok imam kampung sekarang dah ramai mainkan peranan. Bila katanya "rapatkan saff".. ada je tok2 imam yg tambah lagi:

"Mak cik pak cik, saya minta anda rapat2 bahu.. bukan rapatkan sejadah yer mak cik pak cik.."

Tabik spring saya pada imam yang macam itu..

Pastu. Kawan saya tambah cerita lagi..

"Sy tengah solat, x pakai sejadah tau.. tiba2 mak cik kat sebelah kata,'eh budak ni smayang tak guna sejadah..kesian sungguh..'..lalu mak cik tu ambik sejadah then hamparkan depan sy yg tengah solat.."

"Ler. hilang khusyuk tu.."

Ketaawa sakan kami.. memang la.. masalah btul..

Pakaian solat..

Ni utk muslimat memang menjadi suatu masalah.. cuba lah anda solat di kampung dalam keadaan tak pakai pakaian solat.. yg putih2 tu.. huhu.. sure orang pandang pelik. siap boleh tanya lagi..

"..

Jap ea.. smbung nanti.. nak chatting ngan akak ni..

1 comment:

ibnu iqbal said...

oo..cpt2.ramai yg tggu sambungn ni..hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...